• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra J 1.6 [a16xer] - Dlaczego dymi?

lukas22

Początkujący
Punktów
0
Cześć wszystkim. Panowie czy jest możliwość żeby w tym samochodzie z tym silnikiem dymiło na biało i nie była by to uszczelka pod głowicą?
Wczoraj wymieniałem membranę odmy i uszczelkę pod pokrywą zaworów, były w opłakanym stanie - objawy ESP check i dziwne hałasy. Po wymianie jak ręką odjął. Wszystko elegancko chodziło. Zrobiłem jakieś 60km. Zatrzymuję się na światłach, start zielone dodaję gazu a tu nagle wręcz wybuchło białym dymem. Jakby ktoś rzucił granat dymny. Zjechałem na pobocze zgasiłem silnik chwilę odczekałem i odkręciłem korek wlewu płynu chłodniczego, chciałem sprawdzić czy w płynie nie ma oleju i wtedy płyn zaczął się wylewać na drogę, wyleciało gdzieś 1/2 płynu. Następnie odpaliłem samochód dalej dymił ale mniej. Po jakimś czasie znowu odpaliłem i odjechałem ale już przestało dymić. Po 2 godzinach odpalam i dymi + cała masa błędów i ESP.. Budzę się rano i jadę (innym samochodem) do sklepu po płyn i tester co2.
Przyjeżdżam dolewam płynu odpalam auto, na biegu jałowym dymi delikatnie + woda z rury wydechowej. Błędów brak.
Jadę się przejechać z tyłu nie widać dymienia jeździ się normalnie, aż do momentu kiedy się zatrzymałem na pasach. Dodaję gazu i naglę auto zaczęło tracić moc patrzę w lusterko a za mną biało dosłownie biało nic nie widać. Zjechałem na bok, odczekałem chwilę i normalnie odjechałem.
Przyjeżdżam pod dom odkręcam korek wlewu i mocuje korek z płynem do sprawdzenia płynu na zawartość co2 i po chwili płyn z zbiorniczka ucieka przez korek wlewu, i tak za każdym razem jak odkręcam korek. Temperatura silnika około 100 stopni.

Jakie inne podzespoły mogą powodować dymienie, takie konkretne dymienie.

Dzwoniłem po sprawdzonych mechanikach i niestety, terminy, trzeba czekać minimum 2 tygodnie...
IMG_20200206_102415.jpg

Pozdrawiam!

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
Ale zajebisty temat,
autor -nie wie o co kaman ale jest święcie przekonany że odmą leci mu płyn chłodniczy do tłumika... i nikt mu tu w obcym języku nie będzie mówił jak ma naprawiać... :)
reszta-czyt. prawilni mechanicy z krwi i kości- jada pod h.. aż w oczy szczypie , przyjdzie dzień że temat przeczyta jakiś domorosły naprawiacz , po czym ''obkuty'' w wiedzę z ''foruma'' powieli i utrwali w społeczeństwie mit mechanika-łoszusta co ino wyminio czynści aż dojdzie co się zepsuło.
ps. post nie ma na celu obrażenia żadnej grupy społecznej- to tak na marginesie

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Oglądałem właśnie filmik chrisa, i kilkukrotnie porusza temat dymienia przy niesprawnej odmie ?
W filmiku chrisa też zawarta jest prawda ...ALE nie można traktować jej jak szablonu do każdego przypadku.Kolega Wjtek 89 ..napisał co masz zrobić ..(bo to jest dobra rada !!) ..i nie poddawaj tej rady w wątpliwość .Głowica w górę ....niestety bo nie ma innej logicznej odpowiedzi .Możesz nawet wykręcić świece zapłonowe aby przekonać się którym cylindrem wygania płyn z układu chłodzenia .Zaufaj mechanikom na Forum(to dobry wybór!) a nie szarlatanom ....i myśl analitycznie .Z doświadczenia wiem że w Rybniku i okolicach też są dobrzy mechanicy ....szanują pracę oraz Klientów ..nie ćpają ,nie piją ,nie kradną ..lecz niestety trzeba swoje w kolejce odczekać;)!

