• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus MK1 2000r 1.8 16V LPG - jaki kolor płynu do chłodnicy

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Trochę się naczytałem i mam dylemat. Auto mam od kilku dni i boję się że śmiga na wodzie. Płyn jest bezbarwny. Chcę to dzisiaj zlać i nie wiem jaki koncentrat kupić.
Nie ukrywam że Fordowski za 23zł/1L jest lekko przy drogi bo lista części mi potrzebnych do przywrócenia Focusa do życia i tak jest już na kwotę 1800zł.
Płyny dzielimy na różowe, żółte, czerwone lub podobne oraz na zielone, niebieskie i podobne.
Który ma być do Focusa?
Czytałem że te czerwono podobne są do najnowszych silników a niebiesko podobne do starszych. Prawda to?
W jakim kolorze jest ten płyn:

Jest to FORD:
Nr producenta: 1805858 / 1336800 / 1336797
Specyfikacja FORD: WSS-M97B44-D / WSS-M97B44-D/E

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
No :), serio bez jaj :) Blacharz wie jak plazmą ciąć, cynować, ślicznie ćwiartki wymieniać i masę innych rzeczy które go interesowały całe życie. Wie też jak metallicki cieniować, co to klar i jak polerować by akuku nie porobić. Zderzaki też poklei, powyciąga na ciepło, tłumiki i inne TIGiem ślicznie pohafta ale jaki płyn wlać do Focusa to już nie wie. Takie życie i wcale mi śmieszno nie jest bo sam nie jestem. 8 sklepów i nikt nic nie wie i proponują czerwony bo ... pewnie ładny.
Na dodatek omijajcie w Warszawie tych:
http://allegro.pl/mannol-koncentrat-do-chlodnic-g12-1l-germany-i5200791617.html
Oba adresy! Firmy krzak nieistniejące pod wskazaną lokalizacją. Na Radzymińskiej od 2 lat, na Jagiellońskiej od roku.
Telefony milczą. Szkoda czasu i paliwa.
W ośmiu sklepach w Warszawie nie ma płynu do Forda a sami sprzedający doradzić nie potrafią więc Panowie, :) (i Panie) sam nie jestem. Mnie to nigdy nie interesowało. Był zielony, dolewałem zielonego. Był różowy, wlewałem różowy. Teraz mam biały i dylemat!
Już dziś darowałem sobie szukanie wynalazków po taniości i czytanie specyfikacji by nie wlać lipy do chłodnicy i postanowiłem jednak kupić Fordowski ale jak widać, 8 sklepów z chemią do aut (oleje, płyny) oryginału do Forda próżno szukać. Byłem z ciekawości w ASO Forda zapytać no i tam mają ale 59,90zł /L
No i teraz pytanie dnia: jaki ma kolor płyn Forda widoczny na foto w pierwszym poscie?
Ktoś zapoda?
:)

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Bihor, nie wiem co to jest. Silnik temperaturę trzyma normalnie. Nie gotuje mi się w korkach i nagrzewa z rana raczej normalnie. Stan miałem na mniej jak minimum gdy go kupiłem. Dolałem destylowanej do połowy między min/max by sprawdzić czy po czasie nie będę miał tam oleju i czy ze zbiornika nie wydostaje mi się powietrze (bąbelkowanie lub spaliny). Na upartego mógł by człowiek zlać ze dwa litry z chłodnicy i wlać 2L koncentratu i było by niby dobrze ale ja tak nie robię. Chcę to jutro zlać, zalać destylowaną, dodać środka do czyszczenia układu, pojeździć ze 20,30km, dać mu odpocząć (ostygnąć), zlać to raz jeszcze, zalać czystą destylowaną, ponownie pohulać kilka km i dopiero wtedy po myciu i czyszczeniu zbiorniczka zalać koncentratem z destylką 1:1. Dopiero wtedy będę spał spokojnie.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Jutro będę zlewał to nakręcę filmik na YT to sam zobaczysz. Gdzieś kurdę w necie czytałem przed chwilą o ... DEX-COOL, on jest bezbarwny ponoć. Może taki mam?

