• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus Mk1 1,6 16v - regulacja luzu zaworowego

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam,

Chciałbym samodzielnie zabrać się za pomiar luzu zaworowego w focusie z silnikeim 1,6 z roku 1999. I ewentualnie jego korekcję.Najprawdopodobniej jest tam regulacja na płytkach. W serwisie maja specjalizowane narzędzie do naciskania na popychacz tak aby uwolnić płytkę. Czy daje się to zrobić mniej profesjonalnym narzędziem np śrubokrętem?
Jak duże jest niebezpieczeństwo porysowania przy tym czegokolwiek - popychacza, czy innego żywotnego elementu silnika? Z tego co widzę na popychaczach są wcięcia. Czy to w nich należy umieścić końcówkę śrubokręta?

W TIS w procesie składania są też następujące uwagi:
"Do naniesienia smaru silikonowego zastosuj nieostre narzędzie (np. opaskę przewodu z tworzywa sztucznego), aby nie uszkodzić uszczelki złącza świecy zapłonowej.
Nasuń złącze świecy zapłonowej w jej osi.
Nanieś na wewnętrzną stronę złącza świecy zapłonowej smar silikonowy na grubość 5-10 mm."

Jakoś nie do końca rozumiem gdzie należy ten smar nanieść oraz co to ma być za smar.

Będę wdzięczny ze wszelkie wskazówki dotyczące tej procedury.

pozdrawiam

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
trzeba zdjąć głowice
Witam,

nie jestem specjalistą, ale tu https://workshop-manuals.com/ford/f...d_testing/general_procedures/valve_clearance/ nie ma słowa o zdejmowaniu głowicy. Gdyby faktycznie tak było to na pewno bym się do tego nie dotykał. Z opisów wynika że należy zdjąć pokrywę zaworów a następnie wciskać popychacze w celu zwolnienia nacisku na płytki i wyjęcia ich. Pytam praktyków jak sobie radzą aby nic nie uszkodzić.
Zresztą chyba gdyby byl taki czarny scenariusz to należałoby rozpiąć rozrząd i dostać się do popychaczy od góry zamiast zdejmować głowicę.

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
chodzi o gniazda zaworowe zawory uszczelniacze prowadnice, bez tego regulacja nie ma sensu.

Z tego co wiem instrukacja mówi o sprawdzeniu i ewentualnej regulacji luzu zaworowego po 150tys km. Przy zbyt dużych odchyłkach konieczna jest regulacja luzu, za to nie wspominają o konieczności niemalże remontu silnika. Nie mam gazu, a mam nadzieję że gniazda nie są wypalone. To już chyba przed zdejmowaniem głowicy należałoby zmierzyć kompresję. W jakim celu od razu ściągać głowicę? Czemu sama regulacja nie ma sensu?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Żeby wyregulować luz na zaworach potrzebujesz 3 podstawowych narzędzi: motyka, meselek, ciupaszka...
Motyką podważasz se zaworek, a wtedy meselkiem wydzióbujesz se podkładeczkę... a jak już wydzióbiesz to se ciupaszką ją trochę przestrugaj ze gróbości...
Łot i cała filozofia...:D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Żeby wyregulować luz na zaworach potrzebujesz 3 podstawowych narzędzi: motyka, meselek, ciupaszka...
Motyką podważasz se zaworek, a wtedy meselkiem wydzióbujesz se podkładeczkę... a jak już wydzióbiesz to se ciupaszką ją trochę przestrugaj ze gróbości...
Łot i cała filozofia...:D

jesteś Mistrz...:)
powiedz mi...jeno..czy ta metoda sprawdzi sie w żuku? z tym co wałek jest na dole:bookworm::bookworm::bookworm:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A to nie wim...nie robił zem...:D
Ale baca mioł kaiś syrenkę i tak tam se rególował zaworki...:D

