• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus I 1.6 16V jeździ na przestawionym rozrządzie

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Witam wszystkich!
Wczoraj wymieniałem rozrzad w focusie I 1.6 16V. Rozebrałem wszystko, wkręciłem blokadę wału, wał o blokadę się oparł i o dziwo nie mogłem zablokować wałków rozrządu. Wałki były przestawione o jakieś 4 zęby. Najlepsze jest to, że auto odpala z dotyku i jeździ jak igła. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Poskładałem rozrząd tak jak był, oddałem klientowi. Klient zadowolony, ale mi w głowie siedzi jak to jest możliwe?

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Jezdzic będzie i nawet tak jak piszesz jak igła bo akurat tak przestawione fazy mogą dodać mu kopa ale tak czy inaczej jest to nieprawidłowe.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
4 ząbki to duża różnica i chyba normalnie by tak nie jeździł... 1 ząbek już czuć.
Możę się pozrywały kliny..

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Tam nie ma klinów
właśnie się zastanawiam jak autor tematu stwierdził że rozrząd jest przestawiony o 4 ząbki skoro tam są wałki bez klinów i blokuje się je listwą z tyłu, poskładał tak jak było, bez sensu, trzeba popuścić koła zębate, zablokować wałki płaskownikiem, założyć pasek i dokręcić koła, tak to się robi :)

A

autozibi

Witam wszystkich!
Wczoraj wymieniałem rozrzad w focusie I 1.6 16V. Rozebrałem wszystko, wkręciłem blokadę wału, wał o blokadę się oparł i o dziwo nie mogłem zablokować wałków rozrządu. Wałki były przestawione o jakieś 4 zęby. Najlepsze jest to, że auto odpala z dotyku i jeździ jak igła. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Poskładałem rozrząd tak jak był, oddałem klientowi. Klient zadowolony, ale mi w głowie siedzi jak to jest możliwe?

A zacznijmy od tego jak ten samochód w ogóle przyjechał do Ciebie ?
Jeżeli rozrząd byłby o tyle przesunięty to silnik na pewno by nie zapalił albo już by się zawory z tłokiem spotkały .
Po za tym jak już nie blokowałeś wałków rozrządu ,
to trzeba było tylko pasek zdjąć a nie odkręcać kół od wałów rozrządu (było by mniejsze zło) .

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Wszystko to co piszą niektórzy trzeba brać z dystansu bo inaczej można zupełnie zwątpić w swoją wiedze mechaniczną ,kolega oddał auto z niby przestawionym rozrządem i klient jest szczęsliwy czego trzeba więcej a jaka jest prawda tego sie nie dowiemy .Tym którzy już długo pracują w zawodzie mechanika niech przypomną sie stare czasy gdzie większość aut miała porządne kliny i znaki do ustawiania rozrządów, komu to przeszkadzało?

Ostatnia edycja:

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Dok
Wszystko to co piszą niektórzy trzeba brać z dystansu bo inaczej można zupełnie zwątpić w swoją wiedze mechaniczną ,kolega oddał auto z niby przestawionym rozrządem i klient jest szczęsliwy czego trzeba więcej a jaka jest prawda tego sie nie dowiemy .Tym którzy już długo pracują w zawodzie mechanika niech przypomną sie stare czasy gdzie większość aut miała porządne kliny i znaki do ustawiania rozrządów, komu to przeszkadzało?
Dokładnie.

A

autozibi

Tym którzy już długo pracują w zawodzie mechanika niech przypomną sie stare czasy gdzie większość aut miała porządne kliny i znaki do ustawiania rozrządów, komu to przeszkadzało?

Jak to komu , producentom i serwisom samochodowym = dodatkowe potężne pieniądze .

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam ja bałbym się oddać takiego samochodu klientowi bo zaraz przypomina mi się program ,, Będzie pan zadowolony,, Na stronie napisane jak byk że ,,, wyróżnia nas brak rutyny ,,, Nie chcę się tu niczego czepiać ale coś nie halo.

Załączniki

• Fokus I 1.6 16V.pdf
    273,4 KB · Wyświetleń: 68

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Witam.
właśnie się zastanawiam jak autor tematu stwierdził że rozrząd jest przestawiony o 4 ząbki skoro tam są wałki bez klinów i blokuje się je listwą z tyłu, poskładał tak jak było, bez sensu, trzeba popuścić koła zębate, zablokować wałki płaskownikiem, założyć pasek i dokręcić koła, tak to się robi :)

Wiem, że rozrząd był przestawiony o 4 zęby ponieważ po zablokowaniu wału zaznaczyłem umiejscowienie kół wałków rozrządu. Następnie zdjąłem pasek i przestawiłem wałki tak, aby weszła mi blokada. Przez brak czasu nie sprawdziłem czy byłaby kolizja po ustawieniu rozrządu tak, jak powinno być teoretycznie.