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Prestone ponoć też jest bezbarwny i można go mieszać z każdym innym.
Sroki za złe wyrażenie. Faktycznie biały a bezbarwny to przepaść. Sorry raz jeszcze. Tak, mam bezbarwny :) no i gdyby była to woda (tylko woda) to raczej ugotował bym motor w korku o długości kilku km.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
No :), serio bez jaj :) Blacharz wie jak plazmą ciąć, cynować, ślicznie ćwiartki wymieniać i masę innych rzeczy które go interesowały całe życie. Wie też jak metallicki cieniować, co to klar i jak polerować by akuku nie porobić. Zderzaki też poklei, powyciąga na ciepło, tłumiki i inne TIGiem ślicznie pohafta ale jaki płyn wlać do Focusa to już nie wie. Takie życie i wcale mi śmieszno nie jest bo sam nie jestem. 8 sklepów i nikt nic nie wie i proponują czerwony bo ... pewnie ładny.
Na dodatek omijajcie w Warszawie tych:
http://allegro.pl/mannol-koncentrat-do-chlodnic-g12-1l-germany-i5200791617.html
Oba adresy! Firmy krzak nieistniejące pod wskazaną lokalizacją. Na Radzymińskiej od 2 lat, na Jagiellońskiej od roku.
Telefony milczą. Szkoda czasu i paliwa.
W ośmiu sklepach w Warszawie nie ma płynu do Forda a sami sprzedający doradzić nie potrafią więc Panowie, :) (i Panie) sam nie jestem. Mnie to nigdy nie interesowało. Był zielony, dolewałem zielonego. Był różowy, wlewałem różowy. Teraz mam biały i dylemat!
Już dziś darowałem sobie szukanie wynalazków po taniości i czytanie specyfikacji by nie wlać lipy do chłodnicy i postanowiłem jednak kupić Fordowski ale jak widać, 8 sklepów z chemią do aut (oleje, płyny) oryginału do Forda próżno szukać. Byłem z ciekawości w ASO Forda zapytać no i tam mają ale 59,90zł /L
No i teraz pytanie dnia: jaki ma kolor płyn Forda widoczny na foto w pierwszym poscie?
Ktoś zapoda?
:)
wiesz, wlej wodę i wsyp 6 łyżek soli i wrzuć kartkę z napisem Ford i już...
Ile ten twój śmietnik ma lat? ty szczypiesz się 23zł/l. płynu? Wyjdzie do twojego 100zł, majątek?
Warszawę to dawno już kazałem wszystkim omijać, bo do roboty nie mogę dojechać jak słoiki zaczną napierać do tych korporacji...

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Chłopaki, gawędziarz to ja tak pół na pół. Najważniejsze że z zajeb... poczuciem humoru :) więc ludzki człek, swojak, nie fochliwy :) no i tak, blacharz na bezrobociu :) ale nie wytaczajcie od razu zbędnych teorii że za gadulstwo na bezrobociu bo to była by zbyt brutalna nieprawda :)
Tak, szczypię się z tym 23zł/L bo kurdę listę w Excelu mam znacznie dłuższą i on tak fajnie podlicza co do centa...
Parch ma 16latek ale pierwsza rejestracja maj 2002 więc jeszcze ma hulać. Chcę działać zasadą: tanio i w miarę dobrze.
Najlepsze jest to że płynu Forda znaleźć nie mogłem ale już się pogodziłem z kwotą
Jakie 100zł???????
3 x 23zł = 69zł + 5L destylowanej 4,99
Stówy nie dam :D

Maciej Bieleń

Bywalec
Punktów
10
Miasto
KtoToWie
Kolor nie ma tu wiekszego znaczenia, chodzi bardziej o specyfikacje plynu tzn: czy chcemy podniesc stopien gotowania cieczy jak i byc spokojni przy silnych mrozach po za tym dochodza kwestie (nie osadzania sie osadow,kamienia czy jak kolwiek chcemy to nazwac)
Pewnie byla tam i woda 2000r coz tam juz pewnie nie jedno bylo.

Jezli chodzi o ten silnik to termostat otwiera sie "powiedzmy" przy 87'C tak wiec skupil bym sie na zblizajacej sie zimie.

Pozdrawiam

Do góry Bottom