• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus mk1 1.4 16v

Maciejw3934

Początkujący
Punktów
0
Mam problem z focusem koledze w czasie jazdy zgasł i nie chciał zapalić, autko na hol i na parking, pierwsza diagnoza pompa paliwa nie dawała została wyjęta i sprawdzona na krótka nic, nowa wsadzona podaje paliwo dalej nie zapala z racji dużego zużycia świec poszły nowe i nowa cewka w chwili obecnej odpala pochodzi z 20 sekund i gaśnie, jakiekolwiek dodanie gazu kończy się natychmiastowym gaśnięciem, co może być tego przyczyną kiepska nowa pompka czy może w czasie pracy silnika pompka nie chodzi i nie podaje paliwa bo po zgąsnięciu trzeba parę razy załączyć zapłon aby znów odpalił za rady z góry dziękuje

Maciejw3934

Początkujący
Punktów
0
nie ma gazu na kompie bez błędów, a o który zawór na listwie ten z prawej strony od przewodu powrotnego paliwa ? Nowa pompka i za słabo by podawała.... może jest za słaba trzeba ze 2 do 4 razy zapłon przekręcić żeby dobrze sikneła paliwem

wkładając przewód paliwowy idący do listwy po przekręceniu parę razy na zapłon kubek zapełnia się i za chwilę zaczyna zaciągać paliwo z powrotem chyba coś nie tak jest na tym przewodzie jest zaworek nie powinien on blokować powrotu paliwa w tym przxewodzie ?

Ostatnia edycja:

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
nie chce zdradzać ale jeśli wielo punktowy wtrysk to ciśnienie więcej jak 2bary musi wybić. By sprawdzić listwe zaciśnij przewód przelewu z czuciem by go czasem no wiesz. ale jeśli macie pompe z nie tą charakterystyką to lipa bo nie ile wyleje a jakie trzyma ciśnienie wewnętrzne jest ważne kiedyś się już nadziałem

nie ma gazu na kompie bez błędów, a o który zawór na listwie ten z prawej strony od przewodu powrotnego paliwa ? Nowa pompka i za słabo by podawała.... może jest za słaba trzeba ze 2 do 4 razy zapłon przekręcić żeby dobrze sikneła paliwem

wkładając przewód paliwowy idący do listwy po przekręceniu parę razy na zapłon kubek zapełnia się i za chwilę zaczyna zaciągać paliwo z powrotem chyba coś nie tak jest na tym przewodzie jest zaworek nie powinien on blokować powrotu paliwa w tym przxewodzie ?
blokowanie chyba nie trzeba na chłopski rozum bo pompa wypełni z powrotem w sec przewód tyklo bary mają wpływ na dawkę i czas otwarcia zaworu wtrysku

Maciejw3934

Początkujący
Punktów
0
w przewodzie powrotnym nie w ogóle paliwa do listwy wchodzi ale nie wychodzi ... mi się wydaje że 2 barów nie osiąga, a tylko żeby znów zapełniło przewód paliwem to trzeba włączyć zapłon ze 2 razy aby coś w ogóle leciało z niego ... może winna jest ta chińska pompka za 120 zł ...

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
to ja mam babcie fieste na 1punktowym i nie raz brakło paliwa to tylko usłyszałem że zaciąga po 2x taki dziwięk jak od pompki spryskiwacza wrrrr a nagle br br br i chrup i jedymy. Ja bym przyjrzał się zasilaniu. Raz z braku laku przerobiłem pistolet do pompowania ogumienia do spr ciśnienia. Ważne by sitko pompki było drożne i prawidłowo ustawione!!! Pomogłem za laikuj to cię nie kosztuje

Maciejw3934

Początkujący
Punktów
0
Jutro rozbiorę i wyjmę tą pompkę kolega składał może żle sitko wsadził lub przewody od pompki do obudowy mu się załamały, przed podłączeniem przewodów sprawdzałem jak daje to psikneła prawie na podsufikte paliwem ... a czy jest mozliwośc ze po odpaleniu nie dostaje sygnału do pracy ?

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
nie z tego faktu że ster widzi silnik w pracy to i pompka. Dlatego oszczędni gazownicy palą pompki i to tak że topią się korpusy!!! więc dla tego pytałem o gaz. Jeśli nie macie już oryginalnych przewodów takiego karbowanego węża i zastąpiliście gumowym to już masz załamanie bo przy docisku ssaka jest sprężyna by pompka nie wisiała i wystarczy 1cm by gumowy się załamał. Jak będziesz ją już miał w sidłach zatkaj jej wypust do silnika palcem jak będzie pryskać tak, że utrzymujesz to znaczy błędny montaż:p

Zapomniałem jak odpali i chodzi byle jak ale chodzi to nie ma to wpływu ale jak dodasz gazu i gaśnie to wykluczam immo. itp sterownik

Maciejw3934

Początkujący
Punktów
0
w środku zostały karbowane ale w czasie otwierania (rozcinania otworu naruszył przewód idoący z paliwem do listwy i tam wstawił kawałek o wiele grubszy gumowy przewód ... może tu pies pogrzebany

Maciejw3934

Początkujący
Punktów
0
sprawa ogarnięta przyczyną był oring/uszcelka na złączu do pompy paliwa, paliwo zamiast iśc do przewodu to lało się na boki tylko pytanie czy takie coś kupie w sklepie

Do góry Bottom