• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus mk2 sygnalizacja o wypalaniu DPF

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Witam,
Po zaczerpnięciu informacji w serwisie Forda dowiedziałem się że DPF wypala się automatycznie przy odpowiednim jego wypełnieniu i uzyskania odpowiedniej temperatury.
W zależności od wypełnienia wypalanie może trwać nawet 30 min, a wyłączenie silnika przerywa ten proces... co jak domniemam powoduje niecałkowite wypalenie. Trwający proces wypalania nie jest niczym sygnalizowany przez co może się zdarzyć że przez przypadek wyłączę silnik i wypalanie się przerwie.

I stąd moje pytanie:
Czy byłoby można zrobić coś co pokazywałoby że proces wypalania DPF trwa?

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
No a jak to wygląda co mniej więcej trzeba zrobić?

Jak nie mogę to komu dać to żeby zrobić?

I na ile mniej więcej taka usługa jest wyceniana?

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Chciałbym się dowiedzieć czy orientujesz się ile by założenie takiej sygnalizacji kosztowało?

oraz

czy ktoś kto orietuje się w elektronice ogarnął by zrobienie tego czy tylko elektromechanik?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
elektronik , trzeba zrobić układ pomiarowy który na podstawie wyników będzie zaświecał diodę , to ostanie jest najprostsze

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
elektronika mam :)

do czego to wszystko się podłącza?

byłbyś w stanie opisać na jakieś zasadzie ma zaświecać diodę? Czy pod wplywem napiecia temperatury...

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
co do linku to dyskusja dość obfita i nie wiem czy dobrze to wszystko zrozumiałem ale

chodziło mi tylko o diodę która będzie pokazywała ze wypalanie trwa a nie jakieś emulatory czy programy do oszukiwania komputera...

pewnie ten temat będzie mnie kiedyś również dotyczył, ale jak na razie zadowoliłbym się zwykła dioda :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
dioda to pikuś ale to co tą diadą steruje czyli rozpoznaje warunki i wypalanie DPF , nie rozumiesz że nalezy rozpoznać kiedy następuje cykl wypalania i zaświecić diodę ?

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Rozumiem to jest oczywiste aż taki zielony nie jestem...
Tylko aby rozpoznać wypalanie jest konieczny ten emulator czy można to jakoś inaczej zrobić?

Do góry Bottom