• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

TU3JP - zagadka z układem chłodzenia

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
295
Ja tu jeszcze tylko rzucę cytat największego mądrali i inteligenta tego forum.

Dziękuję, dobranoc.
...ale nie wyrywaj z kontekstu tylko wklej całość...

Chodziło mi że się zagotuje szybciej przy wyższym ciśnieniu...
Panie Cadillac
Heniu powie, że na pewno nie, bo sam głowicy nie odkręcałem, więc nie mogę być pewny na 100%. :D
W końcu zaczynasz myśleć w dobrym kierunku widzę ;)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
483
Miasto
Okolice Krakowa
Heniur, chcesz dalej wychodzić na idiotę, to proszę bardzo, wstawiam całość.
Przy wyższym ciśnieniu woda gotuje się w niższej temperaturze, czyli w krótszym czasie osiąga wrzenie.
Kontekst tu nic nie zmienia, bo jedno wynika z drugiego, więc jedno i drugie jest takim samym idiotyzmem i przejawem niedouczenia.

Trzeba się wrócić do gimbazjum albo do 7/8 klasy szkoły podstawowej, bo w liceum to ja pamiętam, że były już bardziej zaawansowane zagadnienia.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
295
Chodziło mi że przy wyższym ciśnieniu szybciej osiągnie wrzenie. Tak jak jest napisane...
A początku nie mogłem już edytować, więc zostało jak zostało...

Jeszcze coś?
Automatyczne połączenie postów:

Czy se pierd. w ramkę i będziesz przed snem ruszał ręką :D
...bo coś mi tak na to wygląda...:D

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
483
Miasto
Okolice Krakowa
Czy byś edytował czy nie, to co piszesz to są brednie. Do września daleko, do jakiejś szkoły się na pewno jeszcze załapiesz.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
151
Miasto
Rzeszów
Może reduktor LPG puszcza bąka do układu chłodzenia
Jakoś ze dwa lata temu był zmieniany, raczej nie powinien robić problemu, no bo ile, 20 tysięcy na nim jest zrobione? Chyba AC R01 był zakładany, nie słynie z nadmiernej usterkowości.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
75
Jakoś ze dwa lata temu był zmieniany, raczej nie powinien robić problemu, no bo ile, 20 tysięcy na nim jest zrobione? Chyba AC R01 był zakładany, nie słynie z nadmiernej usterkowości.
Można go szybko ominąć, do układu była lana zawsze woda? Miałem kiedyś takiego kondona a4 b6 1.8t i tam ktoś nalał uszczelniacza do układu chłodzenia i ten uszczelniacz zatkał rurkę chłodzenia turbo objawy miałem takie same wyrzucało płyn.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
295
To trzeba samemu robić przy samochodzie, a nie taka zabawa w głuchy telefon. Pangie boli kręgosłup i jest w pracy więc nie ma czasu i pewnie miejsca na rozstawienie gadżetów.
Więc jedyne co może zrobić to zalać DOBRY płyn i dobrze odpowietrzyć. Na wodzie stare kondony :D mogą mieć właśnie takie problemy.
No i 3 korek też nie zaszkodzi, nie trzeba się schylać ;)

To tylko układ chłodzenia, a to nie diesel euro6.
Temat zamknięty.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
295
Experci twierdzą, że nie ma to znaczenia. heniek podziela ich opinie, ale w młodych motorach.
Tłumaczy heniek jak krowie na granicy...wystarczy, że kolor zmienił z zielonego na czerwony i już przestało kapać przez "korek/odpowietrznik". Jeszcze węże zasysało...taka historia :D A oni mnie tu o wodzie z kałuży.

Po prostu to jest punkt wyjścia, a nie diagnoza usterki. Płyn, odpowietrzenie, korek, termostat, pompa...kolejność dowolna.

Pańga weź ty se pierdolnij bajpasa z węża ogrodowego na trójniku :D

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
151
Miasto
Rzeszów
Bardziej to myślę o wywaleniu całkiem termostatu, jeździło tak rok i dobrze było. Na zimę dociąłem elegancko karton na wlot powietrza, przywiązałem takimi drucikami jak do wiązania kabli i pięknie 90 stopni trzymał i w środku ciepło było. :D Jakbym go jeszcze na czarno pomalował, to ani by nie było widać, że coś było robione.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
295
Jakbym go jeszcze na czarno pomalował
Miałem Ci to podpowiedzieć, ale sam widzę że wpadłeś na kluczowy pomysł z kartonem i designem na czarny kolor. Pomalowanie go sprayem spełnia jeszcze jedną ważną funkcję. Izoluje go od wilgoci co przedłuża jego żywotność ;)

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
151
Miasto
Rzeszów
Nie no, właśnie nie był pomalowany, ale i tak całą zimę wytrzymał.
Ogólnie to sprawa ma się następująco - tak jak mówi się, że polski pilot poleci nawet na drzwiach od stodoły, tak ja mam renomę kogoś, kto pojedzie wszystkim, co jeździ o własnych siłach, a nawet wróci w całości. Toteż chwilowo swojego wychuchanego Seata udostępniłem mojej partnerce, a ja przejąłem na dojazdy do pracy ten francuski szrot. No i zwróciłem uwagę, że przy każdorazowym najechaniu na studzienkę prawym tylnym kołem auto mi lekko myszkuje po drodze i muszę kontrować kierownicą, ale zrzuciłem to na karb wysoko ustawionego przedniego zawieszenia. Dzisiaj jednak jak zajechałem na stację, zauważyłem, że nie tylko z tym jest problem, ale oprócz tego prawe tylne koło ustawiło się w przepiękny negatyw. :D Żeby było śmieszniej to miesiąc temu zrobiłem w nim przegląd techniczny i wtedy jeszcze było OK. Także auto jeździ dosłownie, aż koła odpadną, a ja będę szukał auta wyprodukowanego przez ludzi, którzy na obiad jedzą mięso ze zwierząt parzystokopytnych i ryb, a nie płazów. Póki co belka się nie tłucze i wóz nadal jedzie prosto po puszczeniu kierownicy, także jeszcze parę kilometrów zrobi.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2016
Miasto
Kaczory
Jprdl jakie wywody.
Test na CO2
Manometr w układ chłodzenia
I wszystko wiadomo. No cudów nie ma.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
151
Miasto
Rzeszów
Pi€rdolę tego gruchota. Fotele tylko z niego wykręcę, bo jakieś fajne półkubełki ma, i jazda na żyletki. Jeszcze linka od maski mi się zerwała, a że akumulator tam jest słaby, to muszę gnoja codziennie przepalić. :D Co za zemsta żabojadzka.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
151
Miasto
Rzeszów
O kurwens, masz rację. Tam w ogóle nowy wydech był wstawiony, bo stary się dwa razy rozleciał.

Do góry Bottom