• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ford 1.0 ecoboost schemat rozrządu fiesta 2013

chomik-66

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łomża
Witam wszystkich,potrzebuję schematu rozrządu do fiesty 1.0 ecoboost,chodzi też o ustawienie koła pasowego (z wieńcem impulsowym).Z góry dzięki za pomoc.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
ciężki temat.. a co się stało że chcesz rozrząd ruszać ?

chomik-66

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łomża
ciężki temat.. a co się stało że chcesz rozrząd ruszać ?
Zmieniałem pokrywę rozrządu,była uszkodzona(samochód po wypadku),zablokowałem koło zamachowe ale nie zaznaczyłem położenia koła pasowego na którym są wycięcia do czujnika.W naiwności myślałem że będzie tam klin ale nie ma.Teraz zapłon jest w przypadkowym miejscu.Sprawa niby prosta ale brak informacji,auto stosunkowo nowe.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
swoją drogą ciekawe jakie po paru latach będą silniki EcoBoost, skoro teraz wygrywają wszystkie konkursy...

rozmarzl

Nowy
Punktów
0
Dziwna sprawa. Czy w silniku 1.0 ecoboost koło pasowe paska rozrządu przy wale korbowym pracuje zanurzone w oleju silnikowym ?

marzeccc

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chełmża
Kolego rozmarzl paski klinowe raczej nie lubią oleju może to powodować przeskoczelnie lub ślizganie się paska ;)

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Ogólnie to widziałem kiedyś coś takiego i tam faktycznie tak jest ! Hmmm ! W którejś skodzie "podobno" wymieniając olej trzeba uważać by nie poluzować paska rozrządu .

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Kolego rozmarzl paski klinowe raczej nie lubią oleju może to powodować przeskoczelnie lub ślizganie się paska ;)
tam pasek chodzi w oleju teraz robią specjalne paski... trzeba być na bierząco kolego...

wuzio

Uczestnik
Punktów
9
Udało się zdobyć takie dane, chętnie się z nimi zapoznam ;)

Ivbbc

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Cześć koledzy. Mam ten sam problem. Auto po kolizji, do wymiany obudowa rozrządu. Jakieś wskazówki, rysunki?

Ivbbc

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Dzięki za szybką odpowiedź. Rysunki widziałem już, filmik też. Tu widać tylko blokady wałków. Głównie pytania mam co do czujników wałków rozrządu (6M280) i koła pasowego. Sam rozrząd zostawiam w spokoju. Jakieś wskazówki? Czy tylko wykręcam i wkręcam?

Krzysieg

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chrzanów
Czy sruba na wale ma lewy czy prawy gwint?
Śruba na wale ma normalny gwint ale jest dokręcona 700nm. Na finlandzkim forum znalazłem informację żeby, dokręcić go kolejno w etapach:
1. 25nm
Wyjąć blokadę na koło pasowe
2. 70nm
3. 300nm
4. 90°
Odświeżam temat z pytaniem o wariatory, wypompowały się z oleju przy składaniu i teraz rozrząd jest przestawiony. Mam blokady wariatorów ale mają 4 otwory żeby przykręcić je do obudowy. W zasadzie żaden się nie pokrywa. Czy nacięcie powinno być pod kątem prostym?
IMG_20221024_113028.jpg

Do góry Bottom