A zacznijmy od tego jak ten samochód w ogóle przyjechał do Ciebie ?
Jeżeli rozrząd byłby o tyle przesunięty to silnik na pewno by nie zapalił albo już by się zawory z tłokiem spotkały .
Po za tym jak już nie blokowałeś wałków rozrządu ,
to trzeba było tylko pasek zdjąć a nie odkręcać kół od wałów rozrządu (było by mniejsze zło) .

No właśnie też mnie to dziwi, dlatego zacząłem ten temat. Nie odkręcałem kół wałków rozrządu bo wtedy nie wiedziałbym jak był rozrząd ustawiony na początku.

Wszystko to co piszą niektórzy trzeba brać z dystansu bo inaczej można zupełnie zwątpić w swoją wiedze mechaniczną ,kolega oddał auto z niby przestawionym rozrządem i klient jest szczęsliwy czego trzeba więcej a jaka jest prawda tego sie nie dowiemy

Czego trzeba więcej? Chciałbym się dowiedzieć jak to jest możliwe. Nie ciekawi Cię to? Klient ma do mnie przyjechać po Nowym Roku, wtedy będę się mógł bardziej zagłębić jakim cudem ten samochód jeździ.

Witam ja bałbym się oddać takiego samochodu klientowi bo zaraz przypomina mi się program ,, Będzie pan zadowolony,, Na stronie napisane jak byk że ,,, wyróżnia nas brak rutyny ,,, Nie chcę się tu niczego czepiać ale coś nie halo.

Za każdym razem jak słyszę o tym programie to nasuwa mi się pytanie: czemu bohaterem tego programu jeszcze nigdy nie był autoryzowany serwis??? Wiem, że jest nie halo tylko że chciałbym się dowiedzieć co. Dzwoniłem do kolegi z serwisu forda dla potwierdzenia czy wszystko robię dobrze. Powiedział że tak, wcześniej sprawdzając w serwisówce.

A czy jest możliwe, że wałki są założone np od innego typu silnika? Klient nie zna przeszłości auta wiec nic mi na ten temat nie mógł powiedzieć.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Akurat mnie nie ciekawi bo jak napisałem wczesniej jest to możliwe wie to każdy kto orientuje sie w fazach rozrządu. kiedyś robiło się tak w autach wyczynowych żeby wykrzesać pare koni więcej .W twoim przypadku jest możliwe że zmieniono przy tym soft sterownika .

Ostatnia edycja:

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
rozumie przesuniecie o 1 max 2 zęby ale nie 4 .podejrzewam ze cos nie tak z blokada walu oparl sie ale zapewne nie byl w swoim polozeniu i z tad to przesuniecie.robiles juz inny silnik tymi blokadami?

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Oczywiście że robiłem np.w mazdzie wszyscy tu piszący sugerują sie tym co napisał twórca tego tematu ale nikt nie ma wiarygodnego odnosnika co do tego jak był ustawiony wał w momencie ustawiania mamy za to informacje że przy tym złym ustawieniu silnik chodzi bardzo dobrze. z RACJI TEGO ŻE TEN MOTOR ma czujnik wałka rozrządu nie jest możliwe aby przy 4 zębach przestawienia pracował idealnie bez ingerencji w soft sterownika a więc albo go ktoś przerobił albo autor tematu machnął sie w interpretacji całej synchronizacji rozrządu .Reasumując fabryczny silnik 1.6 forda przy małym rozjechaniu znaków już zaczyna mulić i zle pracuje na wolnych obrotach co czasem poprawiam po ludziach którzy sami zmieniali rozrząd i zrobili to żle .Kończąc z mojej strony dyskusje w tym temacie bo wałkowanie tego jest bez sensu.

Seb-Sta

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
S-ch
Dziwna sprawa, ponieważ tydzień temu poprawiałem po kimś rozrząd w takim silniku był przestawiony tylko o jeden ząb a silnik się dławił i nie chciał wkręcać w obroty.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Sprawdzałem. Po zablokowaniu wału pierwszy cylinder jest w GMP natomiast po zablokowaniu wałków jest niżej. Niestety klient się nie zgodził na ponowne rozebranie rozrządu. Powiedział, że ma wrażenie jakby samochód miał większego kopa (raczej mu się tylko wydaje). Sądzę że samochód miał wałki wstawione od innego modelu nie widzę innego rozwiązania.

Do góry Bottom