• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 1.8 tdci nie odpala miga sprezynka

Jula_wol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam wszystkich. Od kilku dni mam problem ze swoim focusem mk1 1.8 tdci 2001r otoz podczas jazdy zaczela mi migac tzw sprezynka i auto zaczelo kopcic na bialo niebiesko. W skrocie po podlaczeniu pod kompa wyskoczyl blad awarii glownego przekaznika i niesprawny czwarty cylinder moze ktos wie co to moze byc i gdzie jest ten przekaznik ? Z gory dziekuje.

A

Anonymous123

Ale co nie masz zasilania na sterownik? Sprezynka to w tym modelu bardziej problem z najlepszym na świecie ukladem paliwowym. Skoro polaczyles sie ze sterownikiem to swiadczy o tym ze zasilanie na nim jest. Trzeba zrobic pożądaną diagnostyke.

Jula_wol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Sprawdź wtryski i cały układ paliwowy czy pompa nie sypie opiłkami.
Wtryski sprawdzone a pompa nie opiłkuje sprawdzona

Ale co nie masz zasilania na sterownik? Sprezynka to w tym modelu bardziej problem z najlepszym na świecie ukladem paliwowym. Skoro polaczyles sie ze sterownikiem to swiadczy o tym ze zasilanie na nim jest. Trzeba zrobic pożądaną diagnostyke.
Podlacze go jeszcze raz pod kompa tylko martwi mnie ten niesprawny czwarty cylinder i od czego moze migac ta sprezynka

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
a ten błąd 4 garnka, jaką masz tam korekcję? Jak piszesz, że przykopcił to raczej pierścienie chyciło. Zmierz może kompresję

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Miałem wczoraj takiego jak Twój. Tylko że czasem odpala a czasem nie. Gdy nie odpala to mryga kontrolka. Ids pokazywał problemy z układem paliwowym. Wyjalem filter a tam piękne opilki w ropie

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
A w parametry zerknąłeś przed rwaniem wtrysków? Kody się nie wysypały? Ciśnienie podczas rozruchu, test przelewowy....

A

Anonymous123

TDCI-to dalszy ciag inwestycji. Mialem kiedys dawno temu mondeo. Byly to jeszcze czasy jak mialo to jakas wartosc. Sprzedalem go odrazu jak stracil chwilowo moc i zapalila sie sprezynka. Pozniej zmienial wlascicieli i krazyl po okolicznych komisach. Jakby policzyl ile ci wszyscy kolejni wlasciele wlozyli w to lacznie razem to pewno by kupil jakies ladne e65.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Te układy paliwowe w tych złomach to szkoda gadać.. w ciągu miesiąca miałem 4 z tym samym problemem.. już w ciemno można Typować co pada :D

Do góry Bottom