• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane 2 1.6 16V Odpala za 2 razem i pali duzo za duzo Pomocy

marcinwlodarczuk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Parczew
Witam posiadam megane 2 1.6 16v 2004r jak kupiłem ją to na gazie na 42 litrach udalo mi sie zobic 500km zas teraz jezdzilem nad morze 650km w jedna stronę i na baku raz wyszło mi 400km drugi bak na trasie 350km.
Dodam ze jak zajechałem nad morze to na zimnym odpala mi za 3 razem i ewidentnie warczy koło kzfr a jak odpali to juz chodzi równo.
jakis czas temu wymieniłem rozrzad ale bez kola zmiennych faz rozrzadu dodam ze robilem to sam bez blokad i zawsze na zimnym mi nie rowno pracuje rzuca nim przez pierwsza minute. a jak sie rozchodzi to juz dobrze.
Dosc dziwne jest spalanie poniewaz przed wymiana rozrzadu bylo 7-8/100km a teraz jezdzac 80-90na godzine wychodzi 10/100 a w trasie autostrada 130-140 12.2 to jest za duzo

mam porownani z tescia meganka w tym samym silniku jak jezdzilismy 150-160 i mu paliła 9/100 max tak samo jego z przyczepka 9 to byl max a u mnie ponizej 10l teraz to ciezko zejsc
Teraz musze zamowic kzfr na allegro i wymienic. jak juz bede to robil dajcie mi rade na czym sie skupic co moze byc tego przyczyna.
Bylem takze u elektryka i błędów nie ma żadnych poza katalizatorem ale to moze byc spowodowane gazem.
Jesli ktos spotkał sie z czyms takim prosze o rade. wysokie spalanie i odpalenie na zimnym za 3 razem czasem za drugim oraz warczace koło zmiennych faz rozrzadu

zanim zaczne wymieniac rozrzad zamowie także blokady lecz nie wiem do konca w ktorym miejscu sie blokuje na dole silnika kiedys ktos mi mowil ze odkreca sie srube i wsadza bolec ktory bede mial w komplecie z blokadami tylko nie wiem do konca ktora to sruba ale mysle ze za duzego wyboru nie bede mial.
Jeszcze ostatnie pytanie przy wymianie kzfr czy jest koniecznosc na czyms sie skupic czy wykrecic i wkrecic nowe? ono jest tak jakby na sprezynie wiec ma okreslony roch ale nowe powinienem miec zblokowane tak aby po nalozeniu paska sciagam blokade. ale to sie okaze jak juz je bede mial.
Prosze o pomoc do powyzszych pytan odnosnie spalania jak i tego dziwnego uruchamiania na zimnym jak nim rzuca.
Wymienilem juz swiece cewki i inne pierdoły.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
powinienes miec przyrzad do blokady starego kola i montazu nowego, chyba ze dobrze zaznaczysz polozenie starego i tak samo zalozysz nowe bo nie ma klina, przy wymianie warto tez jeszcze wymienic zawor dawkowania oleju znajduje sie on na pokrywie zaworow

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Blokady muszą być bo tam są wszystkie koła luźne

marcinwlodarczuk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Parczew
a czy tak znacznie wieksze spalanie moze byc spowodowane złym ustawieniem rozrzadu? z tym ze samochod nawet niezle sie zbiera poza tym jak jest zimny to troche gorzej

woloos

Bywalec
Punktów
3
Tak rozrzad moze spowodowac wieksze spalanie

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Jak nie znasz przyczyny to zacznij eliminować usterki a na początek rozrząd na blokady ustaw

marcinwlodarczuk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Parczew
dzis zamowilem blokade rozrzadu mam jeszcze pytanie bo jak juz rozwale rozrzad to odrazu wymienie kzfr czy jest potrzebna blokada do koła zmiennych faz rozrzadu bo widzialem na forum ze jest inna do wymiany tego kółka? wymieniał ktos to?

marcinwlodarczuk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Parczew
czyli jednak jest potrzebna. wyjasmi mi ktos dokladnie jak ja uzyc do wymiany kzfr i czy bez tej blokady uda sie to zrobic?

marcinwlodarczuk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Parczew
Usterka usunieta to kolejny przypadek nieumiejetnego zmieniania rozrzadu bez blokad dzis sprawdzilem blokady bez rozbierania i byla roznica jednego ząbka na wale korbowym na dole silnika wiec rozebralem rozrzad ustawilem i teraz chodzi jak igła przy pierwszym odpaleniu normalnie ssanie 1000orb na minute pozniej zszedł na 900 i rowno pracuje a tez wymienilem cewki swiece i myslalem ze to kzfr ale jednak to jest sprawne. wyskakiwal mi blad i serwis ze katalizator i sonda ale to bylo spowodowane paskiem rozrzadu poniewaz komputer wariował.
wczesniej na tym zle ustawionym rozrzadzie spalenie mialem 10-12l gazu a teraz zobacze jaka bedzie roznica jak pojezdze.

marcinwlodarczuk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Parczew
Koledzy prosze jeszcze o jedna odpowiedz na moje pytanie poniewaz po ustawieniu rozrzadu chodzi pieknie rowno ale na zimnym odpala za drugim razem i odzywa sie kzfr i znow rozrzad do rozbierania tyle dobrze ze sam to zrobie.

Powiedzcie mi czy do wymiany koła zmiennych faz rozrzadu potrzebuję tą blokado co jest w linku ponizej?
http://allegro.pl/blokada-rozrzadu-renault-1-6-16v-clio-kangoo-i4457157630.html
Jesli tak to jak ja uzyc ktos kto jej uzywał podpowiedzcie bo nie chce zle ustawic kzfr.

i drugie pytanie czy uszkodzone kzfr ma wpływ na wzrost spalania paliwa u mnie z 7-8 wzroslo do 11-12l dosyc jest to odczuwalne.

Proszę was o pomoc jutro bede zamawiał kzfr i odrazu bym zamowil blokadę jesli jest konieczna.

marcinwlodarczuk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Parczew
mogłbyś kolego bardziej sprecyzowac odpowiedz jesli stosowałes ta blokade?
a co ze spalaniem? czy to jest spowodowane kzfr?

Ostatnia edycja:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
służy do odkręcenia i dokręcenia koła kzfr. bo jak bez tego to w 90% ucieknie ci koło na wałku i niby będzie dobrze a po zrobieniu obrotu jedno koło będzie rozjechane względem drugiego

Do góry Bottom