• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ciśnienie w układzie chłodzenia 1.6 e-hdi

bartqui

Początkujący
Punktów
0
Cześć,

Przeszukałem forum pod kątem podobnego wątku, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem.
Otóż pacjent - 1.6 e-hdi 8v, rocznik 2014, trzyma ciśnienie w układzie chłodzenia, także na zimnym. Płyn gdy jest pod ciśnieniem utrzymuje się na dnie zbiorniczka, a gdy ciśnienie upuszczam to poziom wraca do normy. Ciśnienie po ostygnięciu utrzymuje się cały czas, a więc w drugą stronę jest idealna szczelność. Płyn jest ewidentnie zciemniały i brudny, ale proces brudzenia trwał parę lat. Przez ponad 2 lata dolałem go może 1L, ale to dlatego, że czasem wyrzucało go odrobinę przez korek, zwłaszcza przy dużych upałach. Korek oczywiście dawno temu zmieniony na nowy oryginał.
Teraz uwaga: taki stan rzeczy utrzymuje się już 50tys kilometrów, znajomi mechanicy kazali jeździć i obserwować, nie przejmować się. Samochód nie wyrzuca żadnych błędów, ma moc, pracuje równo i cicho, nie kopci (rura wydechowa jest idealnie czysta w środku!), odpala bez najmniejszego problemu upał czy mróz, mało pali, brak masła pod korkiem czy gdziekolwiek indziej. Generalnie, gdybym się trochę nie interesował i nie zaglądał pod maskę nie wiedziałbym o problemie. I teraz tak: ciężko mi uwierzyć, że to może być UPG albo pęknięcie głowicy, bo jednak byłyby inne objawy, które przez 50kkm przerodziłyby się w poważną awarię. Po głowie chodzi mi chłodniczka EGR, czy te silniki miewają z nią problemy? Przyznaję, że mam ochotę zmienić już samochód, a nie chcę sprzedawać z usterką, bo dbam o swoje pojazdy i nie sprzedaję gruzów. Nie chcę strzelać w ciemno i zlecać zrzucania głowicy, a dostęp do EGR jest skrajnie trudny w tych silnikach. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może coś doradzić?
Dzięki i pozdrawiam.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544

bartqui

Początkujący
Punktów
0
Tak jak napisałem, proces brudzenia trwał parę lat - ostatnio gdy już widziałem, że źle to wygląda zmieniłem ten płyn i wypłukalem układ. Ale wiem, że przyczyna nie została usunięta - stąd założony nowy temat.

Dirk!!

Początkujący
Punktów
1
To ja się podłącze pod wątek
Mam identyczny problem, Focus 1.6 TDCi 90km 2014. Najpierw auto się gotowało i temperatura na komputerze dochodziła do 115km. Przy okazji znikało ogrzewanie.
Po wymianie termostatu temperatura ok, auto osiąga max 92 ( głównie 85/86)
Ale nadal znika ogrzewanie
Temperatura czasem spada jak na filmie( ale wtedy wraca ogrzewanie)

W zbiorniku wyrównawczym na zimny po nocy jest duże ciśnienie i płyn z pustego, napełnia się do pelnego zbiornika

bartqui

Początkujący
Punktów
0
To ja się podłącze pod wątek
Mam identyczny problem, Focus 1.6 TDCi 90km 2014. Najpierw auto się gotowało i temperatura na komputerze dochodziła do 115km. Przy okazji znikało ogrzewanie.
Po wymianie termostatu temperatura ok, auto osiąga max 92 ( głównie 85/86)
Ale nadal znika ogrzewanie
Temperatura czasem spada jak na filmie( ale wtedy wraca ogrzewanie)

W zbiorniku wyrównawczym na zimny po nocy jest duże ciśnienie i płyn z pustego, napełnia się do pelnego zbiornika
Dzisiaj oddałem samochód na warsztat na profesjonalną diagnostykę i na 99% problem jest gdzieś pod glowicą - uszczelka, może blok, może sama głowica. Właśnie intensywnie rozmyślam co teraz z tym fantem zrobić.

Dirk!!

Początkujący
Punktów
1
A może pompa, i zacinający się wirnik

Bartqui i jaka diagnoza?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Ciśnienie po ostygnięciu utrzymuje się cały czas, a więc w drugą stronę jest idealna szczelność.
Błędny wniosek.
Jeśli na zimno w układzie jest ciśnienie atmosferyczne (odkręcamy i zakręcamy korek) to po rozgrzaniu ciśnienie wzrasta.
Po ostudzeniu do temperatury początkowej w układzie ciśnienie również wraca do wartości początkowej.
Tak działa szczelny układ.

Brudzenie płynu nie bierze się z niczego.
Najczęściej brudzą go spaliny.
Szczelny układ może mieć czysty płyn kilkanaście lat.

Znikanie ogrzewania to efekt zapowietrzania się układu.

bartqui

Początkujący
Punktów
0
Błędny wniosek.
Jeśli na zimno w układzie jest ciśnienie atmosferyczne (odkręcamy i zakręcamy korek) to po rozgrzaniu ciśnienie wzrasta.
Po ostudzeniu do temperatury początkowej w układzie ciśnienie również wraca do wartości początkowej.
Tak działa szczelny układ.

Brudzenie płynu nie bierze się z niczego.
Najczęściej brudzą go spaliny.
Szczelny układ może mieć czysty płyn kilkanaście lat.

