• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus c-max 1.8 16v duratec czy da rade z lpg ?

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Witam. Panowie podstawowe pytanie w tym silniku luzy zaworowe reguluje się szklankami (nie mylić z płytkami). Aktualnie motor rozebrany więc mogę zrobić z nim wszystko. I tu kilka pytań:
- czy ktoś przerabiał temat zmiany metody regulacji luzów zaworowych z szklanek na płytki? > to pod lpg
- czy silniki te miały jakieś problemy ze smarowaniem? czyt. zacieranie się panewek itp?
- czy obecnie na rynku proponowane pierścienie tłokowe do tego modelu są już poprawione > silniki miały i ten miał problem z pierścieniami zgarniającymi.
- a może sama zmiana gniazd zaworowych na twardsze i włożenei instalacji z lubryfikatorem rozwiąże problem?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Witam. Panowie podstawowe pytanie w tym silniku luzy zaworowe reguluje się szklankami (nie mylić z płytkami). Aktualnie motor rozebrany więc mogę zrobić z nim wszystko. I tu kilka pytań:
- czy ktoś przerabiał temat zmiany metody regulacji luzów zaworowych z szklanek na płytki? > to pod lpg
- czy silniki te miały jakieś problemy ze smarowaniem? czyt. zacieranie się panewek itp?
- czy obecnie na rynku proponowane pierścienie tłokowe do tego modelu są już poprawione > silniki miały i ten miał problem z pierścieniami zgarniającymi.
- a może sama zmiana gniazd zaworowych na twardsze i włożenei instalacji z lubryfikatorem rozwiąże problem?

1. Po co zmieniac?? i tak klawiature bedziesz musial zwalac
2. Tego nie wiem, nie spotkalem sie
3. Tu bym szukal zamiennika z orginalnych
4. jak masz mozliwosc zmiany gniazd to nie glupi pomysl
co do dalszego pytania to do gazownikow o lubryfikator

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
1. Jeżeli udałoby się zmienić na regulację płytkami to nie muszę ściągać wałków - naciskam szklanke i wyjmuję płytkę- niestety jak już dopasowywałem szklanki to średnicą pasują mi tylko od 1.7 cdti ale mimo to są za grube - nie będzie nawet bez płytki możliwości regulacji luzu. Spotkaliście się może z szlifowaniem szklanek od strony wewnętrznej ? czyli tam gdzie trzonek dotyka szklanki?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
co do szklanek to zamienił stryjek siekierke na kijek w szklance masz samoregulatory to po jaką cho....re je zmieniać na płyty

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Hehe proszę o wypowiedzi osoby które miały już styczność z tym silnikiem ale trochę większą niż wymianę filtrów lub paska wielorowkowego :)
Tak niema hydro. Sa za to pełne szklanki - bez pastylek i płytek- trochę kłopotliwe w regulacji.

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
Nie ma tragedii z regulacja a jak coś to daj szklanki z luzami w górnych granicach i powino wytrzymać ok60tys na gazie.jak nie bedzie w fordzie wszystkich wymiarów dzwoń do mazdy :) tylko uwaga mają drożej :)

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Końcem końców wyszło tak:
- głowica w szlifie została wyregulowana szklankami które w niej były wcześniej - szlifowane trzonki zaworów
- wydechowe gniazda wymienione na "twardsze" pod gaz
- pierścienie z ks-a faktycznie coś musieli zmienić bo jest zmieniony index
- blok jeszcze nie pomierzony ale widać "jodełkę" więc nie powinno być problemu
- nowe panewki na wał i na korby
- z kolektora usunięte zostaną te śmieszne klapy
i na tym remont zakończę :) myślę że problem brania oleju rozwiązany. Zaglądnę jeszcze do pompy oleju :)

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Trochę więcej informacji może komuś się przyda.
Po zdjęciu "smoka" pompy olejowej (widoczny na zdjęciu) wypłukałem z niego trochę aluminium i syfu (zdjęcie). Okazało się że sitko które się w nim znajduje jest tak pozapychane resztkami, jakimiś opiłkami że postanowiłem go wymienić - nowy w serwisie 150 zł.
A tak z ciekawości jak uważacie do jakiego czasu (ile czasu) powinna siedzieć ropa w cylindrach po ich zalaniu ? - wiadomo nowe pierścienie :)

Załączniki

• IMG_20160622_083820.jpg
    IMG_20160622_083820.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 15
  • IMG_20160622_083122.jpg
    IMG_20160622_083122.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 15

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
pewnie szzybko poleci bo pierścienie nie ułożone