• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford 1.6tdci błąd czujnika temperatury

tomeklasota

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Strzyżów
Koledzy mam blad p037d. I w parametrach czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje cały czas -30.
Auto to ford tourneo 1.6tdci 115km na 15rok.
Tylko pytanie czy jest taki czujnik bo osobiście nie kojarzę.
Komp temperature silnika pokazuje Ok. Na desce temperatura tez oki.
Czy może sterownik świec ma w sobie czujnik czy tylko przekaźnik robi zwarcie i dlatego pokazuje głupoty. Odpowiedzieć coś bo nie chce głęboko grzebać.

Załączniki

• IMG_20241006_172009157_HDR~2.jpg
    IMG_20241006_172009157_HDR~2.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 30

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Czujnik powinien być z prawej strony pod zderzakiem przy podłużnicy, przynajmniej w 2014 roczniku tam był

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Ja miałem taki problem jak przepływka była załozona inna.Temperatura przekłamywała.

tomeklasota

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Strzyżów
Przepływka oryginał nie tykana, temperaturę zasysanego powietrza pokazuje w normie taka jak jest.
Zastanawia mnie ten czujnik bo na liczniku pokazuje temperaturę zewnętrzną prawidłową.
Pytanie z jakiego czujnika temperatury bierze sygnał przekaźnik świec do grzania?
parametru sprawdzone drugim skanerem i są powtarzalne. Jakiś schemat do tego ktoś ma bo nie mogę się dokopać.
Z góry dziekuje

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Jeżeli pokazuje temperature zewnętrzną na liczniku to czujnik z przodu auta działa prawidłowo, co do tego skąd przekaznik swiec bierze wskazania temperatury to według mojej wiedzy zawsze z czujnika temperatury silnika.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Jeśli pokazuje -30 to jest uszkodzony, jeśli wyświetla -- to jest wypięty lub uszkodzona wiązka

tomeklasota

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Strzyżów
Jeśli pokazuje -30 to jest uszkodzony, jeśli wyświetla -- to jest wypięty lub uszkodzona wiązka
Tylko który czujnik? bo temperatura silnika wyświetlana jest ok, temperatura z zewnątrz również prawidłowa. Stąd moje pytanie który czujnik swiruje? przydał by się schemat bo wg mnie któryś ma 2 linię jedną do temperatury na zegary a drugą do przekaźnika swiec żarowych ale to moje gdybanie.

tomeklasota

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Strzyżów
Potrzebuje schemat elektryczny, bo przewody sprawne, czujnik wymieniony i sytuacja jest następująca.
Jak grzeje czujnik temperatury zewnętrznej to na kompie temperatura z -37 rośnie i ta na liczniku też rośnie identycznie. Pytanie dlaczego jest taka różnica? Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego jeden czujnik pokazuje 2 różne temperatury lub co krzaczy?

Grzegorz120

Początkujący
Punktów
1
Miasto
warszawa
Bez schematu niczego się nie rozstrzygnie, czujników temperatury w samochodzie jest wiele, np czujniki temperatury płynu chłodniczego, paliwa,oleju, powietrza wlotowego, temperatury zewnętrznej ( jest być może w lusterku) i inne. Nie wszystkie czujniki są podpięte pod komputer silnika.

Do góry Bottom