lukas22

Początkujący
Punktów
0
O i 2 konkretne odpowiedzi :) MOŻE faktycznie nie wszyscy mechanicy to pijacy złodzieje i erosomani. Chodziło mi bardziej o to że woda jest z pozostałości LPG czy benzyny, gdzie przy niskich temperaturach się jeszcze bardziej skrapla a dym który jest u mnie powstaje w wyniku uszkodzonej odmy :D No bo jak to jest że raz dymi a raz w ogóle ? ale to była moja ostatnia nadzieja. Jutro wykręcę świece.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jutro jak będzie silnik zimny po całej nocy, to jak go tylko odpalisz to daj mu do odciny i tak potrzymaj przez 5 minut... powinno ci całą wodę z wydechu przegnać... i przestanie dymić...:rolleyes::D

lukas22

Początkujący
Punktów
0
Nie mogłem czekać do rana i przed chwilą spróbowałem, co prawda obudziłem pół osiedla i auto zgasło a teraz nie odpala ale problem został rozwiązany, samochód nie dymi! Dziękuję. Wesołych Świąt.

lukas22

Początkujący
Punktów
0
O to chyba jednak odma :O wszystkie 4 świece w oleju.

Załączniki

• IMG_20200207_104339.jpg
    IMG_20200207_104339.jpg
    268 KB · Wyświetleń: 14

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
O to chyba jednak odma :O wszystkie 4 świece w oleju.
Chyba jednak NIE odma ...a dlaczego .Dlatego że wyrzuca płyn z układu chłodzenia ..a dlaczego wyrzuca płyn z układu ..a dlatego że w układzie pojawiła się duża ilość CO która wypycha ten płyn na zewnątrz układu ...a dlaczego jest CO w układzie chłodzenia ..a dlatego że jest nieszczelność między komorą spalania a płaszczem wodnym ..itd .itd .Czy teraz rozumiesz to co jest napisane ???

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
jak widać, świece biorą olej. odepnij kostkę od cewki to zobaczysz ile się wyleje. w takim wypadku, dobrze jest założyć separator oleju na przewodach od cewki do sterownika. uchroni to przed jego zalaniem.

:)

Właśnie walczę z takim przypadkiem. Separator oleju załatwi sprawe.

Załączniki

• IMG_20200131_135655562.jpg
    4,8 MB · Wyświetleń: 14

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Dlaczego tester co2 nic nie pokazuje ? Teraz po odpowietrzeniu układu płynu nie wywala
Wyniki analizy CO (nie CO2 ! ) Powinieneś ! zamieścić już w swoim pierwszym poście ...dyskusja była by zupełnie inna .Jeżeli płynu nie wyrzuca ..ogrzewanie w samochodzie jest ..przewody nie są twarde ..brak CO w układzie ..wentylator włącza się ..termostat trzyma optymalną temperaturę .wszystko jest proporcjonalnie nagrzane .to jest OK ! Może wcześniej miałeś zbyt niski pozom płynu w układzie i dlatego złapał temperaturę i zaczęło wyrzucać ten płyn .Zrób jazdę testową ...to się okaże jak to jest z tą dymiącą Astrą !

lukas22

Początkujący
Punktów
0
Zrobiłem, i podczas jazdy nie dymi. Gównie takie wybuchy chmur dymu po ruszeniu. Na luzie nie dymi ale jak patrzę na astrę z tym samym silnikiem to przy tych temperaturach to chyba w granicach normy. Najbardziej jak dodaje się gazu na luzie a już w ogóle jak wyciągnę korek wlewu oleju. Temperatury ok, na komputerze pokazuje 104 stopnie - czyli standard. Nawiewy działają normalnie, węże w normie płyn też. Tylko te dymienie na biało, i śmierdzi olejem.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom