• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus MK2 1.6tdci nie kręci. Problem z immo?

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
Witam.
Mam taki problem że auto nie kręci w ogóle. Błędy odczytane Launchem to:

B2139-60 Data Not Matched (Received Data Mismatched The Expected) Continuous Memory DTCs IC (Instrument Cluster)

U1900-20 CAN Communication Bus Error Continuous Memory DTCs IC (Instrument Cluster)

P1621-64 Immobilizer Code Words Mismatch Continuous Memory DTCs PCM (Powertrain Control Module)

Pierwsze co zrobię to przelutuję gniazdo licznika. Czy jest możliwe żeby immobiliser się zepsuł?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
czyli albo wysypane synchro,albo klucza nie czyta badz wyzerowane albo nie ma komunikacji

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
Zobaczę co będzie po przelutowaniu. Jak komunikacja wróci czyli zniknie błąd U1900-20 a immo dalej nie będzie działać to czy jest opcja go jakoś ominąć?

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
Przelutowałem, niestety luty nie wyglądały najgorzej i tak jak myślałem niewiele to wniosło... Błedu komunikacji nie ma ale zostały dwa od immo:

B2139-60 Data Not Matched (Received Data Mismatched The Expected) Continuous Memory DTCs IC (Instrument Cluster)

P1621-64 Immobilizer Code Words Mismatch Continuous Memory DTCs PCM (Powertrain Control Module)

Macie jakieś propozycje?

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
A czy ktoś jest w stanie wspomóc mnie jakąś instrukcją? Mam forscan'a, programator UPA oryginalny. Jak można taką synchronizację zrobić?

Ciurejka

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Nowy Sącz
Można użyć oprogramowania
Ford All In One ECU Dashboard Synchronization. Forscan w pełnej wersji też chyba ogarnie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
klucze sie fyfrunęły?Sprawdził?Jak sa na miejscu to synchro puscic a jak nie przejdzie to podstawiac pliki do sterownika silnika i wtedy poleci

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
klucze sie fyfrunęły?Sprawdził?Jak sa na miejscu to synchro puscic a jak nie przejdzie to podstawiac pliki do sterownika silnika i wtedy poleci
Interfejs pokazuje że 2 klucze są zaprogramowane. Jade tam za raz forscanem spróbować zrobić synchronizację...
Automatyczne połączenie postów:

No i dupa... podczas próby synchronizacji błąd: "brak dostępu do zabezpieczenia".
Kurka wodna z tym autem...

Ostatnia edycja:

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
Witam. Odczytałem eeprom ze sterownika teraz czas na licznik. Jest tam MC9S12H128. Czy ma ktoś może jakąś instrukcję jak odczytać eeprom z licznika? Mój programator to UPA oryginał.
Po odczytaniu zrobię synchronizację immo i zobaczymy czy zadziała.

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
Dzięki wielkie za schemat. Rzeczywiście w sterowniku w EEPROM'ie były zera jeśli chodzi o kod immo, zrobiłem synchro wpisało to co w liczniku ale dalej to samo... Błędy niezgodności, kontrolka immo świeci i rozrusznik nie kręci

Toma_x

Początkujący
Punktów
1
Udało się. Na innym forum zrobili mi synchronizację i okazało się że jest inaczej niż w tej mojej. Nie wiem czemu Ford All in One robi to źle. W dobrym pliku jest tak jakby od tyłu kod immobilizera wpisany w porównaniu z tym moim.
Teraz rozrusznik działa ale kręci tak jakby z przerwami i nie odpala... Błąd jaki jest, to w liczniku brak komunikacji CAN. Licznik przelutowany, masy poprawione pod filtrem powietrza, nie wiem gdzie jeszcze może być problem...

vowo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Międzyrzecz
vowo.pl
Witam, czy udało się coś zrobić?
Ja mam taki problem, że auto chodziło z przerwami zapalało rano ESP brak komunikacji do ECU. Po czasie doszło do tego, że tak właśnie tylko strzelał z rozrusznika a czasami odpalał na chwilę. Poczytałem go BDM'em i wrzuciłem wsad do innego ECU i teraz tamten stary dalej ma nieraz braki w komunikacji ale i stary i nowy nie pali tylko jest błąd dopasowania immo (23) Na nowym nie zdarzają sie za to przerwy w komunikacji.