• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus mk2 sygnalizacja o wypalaniu DPF

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Witam,
Po zaczerpnięciu informacji w serwisie Forda dowiedziałem się że DPF wypala się automatycznie przy odpowiednim jego wypełnieniu i uzyskania odpowiedniej temperatury.
W zależności od wypełnienia wypalanie może trwać nawet 30 min, a wyłączenie silnika przerywa ten proces... co jak domniemam powoduje niecałkowite wypalenie. Trwający proces wypalania nie jest niczym sygnalizowany przez co może się zdarzyć że przez przypadek wyłączę silnik i wypalanie się przerwie.

I stąd moje pytanie:
Czy byłoby można zrobić coś co pokazywałoby że proces wypalania DPF trwa?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Ja bym tu moze poszukal innego rozwiazania np. Jakis tablet + jakis interface diagnostuczny firmy pikus z bluetooth byle by mial dojscie do parametrow Dpf tablet na stale w aucie apla autostartu do programu diagnostucznego i woala. Masz live data wyswietlane caly czas

Malo tego jezeli interace by ogarnial to ty bys mial władze nad tym wiedy uruchomić regeneracje Dpf

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
hmmm brzmi interesująco :)
tylko właśnie żeby ten interfejs miał dojście do DPF z czym może być ciężko...

no chyba że znasz jakiś bo tego pikus nie mogę znaleźć

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Jak bede mial chwile to cos sprubuje dla ciebie odnaleźc. A firma pikus to taka przenosnia lol

Moze cos z elm moglo by dzialac

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Mam pomysl nr 2 pewnie tańszy. Procesowi wypalania towarzyszy temperatura wiec.
Inwestycja w miernik temperatury do powiedzmy 600 stopni prob z metalowym oplotem. Mocekemy do dpf-a izolujemy termicznie i badamy temp podczas normalnej jazdy spraqdzajac przy tym jakie temperatury przy jakiej jeździe osiaga. Wiec powiedzmy ze jest to nasza zmienna A przy warunkach pracy B tj. Temp otoczenia,obciazenie silnika, czas pod obciazeniam da nam jakis wspolczynnik C opisukacy zachowanie dpf-a i teraz jezeli wspulczynnik C nagle zacznie nam sie zmieniac to mozemy tu mowic o procesie wypalania do czasu as nasze C nie wroci do normy zalozonej podczas testow.

Ale to tylko teoria

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
A czy przy wypalaniu czasem nie zmienia wam się charakterystyka pracy silnika? Zarzuca przecież ropą... Tak na słuch się kolego naucz i patrząc w tylne lusterko...:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mniej więcej tak ale pare warunków mysi być spełnionych co najmniej dwa ale na dobrej drodze jesteście , tyle ze miernik tam już jest
wystarczy napisać taki algorytm
if A and B is <> xxxx then set 0
if A and B is xxxx then set 1
gdzie A i B sa zmienna pomiarową a 1 jest poleceniem zaświecenia LED
a xxxz jest wynikiem pomiarów z czujników
oczywiście program jest o wiele bardziej złożony mysle ze jakieś 40 linijek kodu wystarczy .

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak potrafisz oprogramować mikrokontroler to tak , nie mam takiego auta do testów i jeszcze zaprojektować hardware żeby nie wprowadzał zakłóceń w mostku pomiarowym .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Nie bardzo kumam o co tu chodzi?
Problem z dpf-em?
Kontrolka zapala się to go wypalasz i już, a do czego ta dioda ma służyć?
Przecież żeby wypalic filtr trzeba mieć spełnione warunki...

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Mozna pójść na łatwizne i poprostu sugerowac sie tylko temperaturą zaloźyć proba na dpf i ustawic wartość graniczną temperatury ustalając ze przy takiej temp może trwać proces wypalania. Miało by to dodatkową zalete a mianowicie pozwalało by to na ostudzenie turbo gdyby lampka świeciła by po przejechaniu dluźszej trasy do momentu aż spaliny ostudzą dpf

Do góry Bottom