• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford kuga 2.0cdti 136 km usterka silnika, błąd lepkości oleju

Punktów
0
Miasto
Siedlce
Witam. Jestem posiadaczem od prawie roku forda kugi z 2008r z silnikiem 2.0 cdti 136 km. Jak to na samochód przystało każdy ma jakieś ale... a w szczególności nowe nabytki
no ale jestem zadowolony z auta. Tylko miałem problemy z dpf-em gdyż jeżdżę w zasadzie tylko na krótkie trasy i miasto. Mianowicie nastała chwila zapchania a wiec postanowiłem go wyczyścić po tym jak mi zaczęło przybywac oleju w silniku (jak to bywa przy wypalaniu i niedopaleniu w mieście ściekające paliwo po tłokach). Czyszczenie 700 zł- 3 miesiące spokój no i znowu problem wrócił a wiec nie wiele myśląc dpf poszedł do lamusa. Co się okazało przy wycinaniu- super fachowcy napchali pasty uszczelniającej na połączeniach rur dpf -u która po prostu zassało do środka i go zalepilo na amen... po wycięciu 2 tys przejechanych km auto super po czym usterka silnika błąd lepkości oleju. Olej wymieniony na castrol Edge 5w30 po wycięciu nic nie przybywa ani nie ubywa, błąd usunięty a dla pewności dobrego oleju zalałem auto nowym olejem Ford formuła 5w30 po czym 1200 km przejechanych i znowu sytuacja się powtarza „usterka silnika” i ten sam błąd lepkości. Co może być przyczyna?? Proszę o odpowiedz. I pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Nie wystarczy samej inspekcji skasowac, w IDS jest fuknkcja dla jakosci oleju jak i serwisowe resetowanie parametrôw czujnika róznicowego dla dpf itp. Przy tego typu ingerencji jak robiles trzeba serwisowo parametry wyzerowac.
Jak bedzie oleju nadal przybywac to masz skopany program w ECU albo juz ci nic nie pomoże.

Artur822

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Płock, Gran-Norwegia
Witam Panowie i Panie jeśli takie tutaj są... Mam problem z kolegi autem Ford Smax rok 2008 silnik 2.0 Tdci 136KM kupiony od 1szego właściciela serwisowany do końca w ASO Forda... Problem był z DPF... Kupiliśmy nowy DPF zamiennik, zamontowaliśmy, zapisaliśmy wartości że jest nowy filtr... Niestety coś jest nie tak auto nie wypala filtra, myślę że próbuje ale nie może tego zrobić... Zamontowaliśmy diodę Led aby obserwować ten proces... Wyjeżdżamy w trasę około 350km...wczesniej jazda wokół komina to myślimy warunki będą mu sprzyjać... Jakie zdziwienie w nas nastąpiło jak po powrocie trasa cały czas autostrada i droga ekspresowa ale bez szalenia tak aby stworzyć jak najlepsze warunki do wypalania DPF... Kontrolką Led się nie zaświeciła... A oleju przybyło i to sporo... Pomóżcie bo już nie mam pomysłów... Dziękuję Artur

Artur822

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Płock, Gran-Norwegia
Wtryskiwacze do sprawdzenia
Hej, myślisz że po wymianie DPF powinienem skasować wartość czujnika różnicy ciśnienia? Skasowałem tylko ze został wymieniony filtr DPF... Jaki najlepszy program do Forda mam kilka a nic konkretnego nie można sprawdzić... Autologic, G-skan, coś na zasadzie auto com... Wtryskiwacze niby mają różne wartości ale tez nie do końca opisane co to dokładnie jest... Najlepiej próba przelewowa ale nie mam 90stopni podłączeń pod wtryski... Czy wtryski jest łatwo zdemontować czy siedzą jak w mercedesach ;)? Pozdrowiam Artur
Automatyczne połączenie postów:

Wtryskiwacze do sprawdzenia
Zapomniałem o jednym... Czasem sterownik silnika zapisuje usterkę od podciśnienia turbiny, szukałem przyczyny w wiązce elektrycznej... Niby standard że około 30-40cm od sterownika się przeciera, przerywa, wszystko wygląda ok... Jeżdżąc autem ful gaz 30min testując żadnych błędów...

Ostatnia edycja:

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Myślę że powinieneś sprawdzić live data. Czujnik różnicy ciśnień tak się sprawdza. Jeśli ma odchyłkę to spróbuj zrobić reset jego wartości. Wtryskiwacze również sprawdź na live data, najlepiej na rozgrzanym silniku. Próba przelewowa jak sama nazwa mówi sprawdzi tylko przelew. A Ty powinieneś sprawdzić wszystkie parametry wtryskiwaczy. Druga sprawa to taka, jaki został założony dpf, jeśli zamiennik to może być krucho, jeśli oryginał to skąd kupiony, bo takich co odpowiednie grawerowanie na dpfie robią i sprzedają jako "produkt oryginalny" to ja znam, nawet z mojej okolicy i zasypują też tym różne portale aukcyjne. Po trzecie jaki błąd(kod błędu z opisem). Po czwarte Autologic nie wiem, pierwsze słyszę. Gscan słyszałem, że dobry sprzęt do aut azjatyckich. Osobiście używam ktsa jako uniwersala, a następnie do danej marki/grupy. Tu poleciłbym ids, lub forscan

Artur822

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Płock, Gran-Norwegia
Screenshot_20210515_212022_com.android.chrome.jpg urządzenie jak na fotkach dużo kasy kosztowało a nic nie można sprawdzić... Dodatkowo ford wykupiony ze powinno dać się wszystko a nie da się nic... Porażka... Jedynie można napisać do pomocy technicznej... Może warto spróbować... Zobaczę... Patrząc na bloki wartości to czujnik ciśnienia pracuje po dodaniu gazu i wraca do 5... A wiesz może jakie cisnienie powinno być na biegu jałowym... Wolne obroty? Sprawdzając przelewy dowiem się czy nie leje wtryskiwacz... Czy są spore różnice na nich... Brakuje mi pomysłów, filtr DPF kupiony za granicą... BM 11023, widzę że nie które auta mają specjalne wtryskiwacze aby zwiększyć temp spalin... Ale ten silnik chyba tego nie ma...

Hej, myślisz że po wymianie DPF powinienem skasować wartość czujnika różnicy ciśnienia? Skasowałem tylko ze został wymieniony filtr DPF... Jaki najlepszy program do Forda mam kilka a nic konkretnego nie można sprawdzić... Autologic, G-skan, coś na zasadzie auto com... Wtryskiwacze niby mają różne wartości ale tez nie do końca opisane co to dokładnie jest... Najlepiej próba przelewowa ale nie mam 90stopni podłączeń pod wtryski... Czy wtryski jest łatwo zdemontować czy siedzą jak w mercedesach ;)? Pozdrowiam Artur

Zapomniałem o jednym... Czasem sterownik silnika zapisuje usterkę od podciśnienia turbiny, szukałem przyczyny w wiązce elektrycznej... Niby standard że około 30-40cm od sterownika się przeciera, przerywa, wszystko wygląda ok... Jeżdżąc autem ful gaz 30min testując żadnych błędów...
A silnik AZWA...

Do góry Bottom