Witam,
Proszę o wskazanie od czego zacząć, aby wyeliminować poniższe błędy, których
niestety nie da się wykasować (wracają po niedługim czasie lub po zgaszeniu/odpaleniu auta):
1. Kod: P2122 - Niska wartość sygnału wejściowego w obwodzie przełącznika/czujnika D położenia pedału/przepustnicy
Dodatkowe symptomy usterki:
- Sygnał powyżej maksymalnej wartości progowej
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Szczegóły kodów usterek
Niska wartość sygnału wejściowego w obwodzie przełącznika/czujnika D położenia pedału/przepustnicy
Napiecie wejsciowe APPS 1 jest mniejsze niz limit kalibracji.
Wskazówka: Ten kod DTC dotyczy APPS.
Przyczyna tego kodu DTC moze byc:
Otwarty obwód w przewodach lub elemencie
Zwarcie sygnału z masą lub z sygnałem powrotnym.
Niesprawny czujnik
2. Kod: U1900 - Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
Moduł: Tablica przyrządów
Szczegóły kodów usterek
Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru
Oprócz w/w błędów, które pokazuje ForScan/ElmConfig, dziwnie zachowują się zegary.
W przypadku gdy auto "załapie" w/w błędy, tzn.:
Po uruchomieniu auta pokazują się komunikaty "Usterka silnika" oraz "Zmniejszone przyspieszenie",
które można usunąć (z wyświetlacza) wciskając przycisk na manetce.
Autem można jeździć - nic się nie dzieje, oprócz denerwujących komunikatów, ale teraz druga sprawa
bo po zgaszeniu auta wskazówka obrotomierza zatrzymuje się na wartości 1000 obr/min i tak stoi.
Podobnie wskazówki od temperatury i ilości paliwa - nie wędrują w pozycję "0". Wskazówki podczas pracy silnika zachowują się poprawnie (obrotomierz działa, prędkościomierz, paliwa ubywa temperatura rośnie/maleje). Po ponownym odpaleniu - wskazówki dostają "drgawek" i wędrują w prawidłowe miejsce .....
Dodam iż gdy wykasuję błędy - sytuacja z zegarami nie ma miejsca i zachowują się poprawnie -
oczywiście do czasu aż znowu pojawią się błędy P2122 oraz U1900.
Proszę o podpowiedź od czego zacząć. Starałem się zasięgnąć informacji na ten temat na forum forda,
ale oczywiście nie dostałem żadnej odpowiedzi. Problem jest nieco denerwujący.
Czy mam wymienić potencjometr gazu ? Kupić używany (nie ukrywam, że jest sporo tańszy ....) ?
Czy do C-MAXa 1.8 benzyna (2003) będzie pasował potencjometr z innej wersji silnikowej ? (np.
od diesla ?)
Pedał gazu demontowałem - nie ma tam, w środku, za bardzo nic do wyczyszczenia.
Czy szukać innego rozwiązania ?
Pozdrawiam
Paweł
Proszę o wskazanie od czego zacząć, aby wyeliminować poniższe błędy, których
niestety nie da się wykasować (wracają po niedługim czasie lub po zgaszeniu/odpaleniu auta):
1. Kod: P2122 - Niska wartość sygnału wejściowego w obwodzie przełącznika/czujnika D położenia pedału/przepustnicy
Dodatkowe symptomy usterki:
- Sygnał powyżej maksymalnej wartości progowej
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Szczegóły kodów usterek
Niska wartość sygnału wejściowego w obwodzie przełącznika/czujnika D położenia pedału/przepustnicy
Napiecie wejsciowe APPS 1 jest mniejsze niz limit kalibracji.
Wskazówka: Ten kod DTC dotyczy APPS.
Przyczyna tego kodu DTC moze byc:
Otwarty obwód w przewodach lub elemencie
Zwarcie sygnału z masą lub z sygnałem powrotnym.
Niesprawny czujnik
2. Kod: U1900 - Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
Moduł: Tablica przyrządów
Szczegóły kodów usterek
Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru
Oprócz w/w błędów, które pokazuje ForScan/ElmConfig, dziwnie zachowują się zegary.
W przypadku gdy auto "załapie" w/w błędy, tzn.:
Po uruchomieniu auta pokazują się komunikaty "Usterka silnika" oraz "Zmniejszone przyspieszenie",
które można usunąć (z wyświetlacza) wciskając przycisk na manetce.
Autem można jeździć - nic się nie dzieje, oprócz denerwujących komunikatów, ale teraz druga sprawa
bo po zgaszeniu auta wskazówka obrotomierza zatrzymuje się na wartości 1000 obr/min i tak stoi.
Podobnie wskazówki od temperatury i ilości paliwa - nie wędrują w pozycję "0". Wskazówki podczas pracy silnika zachowują się poprawnie (obrotomierz działa, prędkościomierz, paliwa ubywa temperatura rośnie/maleje). Po ponownym odpaleniu - wskazówki dostają "drgawek" i wędrują w prawidłowe miejsce .....
Dodam iż gdy wykasuję błędy - sytuacja z zegarami nie ma miejsca i zachowują się poprawnie -
oczywiście do czasu aż znowu pojawią się błędy P2122 oraz U1900.
Proszę o podpowiedź od czego zacząć. Starałem się zasięgnąć informacji na ten temat na forum forda,
ale oczywiście nie dostałem żadnej odpowiedzi. Problem jest nieco denerwujący.
Czy mam wymienić potencjometr gazu ? Kupić używany (nie ukrywam, że jest sporo tańszy ....) ?
Czy do C-MAXa 1.8 benzyna (2003) będzie pasował potencjometr z innej wersji silnikowej ? (np.
od diesla ?)
Pedał gazu demontowałem - nie ma tam, w środku, za bardzo nic do wyczyszczenia.
Czy szukać innego rozwiązania ?
Pozdrawiam
Paweł