• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus Mk1 1,6 16V - nie doładowuje pod obciążeniem

qbatj

Początkujący
Punktów
0
Witam Kolegów i Koleżanki,
problem dotyczy mojego auta jak w tytule, otóż wymieniłem kompletny alternator z regulatorem (po regeneracji) i w dalszym ciągu po odpaleniu silnika i włączeniu kilku odbiorników (światła, klima, radio) ładowanie jest na poziomie 12V, w aucie spadają obroty, zaczyna drgać buda, mrugają światła itp. Może spotkaliście się już z podobnym problemem, każdy pomysł chętnie "przygarnę". Dodam jeszcze, że aku też podmieniałem i niestety bez skutku. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
sprawdziłeś dobrze wszystkie przewody,a jeśli to zrobiłeś ,to zamienił bym na alternator używkę ,np. do mondeo mk1 ,mk2 po 50zeta są na placach ,tym regenerowanym nie zawsze wierze,chyba że z pewnego żródła .

qbatj

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za sugestie, niestety nie mam czasu przez parę najbliższych dni żeby się tym zająć ale jak tylko znajdę chwilę to sprawdze wszystko o czym piszecie i dam znać czy pomogło. Dzięki.

pawelb20

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Regulator zalorzyli lipny i dlatego tak jest bez wymiany nic ie zrobisz przeroilem juz takie przypadki

qbatj

Początkujący
Punktów
0
Witam,
znalazłem wreszcie czas aby zająć się tym tematem ale niestety z marnym skutkiem. Czyszczenie mas, kontrola przewodów, wtyczek, mycie krokowca itp. nic nie pomogło. W dalszym ciągu pod obciążeniem ładuje ok 12,65V, mrugają światła, spadają obroty.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam,
znalazłem wreszcie czas aby zająć się tym tematem ale niestety z marnym skutkiem. Czyszczenie mas, kontrola przewodów, wtyczek, mycie krokowca itp. nic nie pomogło. W dalszym ciągu pod obciążeniem ładuje ok 12,65V, mrugają światła, spadają obroty.
Po dobrym ćmoku odpal auto i bez świateł włącz wszystkie inne odbiorniki , najlepiej podłącz dodatkowo rozładowany akumulator i
obserwuj kontrolkę ładowania . Jak nawet lekko żarzy , to zwora w altku lub dioda .

Do góry Bottom