• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus mk1 2.0 16v - dymienie

Grzegorzkx4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Połaniec
Witam, mam pytanie czy trzeba sprawdzić szpilki po jakimś czasie po wymianie UPG. Mam taki problem, że mój Focus dymił po postoju 8h, więc poszedł do wymiany silnik, nowy silnik też zaczął chwile po wymianie dymić no i mechanik wymienił uszczelkę pod głowicą, jednak chwilę po tej wymianie on znowu zaczął dymić... Mechanik się poddał, a później to już nie miałem z nim kontaktu, płynu chłodzącego mi trochę ubywa chociaż wycieków nie widzę, dlatego ciekawi mnie czy czasami nie trzeba sprawdzić śrub, pierścienie niby dobre, ubytek oleju aktualnie ok 100ml/1000km.

Pozdrawiam

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Uszczelniacze raczej jak dymi po postoju. Ubytek wody jak mały to bedzie cięźki do zlokalizowania bo odparuje chyba ze wlejesz różowego chłodziwa to zostawi ci złogi. Jezeli nie zostawia śladów to prawdopodobnie przy odkręcaniu czapka sie wygła i nie splanowana i teraz przesiąka

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Piszesz pierscienie niby dobre ale tam sa 3 i ten ostatni zgarniajacy moze puszczac olej, wymiana uszczelniaczy zaworow w tym silniku nic nie da jesli zgarniajace puszczaja to bedzie dymic.
Teraz dymienie, jakie jest ?? obserwuje nowki akurat dzisiaj jak teraz wracalem do domu jest chlodniej i z tlumika puszczal na postoju pod swiatlami nawet sporo dymu widocznego w swiatlach mijania a auto Forda pierwsza polowa 2016 :D

U Ciebie jesli to para z ukladu chlodzenia to po zapachu do rozpoznania, ale jesli pierscienie to i kolor bedzie inny oraz smrod palonego oleju.

Grzegorzkx4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Połaniec
No szczerze mówiąc to w poprzednim i w tym silniku uszczelniacze były wymienione i nic nie dały, u mnie to przestaje dymić po ok 2min, no jednak jak się odpali pod pracą to trochę wstyd taką zadymę robić, ciężko określić czy to śmierdzi spalinami czy delikatnie też spolonym olejem. Mimo wszystko jak na parę wodną to za bardzo dymi.

Grzegorzkx4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Połaniec
Mam pytanie, jaki jest moment dokręcenia UPG (Focus mk1 2.0 16v) ?? Pytam z ciekawości, bo sądzę, że poprzedni mechanik zwalił robotę.

Do góry Bottom