• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford fokus, opel astra czy mazda 5..co kupic do 14-15 tys

Karin

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Poradzcie mi prosze Panowie. Szukam auta rodzinnego, malo awaryjnego i ekonomicznego w eksploatacji. Nie znam się na samochodach i jak większość kobiet mogę powiedzieć, że auto jest ładne.... albo nieładne. A poważnie będę musiała sama zadbać o samochód, więc liczę na Waszą fachową pomoc przed zakupem. A może jakis inny model.? Wiem jedno, że nie chcę diesla i rozważam zainstalowanie gazu.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Też bym stawiał na opla
A gdzie chłop sie pytam jak sama bedziesz musiala o auto zadbac?

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
A ja bym zdefiniował "samochód rodzinny" bo dla mnie kompakty to nie są rodzinne auta..bo taka np. Astra GTC raczej z rodzinnym wozem niewiele ma wspólnego.
Może się mylę ale rodzinne to bardziej vany typu c-max..s-max, Zafira, Golf plus, Sharan itp..
No chyba że kompakty w kombi.
Warto zastanowić się jakie przebiegi roczne i gdzie miasto czy trasa?

Obok Opla Astry ja bym tutaj widział Skodę Octavię z wiecznym 1,6 mpi - klasyka pod lpg ale to zależy co kto woli.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Za taką kwotę Scenic III w benzie. Bez korozji, komfortowy, nowoczesny. Nie słuchaj legend o awaryjności ;)

Karin

Początkujący
Punktów
0
Dzieki Panowie za rady. Rodzinne czyli takie żeby pomieścić zakupy i dziecko, a i na wakacje się "zapakowac".
Na s-maxa to mnie chyba jeszcze nie stac. A w scenicu nie nawala elektryka? Bo co czytam o francuzach to w kolo informacje, że czesto psuje się właśnie elektyka.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Jesli bys chciala cos w starszym roczniku to polecalbym volvo v40 pierwszej generacji . Nie ma lepszego rodzinnego autka.kolega xmario wie cos na ten temat;)pozdrawiam.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
A w scenicu nie nawala elektryka? Bo co czytam o francuzach to w kolo informacje, że czesto psuje się właśnie elektyka.
Nie słuchaj legend. Mam w domu dwie Renie i nic się nie psuje w elektryce. Zaletą jest totalny brak korozji. Ogólnie wszystkie współczesne auta mają podobnie zbudowaną elektronikę i robią ją ci sami producenci .

Do góry Bottom