• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus Mk1 1.6 zetec

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Drodzy forumowicze - kieruje do was zapytanie odnośnie kilku usterek które pojawiły się ostatnio w samochodzie mojej żony Ford Focus MK1 1.6 zetec benz.+gaz.Więc po kolei:
- wskazówka prędkościomierza co jakiś czas opada, po czym znika też licznik kilometrów, trwa to jakieś 1 minutę, po czym wszystko wraca do normy.Silnik pracuje, nie traci mocy.
- wskazówka obrotomierza przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i naciśnięciu sprzęgła zatrzymuje się przy 2000 obr/min i chwilę rośnie do nawet 3000 tyś. po czym opada na około 700-800.I tak się dzieje bezustannie, problem nie znika, dodam że czyściłem krokowca i nawet powiem wielkiego syfu tam nie było
- no i ostatnie włącznik świateł , po jego przekręceniu gaśnie podświetlenie deski rozdzielczej, zegarów i podświetlenie panelu nawiewu jak i radia.
Możecie mi jakoś pomóc.Z prędkościomierzem coś tam czytałem w necie, podobno to VSS, ale okoliczni mechanicy powiedzieli że jego wymiana nie obejdzie się bez demontażu skrzyni biegów a co za tym idzie koszty są większe.Moglibyście mi podpowiedzieć jaki ten czujnik do tego modelu pasuje i jak się do tego zabrać.Proszę pomóżcie chociaż nakierujcie na jakieś sensowne podejrzenia usterek bo samochód latka swoje ma (1999 r.) więc wymieniać można by wszystko ale przecież nie o to chodzi.Podeślijcie jakieś linki ewentualnie porady i linki do sklepów gdzie można kupić części.
Pozdrawiam:cool:;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Predkosciomierz - wyczysc wtyczke na czujniku predkosci na skrzyni biegow, nie trzeba zdemontowac skrzyni ani do czyszczenia wtryczki ani do wymiany czujnika. Nowy czujnik ok 100pln. Czujnik masz mniej wiecej na wysokosci polosi na gorze skrzyni. Jalowe obroty lepiej podpiac do kompa i sprawdzic czy to TPS na przepusnicy czy silnik regulacji, mozna wymienic na pale jedno i drugie, powinienies sobie potradzic. Koszt ok 150 -250 zeta za obie czesci. Swiatla, wymien caly wylacznik, nie ma sensu bawic sie w naprawy.
Ewentualnie oddaj do mechanika, to nie sa jakies mega usterki i duzo nie powinienes zaplacic:)

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Predkosciomierz - wyczysc wtyczke na czujniku predkosci na skrzyni biegow, nie trzeba zdemontowac skrzyni ani do czyszczenia wtryczki ani do wymiany czujnika. Nowy czujnik ok 100pln. Czujnik masz mniej wiecej na wysokosci polosi na gorze skrzyni. Jalowe obroty lepiej podpiac do kompa i sprawdzic czy to TPS na przepusnicy czy silnik regulacji, mozna wymienic na pale jedno i drugie, powinienies sobie potradzic. Koszt ok 150 -250 zeta za obie czesci. Swiatla, wymien caly wylacznik, nie ma sensu bawic sie w naprawy.
Ewentualnie oddaj do mechanika, to nie sa jakies mega usterki i duzo nie powinienes zaplacic:)

Dzięki kolego za podpowiedź
, biorę się do pracy

Do góry Bottom