• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus Mk1 1,6 16v - regulacja luzu zaworowego

Makimuss

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
7
Miasto
Zachpom
regulacja luzów wersja 1 ,jest wersja 2i 3

Załączniki

• głowica ford.jpg
    głowica ford.jpg
    108,3 KB · Wyświetleń: 23

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
...Streszczenie !!! ...Musisz tak wdusić popychacz i tak ustawić wałek rozrządu aby móc wysunąć płytkę . Podpowiem również że musisz znać aktualne wartości luzów zaworowych w celu doboru właściwych wymiarowo płytek .

Witam,

Tak, wiem że muszę zmierzyć obecny luz, gdy wyjdzie poza zakres, wyciągnąć płytkę i ją zmierzyć, a następnie obliczyć jakiej grubości powinna być nowa płytka.
Zastanawiam się tylko czy aby wyciągnąć -pytkę naciskać bezpośrednio na krawędź popychacza, czy np używać dźwigni gdzie za punkt oparcia biorąc wałek (ale nie na powierzchni krzywki). Widziałem że do innych samochodów są przyrządy które "zaczepia" się o wałek i wciska pomiędzy wałek a popychacz. Takie jak tu:
http://www.hondacb.net/honda-boldor...golazione-gioco/2-Attrezzatura-necessaria.jpg
Nie wiem która metoda jest bezpieczniejsza i wygodniejsza.
Śrubokrętem naciskać na krawędź szklanki czy próbować tak ja ustawić aby umieścić końcówkę we wcięciu na popychaczu?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Weź jej (tej szklance) przyp...ol ze łba i popraw 2 razy z kopyta... to sama wypadnie !!! blać jedna...:D

ps. zabierasz się do tego jak do wyruchania jeża...:D

dysfunkcyjny

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Warszawa
Jeża jeśli trzeba wydymać to przez lejek. Wtedy kolce nie wbijają się w...

Co do wciskania szklanek to brałem zdaje się to co było pod ręką jak nie było narzędzia. Byle nie podrapać bocznej powierzchni szklanki, płytki i krzywki.

Do góry Bottom