• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Fokus mk2 lift 1,6 TDCI zamienniki zaworów EGR

Nexers

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam!
Jako, że muszę wymienić zawór EGR w fordzie fokusie mk2 lift 1,6 tdci chciałbym się zorientować czy warto pchać się w zamienniki egr-ów....?
Dla przykładu mówię o takich:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6370210763 SKV
http://allegro.pl/show_item.php?item=6563192384 GETZ
http://allegro.pl/show_item.php?item=6597916104 NTY

Chciałbym aby w szczególności wypowiedziały się osoby, które stosowały zamienniki zaworów EGR. Jak z ich żywotnością, itd.
Czy lepiej zostać przy valeo, hella rosze o opinię.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
aa... do nas to też przylezie kiedyś. Będziemy robić na ori i też się zarobi;) Tyle, że ich stać na nowe auta a u nas się lepi z czego się da...

Nexers

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Pewnie kabelkowe galetto już płynie z Chin... Do softu też się kolega dobierze :D
A co kupiłeś...? To Ci wsdpółczuję.
Proste pytanie prosta odpowiedz.
Szukam nowego oryginalnego i coś znalazłem za dobrą kasę tylko nie byłem pewien czy jest różnica czy nie.
Nie nie pracuję jako mechanik. Tak jestem klientem tak jak i ty. Jak ktoś coś ci robi też pewnie zadajesz pytania więc w czym masz problem...?
Nie ma to jak mić mocno zadarty nosek co kolego...?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
A co kupiłeś...? To Ci wsdpółczuję.
Proste pytanie prosta odpowiedz.
Szukam nowego oryginalnego i coś znalazłem za dobrą kasę tylko nie byłem pewien czy jest różnica czy nie.
Nie nie pracuję jako mechanik. Tak jestem klientem tak jak i ty. Jak ktoś coś ci robi też pewnie zadajesz pytania więc w czym masz problem...?
Nie ma to jak mić mocno zadarty nosek co kolego...?
To nie forum KLIENTÓW tylko Mechaników. W przeciwieństwie do Ciebie, prowadzę warsztat. Jest dział "Pytanie do mechanika" i tam powinieneś założyć taki temat.

Takie podstawowe informacje znajdziesz w GOOGLE - no chyba, że już Cie zbanowali...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Oczywiście tylko jest jedno ale spalanie o 2 L więcej z 6L na 8L w mieście i niedogrzany silnik.
Ty naucz się myśleć.
A jeśli twierdzisz, że silnik nie dogrzewa się od EGR to masz fajnego kolegę mechanika...
Stąd to spalanie a EGR to zawór recyrkulacji spalin. Nawet nie wiesz do czego on służy a próbujesz się tutaj POPISAĆ.
Dla mnie temat jest prosty.
Masz uszkodzony EGR firmy VALEO to kupujesz EGR VALEO, zakładasz go i po temacie.

Ale nieee... Przepraszam, Ty szukasz przecież najtańszego rozwiązania, najlepiej żeby nie płacić za robotę i żeby wszystko działało jak się należy na uszkodzonych elementach. TAK SIĘ NIE DA. Skoro masz kolegę mechanika, stwierdził, że EGR jest nie sprawny, to dziwi mnie, że nie zamówił odpowiedniej części i jej po prostu nie wymienił. W większości katalogów z częściami masz zamienniki i części które się krosują ale Tobie przecież nawet nie chciało się wejść na stronę pierwszej lepszej hurtowni i popatrzeć, pomyśleć i przeanalizować.
Mechanikowi płacisz za wiedzę przyjacielu.

Nexers

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Zacytowałeś inną moją wypowiedz, a Ty wyraźnie napisałeś
Bo ogrzewanie słabo grzeje i pali 2 l więcej w mieście.
Dla mnie to zupełnie dwie różne rzeczy. Skoro tego nie rozróźniasz to co z Ciebie za mechanik...

Wiem co robi tewn zawór :).
Jak kupujesz coś też szukasz najtaniej dla mnie to oczywista oczywistość nie wiem co Ciebie tak tu dziwi.
Za co płacę mechanikowi to ja wiem i nie narzekam, gdyż ceny mam ok. Nie zamówił bo może miałewm inne wydatki, bo może dziecko mi zachorowało, a może czekałem za kasą i wiele innych (mało Ciebie to powinno obchodzić). Co do hurtowni i cześci nie muszę bo też mam kolęgę w takiej hurtowni i wystarczy mi zdzwonic. Lecz nawet z dobrymi znizakmi można znaleźć taniej. Kończę z Tobą tą jałową gadkę bo nic nie wnosi do danego teamtu. Przykro tylkop się czyta i patrzy jak ktoś taki jak ty traktuje klientów. Pozdrawiam Cię i mniej żółci, a więcej zrozumienia i pomocy.

Do góry Bottom