• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford fiesta 2006 moduł pcm

wilson

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam,
Posiadam Forda Fiestę, 2006, benzyna 1.3. Niestety autko gaśnie praktycznie po każdym ściągnięciu nogi z gazu. Po wizycie w serwisie forda dowiedziałem się, że to wina modułu PCM i konieczna jest wymiana. Nowy kosztuje 5,2 tys zł w związku z czym otrzymałem dobrą radę, aby szukać używanego... Niestety nikt nie powiedział mi czym się mam w tych poszukiwaniach sugerować. Na tej skrzyneczce jest dużo numerów. Czy wszystkie mają się zgadzać? Jestem warsztatowym amatorem i nie wiem, jak szukać. W serwisie obiecali mi, że zainstalują mi ten moduł jeśli go dostarczę. Czy ktoś orientuje się jak i gdzie tego szukać?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za niejasny tekst :)

wilson

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów

wilson

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam ponownie :)
W związku z tym, że nie udało mi się znaleźć przez jakiś czas konkretnej oferty co do tego modułu, zwróciłem się do znajomego elektryka (potężny umysł, który potrafi zrobić wszystko). Powiedział, że zlokalizował tam jakieś drobne usterki i szybko się z nimi upora. Mam jednak pytanie, czy jeśli jemu uda się to naprawić, to po zamontowaniu do samochodu auto będzie działało, czy trzeba się umówić do ASO na jakiś "reset" oprogramowania, czy coś podobnego?

D

dekster

Witam ponownie :)
W związku z tym, że nie udało mi się znaleźć przez jakiś czas konkretnej oferty co do tego modułu, zwróciłem się do znajomego elektryka (potężny umysł, który potrafi zrobić wszystko). Powiedział, że zlokalizował tam jakieś drobne usterki i szybko się z nimi upora. Mam jednak pytanie, czy jeśli jemu uda się to naprawić, to po zamontowaniu do samochodu auto będzie działało, czy trzeba się umówić do ASO na jakiś "reset" oprogramowania, czy coś podobnego?
Nie sądzę że by elektryk ci to opanował, (załóżmy że uda się zrobić ) bez podłączenia komputera się nie obędzie.
Znajdź kogoś kto ma IDS-a niech się podłączy z twoim samochodem i zapisze sesję. Wówczas niech elektryk kombinuje, nie odwrotnie. Jeśli zdecydujesz się na zainstalowanie nowego PCM, to po podłączeniu komputera oprogramowanie możesz wgrać te co miałeś zapisane poprzednio. Mówimy cały czas o IDS-ie.:)
Powodzenia

kidman

Nowy
Punktów
0
kontynuując temat (przerwa spowodowana chorąbą). Mój elektryk dość mocna rozpracował modul, znalazł w nim sporą liczbę uszkodzonych tranzystorów (efektem było zgaśniecie kontrolki od baterii, która do tej pory nie gasła) Teraz wydaje mu się że powinno być ok poza jednym elementem układu, który wygląda również na uszkodzony - jest on opisany tajemniczym symbolem BYW 62 - czy ktoś z Was miał z nim do czynienia? gdzie mógłbym znaleźć jakiejśc informacji co to może być? (we wcześniejszym moim poście brakło chyba istotnej informacji iż moduł był udeżony od góry przez wgiętą maskę, stąd uszkodzenia tranzystorów). I pytanie dodatkowe, jeżeli wszystkie te uszkodzone elementy uda się naprawić to jest możliwe że po podpięciu modułu silnik powinien pracować prawidłowo? czy konieczne będzie ponowne wgranie softa w naprawiony moduł i dopiero wówczas sprawdzanie go w samochodzie?
z góry dziękuję za pomoc

D

dekster

Kondensator lub procesor z Motoroli BYW 62, ale czy znajduje się też w module to nie wiem. Elektryk powinien odczytać dokładniej, powinna widnieć też firma.
Ten jest nowszy, musisz się kogoś poradzić:)
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=6S61-12A650 -PC&_sacat=0&_dmpt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&_odkw=6S61-12A650PC&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

A ten orginał
http://www.manukshop.com/shop/31360/desc/ecu-ford-fiesta-v-1-3-1299-ccm-51-kw-69-ps-2001-11-siemens-s118763016-c-6s61-12a650-pc-6s6112a650pc

kidman

Nowy
Punktów
0
tak, szukałem na ebay-u ale wychodzi to dość drogu dlatego zdecydowałem się na mojego elektryka i radzi sobie nieźle. Poza tym znalazłem firmę w Poznaniu która specjalizuje się w naprawie takich komputerów i ze wstępnych rozmów wynika iż są w stanie naprawić każdy. Chcę jednak powalczyć z tym jeszcze na miejscu, szczególnie że chyba z uszkodzeń pozostał juz tylko ten jeden element BYW 62

D

dekster

tak, szukałem na ebay-u ale wychodzi to dość drogu dlatego zdecydowałem się na mojego elektryka i radzi sobie nieźle. Poza tym znalazłem firmę w Poznaniu która specjalizuje się w naprawie takich komputerów i ze wstępnych rozmów wynika iż są w stanie naprawić każdy. Chcę jednak powalczyć z tym jeszcze na miejscu, szczególnie że chyba z uszkodzeń pozostał juz tylko ten jeden element BYW 62
Nie zrozum mnie źle nie sugerowałem tobie że masz kupić gdzie kolwiek.:)

Do góry Bottom