• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 5 sensor ESP

Grzes76

Początkujący
Punktów
3
Witam wszystkich.
Jak w temacie mam problem z Mazda 5 2006r 1.8 benzyna, od jakiegoś czasu zapala mi się kontrolka kontroli trakcji w czasie normalnej jazdy. Po zczytaniu błędów programem Forscan mam coś takiego :
===ABS DTC C1280-A0===
Kod: C1280 - Nieprawidłowość sygnału czujnika kąta obrotu samochodu

Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC

Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem).

Szczegóły kodów usterek

Nieprawidłowość sygnału czujnika kąta obrotu samochodu

Czujnik ugięcia (zawieszenia) i miernik przyspieszeń poprzecznych znajdują się w jednej obudowie czujnika.

Chwilowe przerwanie obwodu

Chwilowe zwarcie obwodu

Ten kod powstaje, gdy sygnał czujnika nie jest zgodny z położeniem pojazdu.

błąd magistrali komunikacyjnej CAN

Czujnik

Czujnik był wcześniej odłączony.

Obluzowany lub nieprawidłowo zainstalowany czujnik.

Napięcie zasilania czujnika nie mieści się w wyznaczonych granicach.

Przyczyną tego kodu DTC może być:

Uszkodzone lub zabrudzone złącze

===END ABS DTC C1280-A0===

===ABS DTC C1279-A0===
Kod: C1279 - Usterka obwodu czujnika kąta obrotu samochodu

Status:

===END ABS DTC C1279-A0===

===EPS DTC Brak===
Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów

Moduł: Elektronicznie sterowany układ wspomagania kierownicy

Wiem że może być to uszkodzony modół ESP, zdjęcie z jednej z aukcji.

Tylko gdzie tego czegoś szukać w mojej mazdzie ????
Proszę o pomoc

Jarek88

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Piaseczno
Ja bym zaczął poszukiwania od tunelu środkowego. Innym miejscem może być podłoga pod fotelem przednim prawym lub lewym.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Witam wszystkich.
Jak w temacie mam problem z Mazda 5 2006r 1.8 benzyna, od jakiegoś czasu zapala mi się kontrolka kontroli trakcji w czasie normalnej jazdy. Po zczytaniu błędów programem Forscan mam coś takiego :
===ABS DTC C1280-A0===
Kod: C1280 - Nieprawidłowość sygnału czujnika kąta obrotu samochodu

Status:

Szczegóły kodów usterek

Nieprawidłowość sygnału czujnika kąta obrotu samochodu

Czujnik ugięcia (zawieszenia) i miernik przyspieszeń poprzecznych znajdują się w jednej obudowie czujnika.

Chwilowe przerwanie obwodu

Chwilowe zwarcie obwodu

Ten kod powstaje, gdy sygnał czujnika nie jest zgodny z położeniem pojazdu.

błąd magistrali komunikacyjnej CAN

Czujnik

Czujnik był wcześniej odłączony.

Obluzowany lub nieprawidłowo zainstalowany czujnik.

Napięcie zasilania czujnika nie mieści się w wyznaczonych granicach.

Przyczyną tego kodu DTC może być:

Uszkodzone lub zabrudzone złącze

===END ABS DTC C1280-A0===

===ABS DTC C1279-A0===
Kod: C1279 - Usterka obwodu czujnika kąta obrotu samochodu

Status:

===END ABS DTC C1279-A0===

===EPS DTC Brak===
Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów

Moduł: Elektronicznie sterowany układ wspomagania kierownicy

Wiem że może być to uszkodzony modół ESP, zdjęcie z jednej z aukcji.

Tylko gdzie tego czegoś szukać w mojej mazdzie ????
Proszę o pomoc
Jak kolega wyżej napisał, szukaj w środkowym tunelu lub pod siedzeniem pasażera. Musisz wyciągać fotel i z boku na karoserii powinien być drugi czujnik albo 2 w 1 czujnik przyśpieszenia wzdłużnego wraz z bocznym, lub 2 osobno boczny i wzdłużny. Miałem nie dawno forda z podobnymi objawami. Poszły czujnik wzdłużny wraz z poprzecznym ( jak jeden poszedł to zaraz drugi siądzie) Nigdzie używanych nie znalazłem, tylko w UK za 160 funtów lub z ASO za 3000 masakra. Naprawa 2x czujnik wyniosła 400 zł a nie 3000 jeden plus drugi 350

Podsumowując z odczytu, kierowałbym się tymi czujnikami wzdłużny i poprzeczny. ESP daje także objaw czujnik skrętu koła ( czujnik na kolumnie kierowniczej) ale raczej to nie to.

Jak kupisz używkę z innymi numerami części, to będzie trzeba kalibrować. Jak chcesz to mogę ci dać namiary magika z Łodzi, który takie czujniki naprawia z gwarancją na 2 lata.

Grzes76

Początkujący
Punktów
3
Wielkie dzięki za podpowiedź, widzę że wywalenie fotela jednak jest nie uniknione, samo podnoszenie tapicerki nic mi nie dało chciałem tego uniknąć bo tam jest poducha ale da rade. W tunelu środkowym raczej nic tam nie ma bo miałem go wypatroszonego i tam jest płasko. Jak coś znajdę to się na pewno pochwalę o efektach nawet z racji że nic na ten temat nigdzie nie idzie znaleźć. Co do kalibracji to Forscan daje taką możliwość a zakupiłem odpowiedni kabel i próba kalibracji aktualnego czujnika niby zakończyła się "powodzeniem " no ale błąd i tak się pokazał w czasie jazdy.

Grzes76

Początkujący
Punktów
3
Wielkie dzięki za podpowiedź, widzę że wywalenie fotela jednak jest nie uniknione, samo podnoszenie tapicerki nic mi nie dało chciałem tego uniknąć bo tam jest poducha ale da rade. W tunelu środkowym raczej nic tam nie ma bo miałem go wypatroszonego i tam jest płasko. Jak coś znajdę to się na pewno pochwalę o efektach nawet z racji że nic na ten temat nigdzie nie idzie znaleźć. Co do kalibracji to Forscan daje taką możliwość a zakupiłem odpowiedni kabel i próba kalibracji aktualnego czujnika niby zakończyła się "powodzeniem " no ale błąd i tak się pokazał w czasie jazdy.
Witam ponownie jak obiecałem opiszę rozwiązanie mojego problemu, a więc sensor ESP w Mazda 5 jest ukryty pod fotelem pasażera i niestety trzeba go wymontować plus plastiki-nakładki wewnętrzne na progach przód i tył, podnosimy tapicerkę jak na foto
1612434645608.jpeg

podnosimy styropian znajdujący się pod nią i na wysokości słupka ukazuje się nam widok :
1612435364225.jpeg
odkręcamy tą blaszkę i do niej mamy zamocowany sensor ESP
Ja kupiłem używany o takich samych numerach UWAGA proszę zwracać uwagę na wtyczkę bo są różne rodzaje musi być kształt taki sam. Po jego wymianie i poskładaniu wszystkiego kontrolka już się nie zapala podczas jazdy. Obyło się bez jego zerowania.

Do góry Bottom