• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus mk2 stukania spod maski; przeskakiwanie pedału sprzęgła

Samurajson

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

Mam dwa problemy i chciałbym się Was poradzić. Pacjent to Ford Focus mk2 z 2009 roku z silnikiem benzynowym 2.0. Do rzeczy:

1. Coś mi stuka pod maską na luzie i po różnych dystansach, np. Po 5km słychać, po 45km cisza a po 120km też słychać. Widać jak mu się zachcę to zacznie.
Stojąc na luzie podczas stukania, jak wcisnę sprzęgło do końca to przestaje stukać, puszczę i stukania powracają. Jak ruszę wybierakiem od skrzyni w górę, stukania też ustają, w dół stuka dalej - pokazane na filmie.
Sprzęgło z wysprzęgnikiem zostało wymienione- bez efektów.

Załączam film:
https://www.youtube.com/watch?v=GMF64iDHozE

2. Po wymianie wyżej wspomnianego sprzęgła z wysprzęglikiem i naciśnięciu pedału sprzęgła mniej więcej w połowie, słychać jakby coś przeskakiwało. Wcześniej tego nie było.

Załączam film:

Czy ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi?

Pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Auto do mechanika...a sam to możesz co najwyżej ponagrywać gody żab... to cię może nie przerośnie...:D

Samurajson

Początkujący
Punktów
0
Witam ponownie,

Mechanik zrzucił skrzynie i ją rozebrał, okazało się, że jest minimalny luz na wałku? Łożyskach? Nie pamiętam dokładnie i wsadził tam cienką podkładkę 0,15mm i zniwelował luz. Ten luz, który był zapewne powodował stukania. Żadnych opiłków, przetarć itp. nie było.

Do rzeczy, mam trudności z wbiciem biegu 1, 2 czasem 3 i wstecznego co prawda nie zawsze, no ale… Jak już wbije któryś bieg i trzymam wciśnięte sprzęgło to wszystkie biegi mogę palcem wbijać. Puszczę sprzęgło, nacisnę jeszcze raz i znów ciężko wchodzą.
Tarcza, docisk oraz wysprzęglik można powiedzieć, że jest nowe. Wymieniałem w sierpniu i żadnych problemów z wrzuceniem biegu nie było.
Skrzynia została zalana olejem Carlube 75W-90 WSD-M2C200-C.
Oczywiście byłem u mechanika i kazał pojeździć około tygodnia żeby to się wszystko ułożyło.

Jaka może być przyczyna? Zapowietrzony wysprzęglik? Wspomniałem o tym i mówił, że wtedy w ogóle by nie wysprzęglało (jeździł tym autem), a sprzęgło dobrze bierze od samego dołu. Czy ta podkładka zrobiła taką różnice? Jak sprawdzić czy jest zapowietrzony wysprzęglik?

Wrzucam film podglądowy:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
odpowietrzanie tego układu jest mega proste, bo odpowietrznik jest na końcu układu i dostęp łatwy. można spróbować, może to coś da. raczej nic nie da. chyba że mechanik to skończony matoł.

Samurajson

Początkujący
Punktów
0
Czytałem podobne tematy i wyczytałem takie przyczyny:
- zapowietrzony układ siłownika łożyska oporowego
- prawidlowy montaż cięgien po wymianie sprzęgła,
- prawdopodobnie mechanik wymieniając komplet sprzęgła nie wyczyścił i dobrze nie nasmarował wałka wieloklinowego smarem miedziowy lub antyzatarciowy
- Odpowiednia ilość oleju
- Zły montaż sprzęgła

Tylko, że w/w rzeczy dotyczyły wymiany na nowe sprzęgło. U mnie po wymianie na nowe sprzęgło wszystko było w porządku. Dopiero po grzebaniu w skrzyni takie cuda się dzieją.
Może olej, który swoją drogą ludzie polecali i nie mieli problemów po wymianie nie „działa” tak jak powinien i trzeba zalać oryginalny Fordowski?

Co do odpowietrzania, chciałbym to sam zrobić i dopytać co i jak.
1. Gdzie się znajduje wysprzęglik? Obudowę filtra powietrza i akumulator muszę ściągać i jest na wierzchu? Czy pod auto muszę wchodzić?
2. Biały korek ściągam, zakładam na niego jeden koniec wężyka a drugi na strzykawkę i wstrzykuje płyn hamulcowy DOT 4? Ile tego mam wstrzyknąć? Tak ta procedura ma wyglądać?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
1bea60b662fae5ab2cf69d147a7aa3e6.jpg Myślę, że poważnie jest taki głupi...:meh:
Załamka...

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Dopiero po grzebaniu w skrzyni takie cuda się dzieją.
Tu jest przyczyna ...(najprawdopodobniej ).Mechanik mógł popełnić błąd ,może nie świadomie .Jeżeli potrafisz i masz wiedzę ..to możesz jeszcze odłączyć cięgna i wrzucać biegi tuż przy skrzyni w sposób bezpośredni .Jak stwierdzisz że np. 1 i 2 wchodzą płynnie ...skrzynię zostawiasz w spokoju ...a jeżeli problem pozostaje ...skrzynia do ponownego demontażu .

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jak nic, to te przyczyny:

"- prawidlowy montaż cięgien po wymianie sprzęgła,
- prawdopodobnie mechanik wymieniając komplet sprzęgła nie wyczyścił i dobrze nie nasmarował wałka wieloklinowego smarem miedziowy lub antyzatarciowy
- Odpowiednia ilość oleju"

Samurajson

Początkujący
Punktów
0
Tu jest przyczyna ...(najprawdopodobniej ).Mechanik mógł popełnić błąd ,może nie świadomie .Jeżeli potrafisz i masz wiedzę ..to możesz jeszcze odłączyć cięgna i wrzucać biegi tuż przy skrzyni w sposób bezpośredni .Jak stwierdzisz że np. 1 i 2 wchodzą płynnie ...skrzynię zostawiasz w spokoju ...a jeżeli problem pozostaje ...skrzynia do ponownego demontażu .
Biegi były wrzucane bezpośrednio przy skrzyni i wszystkie wchodziły gładko, więc skrzynia jest ok. Coś innego spartolił.

Do góry Bottom