• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Sedici

krzysiek025

Początkujący
Punktów
0
Witam
posiadam fiata sedici 2008 rok 106 tys przebiegu i mam pytanie mam go od ponad roku wymienilem w nim rozrząd filtry itd podczas tego roku wystapiła awaria z zimeringiem ktory przepuszczał olej problem zostal usuniety po kilku miesiacach zapalila sie kontrolka checku zostala ona rozwiazana metodą usuniecia egru silnik pracuje niby fajnie niby wszystko jest okej ale mam z nim kilka problemów mianowicie :
jak puszczam gaz to przy 40/60 km na godzine slychac takie jakby ocieranie plasiku jak jest deszcz przez jakiś czas jest spokoj ,
w zbiorniku plynu chlodniczego pojawily sie 2/3 kropelki przypominajace olej .
przeglad filtrow itp dokonywałem przy 96 tys teraz ma 106 tys przebiegu aktualnie aktualnie jest na oleju monsul ale wydaje mi sie ze na poprzednim castrolu autko radziło sobie lepiej kilka razy było tak ze autko nie chciało wogole odpalic po puszczeniu sprzegla itp odpalilo bez problemu
prosiłbym o porade co moze byc z autkiem nie tak oraz ewentualnie jaki olej zastosować i na co zwrocić uwage
Pozdrawiam

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
1. Tak masz fiata sedici produkowanego na tej samej linii montażowej co suzuki sx4 z którym dzieli z większość części tylko stylistyka jest projektu fiata .
2. Nie ma oleju "monsul" .
3. Połącz go pod komputer examiner smart HD i sprawdź jakie ma błędy oraz jaki jest zapisany przebieg w sterowniku silnika bo w te 106 tys. nie chce mi sie wierzyć .
4. Ocierania nie zdiagnozujesz na odległości .

krzysiek025

Początkujący
Punktów
0
2.olej to motul 5w30 aktualnie mam przebieg sprawdzal mechanik pod komputerem przebieg jest orginalny
Żadnych błędów nie wywala pod komputerem
jaki dobry olej mu dobrać ?

Do góry Bottom