• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ford fiesta 1.4 diesel z silnikem peugeot

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
tak sie zastanawiam która metoda jest szybsza :rolleyes:

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Napisałem przeczytaj tylko !!! Klucze 1\16 cala stale pokrętło przegub imbus 6 a do przewodu przerobiona 14 bodajże dwa srubowkrety płaskie i jeszcze odrobina manualu jak mam Ci to bardziej opowiedzieć jak będę wyciągał wtrysk jeszcze raz to zrobię filmik i zobacz . Co do czasu nic nie mówiłem ze to szybka operacja najgorszy jest czwarty trochę to trwa a zakombinowalem ten sposób pewnie z lenistwa bo nie chciało mi się kolejny raz zdejmować pokrywę . Kolego spróbuj a zobaczysz ze się da! Synu nie tyczy się wieku wiem ile masz lat
Jak uraziłem to sorki ale nie rozumiem Waszego podejście jak ktoś zrobił coś co inni nie robią na
to klamca i sciemniacz ?

Nie uraziłeś mnie i nikt cie nie nazwał tu kłamcą .
Tylko poprostu rozbierałem to pare dni temu i nie mogę sobie wyobrazić wogule że da sie je wyjąć bez demontarzu tej pokrywy.
Dla mnie jest tam poprostu tak mało miejsca .
Ledwo co widać same cewki tych wtryskiwaczy.
Jak ci się udało to chwała ci Panie.

Ale od której strony ty odkręciłes te wtryski i przewody wysokiego ciśnienia? jakos od góry czy od strony tyłu silnika pod kolektorem ssącym?

tak sie zastanawiam która metoda jest szybsza :rolleyes:
mi na to potrzeba około 3h niewiem ile koledze

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
3h na zdjęcie pokrywy ? Przy którymś razie wyjęcie takiego wtrysku to 35 minut nie licząc ściągania filtra powietrza . Mój brat ma mk6 po lifcie i gigant przebieg działy się różne rzeczy i pokrywę ściągałem co chwila aż do znudzenia .
Co do przewodów to odkręciłem tylko przy wtrysku bo przy listwie nie ma opcji .
Kilka dni temu opracowałem myk jak wyjąć PSG5 z Tino 2,2Di bez rozbierania silnika ! Też z lenistwa . Wyciągałem go tyle razy że aż ujeb...... czujnik obrotów. Teraz wyjęcia stera zajmuje max 40 minut
Jak będę miał okazję jeszcze raz wyciągać ten wtrysk to zrobię fotoreportaż albo jakiś filmik

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
3h na zdjęcie pokrywy ? Przy którymś razie wyjęcie takiego wtrysku to 35 minut nie licząc ściągania filtra powietrza . Mój brat ma mk6 po lifcie i gigant przebieg działy się różne rzeczy i pokrywę ściągałem co chwila aż do znudzenia .
Co do przewodów to odkręciłem tylko przy wtrysku bo przy listwie nie ma opcji .
Kilka dni temu opracowałem myk jak wyjąć PSG5 z Tino 2,2Di bez rozbierania silnika ! Też z lenistwa . Wyciągałem go tyle razy że aż ujeb...... czujnik obrotów. Teraz wyjęcia stera zajmuje max 40 minut
Jak będę miał okazję jeszcze raz wyciągać ten wtrysk to zrobię fotoreportaż albo jakiś filmik

No dobra przy nastepnej takiej operacji na tym silniku będe kombinował.
Ale nadal nie mogę sobie wyobrazić jak ty tam włożyłes wogule ten klucz do odkręcenia wtryskiwaczy i przewodów .
Ale mniejsza z tym widocznie mam za mało wyobraźni.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Klucze 1/16 cala ( Te malutkie zestawy kluczy nasadowych) długa przedłużka , przegub i wio . Do odkręcenia przewodu( to chyba jest 14) doszlifowana i dogięta tak aby wykonać mały bo mały ruch pomiędzy przewodem a pokrywą jak go popuścisz to do odkręcenia do końca możesz użyć choćby śrubokręta i tak samo do jego załapania klucz potrzebny tylko do dokręcenia czy poluzowania przewodu. Śruba dosłownie to samo , po odkręceniu wyjdzie bez problemu i tylko odrobina cudowania do samego wyjęcia wtrysku bo lekko haczy króciec przelewowy o pokrywę ale można go lekko skręcić w stronę grodzi i wychodzi

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Klucze 1/16 cala ( Te malutkie zestawy kluczy nasadowych) długa przedłużka , przegub i wio . Do odkręcenia przewodu( to chyba jest 14) doszlifowana i dogięta tak aby wykonać mały bo mały ruch pomiędzy przewodem a pokrywą jak go popuścisz to do odkręcenia do końca możesz użyć choćby śrubokręta i tak samo do jego załapania klucz potrzebny tylko do dokręcenia czy poluzowania przewodu. Śruba dosłownie to samo , po odkręceniu wyjdzie bez problemu i tylko odrobina cudowania do samego wyjęcia wtrysku bo lekko haczy króciec przelewowy o pokrywę ale można go lekko skręcić w stronę grodzi i wychodzi

:) wierz mi że to sprawdzę i to lada dzień

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Może i tak ale tak jak mówiłem po kilku krotnym ściąganiu pokrywy czujesz że śruby od pokrywy mogą niebawem wyleźć z gwintem to się kombinuje

slawi28

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Buxtehude hamburg
www.wismoto.de
Witam
wyciagnelem wtrysk ten nowy i okazalo sie ze frajer jeb..ny zostawil uszczelke miedzana w silniku a pozatym niezalozyl gumki uszczelniajacej na wtrysku:mad: .
dostalem wtrysk stary okazalo sie ze pajac go pokszywil:confused: jest okolo 0,5mm pszegjety czyli zakladam ten nowy
zobaczymy jak bedzie chodzic po poskladaniu;)

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź

Musze przyznac ci racje że się da wyjąc te wtryski bez ściągania pokrywy.
Ale to raczej robota dla desperata .
Dużo szybciej zdjąć już te pokrywe niz przez te dziurki odkręcać wtryski odginac przewody wysokiego ciśnienia.
nie mówiąc juz w ogóle o poskładaniu w całość.

Ale tak jak pisałeś jak jest konieczność to się da .

Pozdrawiam

Do góry Bottom