• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus mk2 sygnalizacja o wypalaniu DPF

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Witam,
Po zaczerpnięciu informacji w serwisie Forda dowiedziałem się że DPF wypala się automatycznie przy odpowiednim jego wypełnieniu i uzyskania odpowiedniej temperatury.
W zależności od wypełnienia wypalanie może trwać nawet 30 min, a wyłączenie silnika przerywa ten proces... co jak domniemam powoduje niecałkowite wypalenie. Trwający proces wypalania nie jest niczym sygnalizowany przez co może się zdarzyć że przez przypadek wyłączę silnik i wypalanie się przerwie.

I stąd moje pytanie:
Czy byłoby można zrobić coś co pokazywałoby że proces wypalania DPF trwa?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Nie rozumiem po co .mu ta wiedza?
Robię wypalanie serwisowe albo drogowe i już...
Po co chce wiedziec?
No zadaję proste pytanie.

maciek.k-k

SuperMechanior
Punktów
621
Miasto
OPOLSKIE
A nie lepiej ,zamiast kombinować to podłączyć sie ledem pod ogrzewanie lusterek lub tylnej szyby? Przecież podczas wypalania zawsze zostają włączone wszystkie zzeracze prądu a to jest wystarczające do orientacyjnej oceny + jeszcze porównanie chwilowego spalania i wszystko jasne

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
chce wiedzieć kiedy wypala żebym po zatrzymaniu nie zgasił silnika i nie przerwał tego procesu...
bo później magicznego oleju przybywa

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
zalezy do jakiego auta bo protokoły sa inne do kazdej marki a to jest do opla a ford ma inne protokoły

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a zadam takie głupie pytanie, rozumiem że jedziesz masz proces wypalania i zatrzymujesz się i co proces wypalania dalej trwa? Przecież musisz wprowadzić motor na obroty żeby zrobić proces wypalania, a masz zamiar dotąd jeździć w kółko aż proces się zakończy?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Szumek. Klient nasz pan. Jezeli napisal ze chcial by wiedziec to ja jak najbardziej jestem chetny w tym pomoc. Pisanie o tym co juz jest nie za bardzo pomaga raczej podpowiedz jak to zrobic bardziej by wszystkich interesowalo. Wiec tu pytanie. Sprzedaj troche wiedzy i podsoń pomysl jak sprawic by dioda swiecila kiedy auto wypala dpf?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Już pisałem trzeba zrobić analizator do forda ale kto za to zapłaci ? gdybym miał to moze byc zrobił a tak nie widzę sensu

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Marek ma rację, można wszystko, tylko...trzeba trochę parametrów zebrać co idą do stera z czujników, a tego troszkę jest: temperatury, ciśnienia itd...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
przerost formy nad trescią atmega 8 ma wystarczajaco duzo przetworników żeby mierzyć 8 linii a nie jest droga

mateusz1356

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
trochę jestem chyba nie doinformowany...
jak to jest... czy jak już proces wypalania DPF trwa to dalej muszę utrzymywać odpowiednie obroty silnika itp.?
czy nawet jeśli się zatrzymam, ale nie wyłączę silnika, to on sam sobie utrzyma temperaturę i dokończy wypalanie?

Do góry Bottom