Znikanie ogrzewania to efekt zapowietrzania się układu.
Drogi panie, nie czepiaj się, cały wątek założony jest właśnie dlatego, że problem został zauważony i zauważone zostało ładowanie spalin w układ. I faktem jest, że układ po zgaszeniu silnika bardzo długo trzyma ciśnienie, więc na chłodno jest +- szczelny. Zatem, z całym szacunkiem, ale jeśli nikt nie ma nic sensownego do dodania, tj np jak z całą pewnoscią odróżnić awarię chłodnicy EGR od awarii UPG/głowicy to czepianie się semantyki można sobie odpuścić.
A może pompa, i zacinający się wirnik

Bartqui i jaka diagnoza?
Jeszcze żadna, na dniach będę podmieniał chłodniczkę EGR, bo do awarii UPG albo głowicy zbyt wiele rzeczy mi nie pasuje.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Nie czepiam się, źle odbierasz mój wpis.
Podaję Ci logiczne podstawy z których trzeba wyjść żeby nie zabrnąć niepotrzebnie w koszty.
Jak z całą pewnością odróżnić awarię chłodnicy EGR?
Można pominąć testowo w układzie chłodzenia ... ale.
Ale trzeba też wiedzieć jakie tam są ciśnienia, bo żeby chłodnica EGR napompowała ciśnienie do układu chłodzenia to musiałoby panować w niej ciśnienie wyższe od ciśnienia w układzie chłodzenia a takiego ciśnienia spalin tam nie ma.

bartqui

Początkujący
Punktów
0
Nie czepiam się, źle odbierasz mój wpis.
Podaję Ci logiczne podstawy z których trzeba wyjść żeby nie zabrnąć niepotrzebnie w koszty.
Jak z całą pewnością odróżnić awarię chłodnicy EGR?
Można pominąć testowo w układzie chłodzenia ... ale.
Ale trzeba też wiedzieć jakie tam są ciśnienia, bo żeby chłodnica EGR napompowała ciśnienie do układu chłodzenia to musiałoby panować w niej ciśnienie wyższe od ciśnienia w układzie chłodzenia a takiego ciśnienia spalin tam nie ma.
Maksymalne ciśnienie w układzie chłodzenia w tym aucie to 1.4bar, bo powyżej upuszcza już korek. Niezbyt wiele, podejrzewam, że ciśnienie spalin w dieslu przy obrotach wyższych niż jałowe jest wyższe. Zaznaczam, że jest to ciśnienie maksymalne, po upuszczeniu gazów i jeszcze przed nagrzaniem płynu raczej panuje tam znacznie niższe ciśnienie. Grzechem byłoby najpierw nie sprawdzić tej chłodniczki, szczególnie, że z różnych zrodeł wiem o problemach z nimi.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Maksymalne ciśnienie w układzie chłodzenia w tym aucie to 1.4bar, bo powyżej upuszcza już korek. Niezbyt wiele, podejrzewam, że ciśnienie spalin w dieslu przy obrotach wyższych niż jałowe jest wyższe. Zaznaczam, że jest to ciśnienie maksymalne, po upuszczeniu gazów i jeszcze przed nagrzaniem płynu raczej panuje tam znacznie niższe ciśnienie. Grzechem byłoby najpierw nie sprawdzić tej chłodniczki, szczególnie, że z różnych zrodeł wiem o problemach z nimi.
Ciśnienie sprężania jest 20x większe, a ciśnienie spalania w komorze może być 100x większe od ciśnienia korka.
Chłodnicę EGR czasem można wypiąć z układ chłodzenia bez demontażu, nie wiem jak jest w tym silniku.

bartqui

Początkujący
Punktów
0
Ciśnienie sprężania jest 20x większe, a ciśnienie spalania w komorze może być 100x większe od ciśnienia korka.
Chłodnicę EGR czasem można wypiąć z układ chłodzenia bez demontażu, nie wiem jak jest w tym silniku.
Niestety tutaj tylko podmiana całego zaworu EGR razem z chłodniczką. I tak dużo taniej niż zrzucanie głowicy.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
A zaślepienie wlotu spalin do chłodnicy?
Podgląd oscyloskopem ciśnienie w układzie chłodzenia mogłoby pokazać czy przebija któryś cylinder.

bartqui

Początkujący
Punktów
0
A zaślepienie wlotu spalin do chłodnicy?
Podgląd oscyloskopem ciśnienie w układzie chłodzenia mogłoby pokazać czy przebija któryś cylinder.
Ciśnienie na układzie chłodzenia było mierzone ale manometrem, nieco skacze w zależności od obrotów, ale nie ma prostej zależności - więcej gazu-wieksze ciśnienie. Dostęp do tego EGR jest tu masakryczny, żeby dostać się do chłodniczki i tak trzeba odkręcić całość, więc już podmienię na drugi, sprawdzony i szczelny.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Nie podmieniaj tylko daj swój na szczelność jak się okaże ok to od razu mozna demontować dalej osprzęt i zrzucać głowice A jak trafiony to masz przyczynę

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Ciśnienie na układzie chłodzenia było mierzone ale manometrem, nieco skacze w zależności od obrotów, ale nie ma prostej zależności - więcej gazu-wieksze ciśnienie. Dostęp do tego EGR jest tu masakryczny, żeby dostać się do chłodniczki i tak trzeba odkręcić całość, więc już podmienię na drugi, sprawdzony i szczelny.
Manometr nic tu nie da.
Oscyloskop może dać odpowiedź bez demontowania czegokolwiek:

Do góry Bottom