• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen DS3 1.6 THP problem z wentylatorem

Siddini

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry forumowicze! Zwracam się do was z zapytaniem, a mianowicie ostatnio miałem niemiły incydent z moim Citroenem DS3 1.6 THP 156 KM. W trakcie sprawdzania poziomu oleju i robienia dolewki zapomniałem zakręcić korek od wlewu oleju, po czym ruszyłem w trasę, krótką bo krótką, ale narobiła szkód. Po powrocie po wyłączeniu silnika wentylator nadal działał, a spod samochodu kapał olej. Po otworzeniu maski moim oczom ukazał się istny bałagan, ale udało się go ogarnąć, tylko pozostał temat wentylatora, który działa teraz na takiej zasadzie, załącza się zaraz po uruchomieniu silnika, a po zakończeniu jazdy działa jeszcze przez jakieś 5-6 minut, silnik nie może dobić do swojej temperatury. Zczytałem błędy programem Delphi i uzyskałem 2 odpowiedzi tj. błąd 5FF (niespodziewana usterka przy ponownej inicjalizacji, pochodząca z BSI) oraz błąd P2279(przepływ powietrza dolotowego ). Dzisiaj sprawdzałem wszystkie przewody i wygląda ok, czytałem że problem może być z pokrywą silnika i prawdopodobnie jest do wymiany. Ktoś mógłby się wypowiedzieć w tym temacie, czy po takiej sytuacji mogło coś takiego nastąpić? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Do góry Bottom