• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus MK2 2.0 145KM, uszkodzony silnik

sparrow_w

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich.
Mam focusa Mk2 z 2005 roku, 2.0 benzyna. Przebieg 170tyś (na 99% autentyczny)
Od dłuższego czasu brał mi sporo oleju, spodziewałem się że pierścienie padły.
Ostatnio na trasie wywalił mi błąd silnika, na wysokich obrotach chodzi dobrze, ale na niskich strasznie się telepie. Po podłączeniu do kompa wyszło brak szczelności na 3-cim cylindrze.

Ktoś przerabiał taki temat? bo to już chyba nie tylko pierścienie ale remont całego silnika.
Jakie mogą to być koszty.

I czy ktoś w Poznaniu lub w okolicach jest w stanie to ogarnąć?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
??? Komputer pokazał brak szczelności na cylindrze hmmm ,
toć to bardzo zaawansowany komputer musi był zdradzisz jaki bo ja się jeszcze z takim nie spotkałem

sparrow_w

Początkujący
Punktów
0
Komputer wykazał błąd (Nie zapisałem numeru bledu) ale błąd ten wskazywał brak kompresji na 3-cim cylindrze. Mechanik wstępnie również potwierdził brak tej kompresji, na tyle ile miał możliwości warsztatowe.

sparrow_w

Początkujący
Punktów
0
wybacz pytanie laika, ale co to znaczy? to pierdoła, czy coś poważnego? jakie to mogą być koszty? to się wiąże z rozbiórką i tak całego silnika?

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
pierwsze to pomiar ciśnienia ale nie komputerem ,ale jeżeli bierze olej to nie widzę tego dobrze , zawór może być wypalony też oczywiście , nie wiem czy w tym modelu nie są zawory regulowane

sparrow_w

Początkujący
Punktów
0
mechanik (na tyle ile miał możliwości sprzętowe) sprawdzał cisnienie, i wyszło że na 3-cim cylindrze nie ma w ogóle.
Jeżeli to zawór - jakie to mogą być koszty?
chce na szybko skalkulować czy jest sens naprawiać czy sprzedać z uszkodzonym silnikiem.

sparrow_w

Początkujący
Punktów
0
a macie jakiś namiar na mechanika w Poznaniu, który by to ogarnął. Wszyscy odmawiają, nikt nie chce się tego podjąć.

Do góry Bottom