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Prawdę mówiąc odpowiedzi nie są zbyt pomocne.
Jeśli celem było pokazanie własnej wyższości a nie podzielenie się wiedzą to na pewnie cel został osiągnięty. Zresztą nie było trudno bo w sprawach mechaniki samochodowej jestem początkujący.
Dla tych co kiedyś trafią na ten temat napisze tylko że wzmiankowany smar silikonowy nakłada się na ceramiczny element świecy zapłonowej i najprawdopodobniej na fajkę przewodu WN aby zabezpieczyć przed dostawaniem se wilgoci do środka. tyle udało mi się znaleźć w internecie.
nadal nie wiem czy operowanie na szklance za pomocą śrubokręta jest bezpieczne. Oczywiście specjalistycznego przyrządu wymienionego w instrukcji nie posiadam więc muszę poradzić sobie bez niego.
Żadna z osób wypowiadających się powyżej nie odniosła się do tego problemu, nie podzieliła się swoim doświadczeniem. Szkoda.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak opłacisz mi czynsz za warsztat+ bieżące opłaty, to jestem do twojej dyspozycji i będę się dzielił swą wiedzą z tobą 5 dni w tygodniu po 8 h dziennie:D
To jak reflektujesz ???:bored:
E... pewnie nie, bo ty byś chciał za darmo...:rolleyes: do lekarza za darmo... bułki w sklepie też za darmo... najlepiej to żeby ci wszystko za darmo dawali... to i pewnie ty też za darmo pracujesz ???:eek:

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
i to jest jakaś odpowiedź - nie dzielimy sie widzą z poczatkującymi, lub z nikim.
Co prawda nie wiem po co wtedy forum. Ale podejście zrozumiałe.
Zatem moze lepiej w ogóle nic nie pisać w wątku niż pisać o "motyka, meselek, ciupaszka..."

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wziąłeś się za coś o czym nie bardzo masz pojęcie i zadajesz głupie pytania, a oczekujesz mądrych odpowiedzi ???:eek:
Jak stać cię na samochód, to i chyba stać na serwis ???:bored:

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Owszem, oczekuje mądrych odpowiedzi bo myślałem że to forum służy pomocą a nie jest kabaretem ale to już offtop

Samochód ma swoje lata i wartość jego jest już niewielka, jednak ciągle jeździ.
Zadzwoniłem tez do ASO - tam zostałem poinformowany że usługa regulacji luzu kosztuje ok 2tys. to pewnie więcej niż połowa wartości samochodu więc niestety ten samochód za takie pieniądze nie zostanie wyregulowany.
Jeśli nadal chcesz bronić swojej postawy to daruj sobie, zrozumiałem Twoje podejście i wiem, że mi nie pomożesz, a nie ma sensu zaśmiecać wątku filozofią.
Jakiś czas temu zadawałem pytania na tym forum dotyczące pompy wtryskowej do silnika 1,9 bodaj AFN i spotkałem się z bardzo rzeczowym podejściem dzięki którym samochód odpalił. Tym razem widać trafiłem na innych ludzi.
Nie chcesz pomóc - nie pisz.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dobrze już, dobrze... żebyś już nie płakał po nocach przeze mnie:D to zdradzę ci sposób regulacji tych zaworów bez potrzeby wyjmowania płytek- które taki sprawiają ci problem...:meh:
Musisz zaopatrzyć się w szlifierkę kątową- potocznie zwaną ,,diax,, alias ,,kątówka,,
A następnie tam gdzie masz za mały luz to musisz przyszlifować krzywki na wałku (mam nadzieję, że wiesz co to są krzywki...na pewno wiesz, bo ty nie jesteś byle lamus z pierwszej łapanki z pod budki z piwem- tylko lepszej klasy fachura...:rolleyes:)...:Di w ten oto prosty sposób wyrególujesz sobie luzy...:rolleyes::D

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Żadna z osób wypowiadających się powyżej nie odniosła się do tego problemu, nie podzieliła się swoim doświadczeniem. Szkoda.
...Streszczenie !!! ...Musisz tak wdusić popychacz i tak ustawić wałek rozrządu aby móc wysunąć płytkę . Podpowiem również że musisz znać aktualne wartości luzów zaworowych w celu doboru właściwych wymiarowo płytek .

dysfunkcyjny

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Warszawa
i w ten oto prosty sposób wyrególujesz sobie luzy...

Po to ma się głowę, żeby jej używać...

Do góry Bottom