• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford focus mk3, 1.6 ti-vct - moment dokrecania

Ja3ol90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Witam Koledzy, mam nie lada orzech do zgryzienia, a mianowicie pacjent jak w opisie, akcja-wymiana bloku silnika. Wszystko pięknie ładnie, ale...w autodacie i innych nie ma momentu dokręcenia śrub korbowodowych i pokrywy korbowej. Czy któryś z Was przerabiał temat i wie jakim momentem dokręcić ww śruby? Z góry dzięki za pomoc!

Ja3ol90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
I co z tym kluczem masz zrobić, jak nie ma podanych wartości? Piszę temat czy może ktoś przerabiał temat i wie z jaką siłą dokręcać. A takie posty jak twój tylko nie potrzebnie obciążają serwery forum.

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
Niestety nawet serwisówka nie podaje momentów ponieważ jak wymieniamy bloki to przychodzi w komplecie tj tłoki, korba, skręcony. Musisz dokrecic na doświadczenie. Powodzenia

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nie ma w a.d. to nie wie co robić i przychodza mu jakieś bloki skręcone,... używki z oliksa chyba
takiemu to można dać taczke do naprawy a nie silnik

Ja3ol90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Jeżeli jest to do mnie skierowanie , to twoja kultura wypowiedzi jest niesamowicie na wysokim poziomie. W ASO tak jak kolega zaznaczył przychodzi kompletny element skręcony już. Ale to nie dlatego że w autodacie nie ma i jest to tajemnica, tylko musi być odpowiedni luz na panewkach, ale nawet tak super i doświadczony mechanior wie, że nie można tego dojebac aby się nie odkręciło. Chyba że spotykasz się pierwszy raz z takim pojęciem, a twoi klienci po remoncie silnika wracają po kilku miesiącach że im panewka się wytarła, lub jesteś typem wymieniacza...nie mam nic złego na myśli, drażni mnie fakt,że jak nie chcesz pomóc lub nie wiesz co bardziej prawdopodobne, nie pisz postów aby tylko klepać w statystykach, bo jest to zbędne.
Pjona dla kumatych !

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Od kiedy to luz na panewce reguluje się - mocniej- lub słabiej dokręcając stopy ???
Chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz...:)

Ja3ol90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
W tym wypadku cała pokrywa, jakby było inaczej to dane byłyby podane. Prócz doświadczenia wejdź do ad na ten pojazd to wytłumaczenie będziesz miał, jak nie masz ad to ci wkleje screen

Do góry Bottom