• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus 1.6 tdci 2006

Granpol

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Śląskie
Witam przyjechał do mnie ford po zerwanym pasku rozrządu głowica ściągniętą planowanie 6 dzwigienek zaworowych wymienionych. I teraz pojawia się problem poskładane wszystko do kupy ford pali chodzi super po przekroczeniu 2tys stukot jak by kowal nawalal młotem a więc znów pokrywa walki wywalone zmiana popychaczy wszystkich znów złożone problem dalej pozostał ten sam. Auto przed zerwaniem paska było na hamowni problem z mocą ciągle 98 km wymienione wtryski moc powróciła lecz już wtedy był trochę inny dzień zaznaczę że auto ma podniesioną moc z 109 na 148 km parametry w normie nie był teraz hamowany ze względu na ten stukot lecz czuć przyrost mocy co może być powodem tego stukania bardziej to słychać od strony podszybia. Czy walki zmieniać proszę o jakieś podpowiedzi brak weny co dalej:-(

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wtrysk? Moze halasowac mniej wiecej jak paneweczka, no i kto kto ma chociaz odrobine mozgu robi na tym silniku 150KM bez zalozenia nowej pompy oleju i wzmocnionych panewek?

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Jak wymieniles dzwigienki i popychacze a sprawdzileś zawory w jakim sa stanie? Mozna sprawdzic cisnienie oleju co z nim sie dzieje

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
zapchany smok moze dawac taki objaw t 1.6hdi to standard w aso kosztuje ok 40pln, wyzuc rowniez sitko w przewodzie zasilajacym turbine w olej (sa poprawione ale tez sie wyzuca), jak kolega pisze cisnienie oleju to podstawa, na zimnym i na cieplym i przy roznych obrotach

Granpol

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Śląskie
A więc tak silnik przed hamownia rozebrany i składany od zera takie rzeczy jak Sitka czy pompa robimy na pierwszy ogień ciśnienia po i przed hamowaniem. Głowica tak jak pisałem była robiona zawory również. Zamówione nowe walki zobaczymy co będzie. Mam wrażenie że to wałek ssący ale zawsze jest to ale nawet posiadając dwa takie same walki gołym okiem nie jesteśmy w stanie stwierdzić różnic między nimi te walki mają tendencję do przekręcania się. A zapomniałem wtryski zawsze dwa komplety uwierzcie lub nie ale wychodzą dwa różne wykresy po hamowni nawet na 100% wtryskach.

maxsslko te silniki na standardzie panewki plus pompa oleju kręci się do 209 km ale to już max co da się zrobić później to już :banghead:

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom