• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

FORD FOCUS 05 1,6D TDCI (hhda,hhdb)-WYMIANA STEROWNIKA SILNIKA

max1_1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
SWORDS/IRLANDIA
Trafił do mnie taki przypadek.Autko ma zablokowane imo, poprzedni warsztat wymienił w nim cały zestaw czyli sterownik licznik body komputer,pętle i kluczyk.Uzyskali to że auto odpalało i gasło po dwóch sekundach czyli w momencie gdy ciśnienie na listwie było zbyt wysokie(sprawdziłem)zestaw pochodził z allegro a na sterowniku silnika był napis C-MAX podpadło mi to.założyłem stary zestaw i odesłałem auto do serwisu na zakodowanie kluczyka.Była to według mnie najtańsza opcja dla właściciela .W serwisie stwierdzili że sterownik silnika jest uszkodzony i zakłóca linie can,a zestaw który był z allegro nie ma prawa działać bo to inny typ silnika (inna turbina i moc). Auto wraca do mnie,a ja jestem mechanikiem z dobrą znajomością elektroniki ale nie elektronikiem.Problem polega na tym że nie mam tu dobrego elektronika i będe musiał to ogarnąć.proszę o trochę informacji na temat generatorów kodów in/out do forda-działają czy nie i na temat jakiegoś sprzętu żeby to zaprogramować bo auto-comem ani ds908 tego nie zrobię.Może coś takiego?http://www.obd2tool.co.uk/wholesale/best-quality-ford-vcm-ii-v84-diagnostic-tool.html Tylko bez kodów in out to tym nie zrobię nic więcej niż auto-comem.A może jednak następny zestaw immo?Robię często fordy i możliwość wymiany jakiegoś sterownika czasami by się przydała ale tutaj potrzebuje waszej fachowej pomocy, nie koniecznie darmowej wiadomo wiedza kosztuje

znalazłem jeszcze taki zestaw co o tym sądzicie?http://www.obd2tool.co.uk/wholesale...utcode-incode-calculator-sw-dongle--1890.html

Ostatnio edytowane przez moderatora:

robson1910

Nowy
Punktów
0
Chcesz przeprogramować ten sterownik z allegro ? Myśle, że w tym przypadku trzeba włożyć sterownik do tego konkretnego auta i zapomnieć o tej sytuacji.

max1_1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
SWORDS/IRLANDIA
kolego robson1910 zestaw z allegro nie działa jak pisałem.nie poszukam tu zestawu natomiast ze znalezieniem samego sterownika nie będe miał problemu wrzuciłem dwie fotki aby ci co sie znają mogli potwierdzić lub zaprzeczyć to czy ten drugi sterownik podejdzie-to jest ten z zestawu z allegro na nim auto odpala ale gaśnie gdy ciśnienie na listwie jest zbyt duże

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
jeżeli fizycznie sterowniki takie same i z podobnego silnika to trzeba przyuczyć i przeflashować ... może pójdzie ...
do tego to raczej tylko ids i to na porządnych dwóch płytkach zielonych , najlepiej bez czerwonych przekaźników w środku ...
ewentualnie ford obd-vcm (focom)
potem sprawdzę czy moja texa robi to napiszę ...

Do góry Bottom