• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Maverick olej tylnego mostu

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Witam
Mam takie szybkie pytanie:
Jaki olej wlać do tylnego mostu w Ford Maverick, dodam, że ma automatycznie dołączany tylny napęd.
Z doświadczenia od Terracana wiem, że idzie tam specjalny olej. Niestety HGS i Autodata nie pomagają :/

Ostatnia edycja:

Kredi82

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Biała Podlaska
Witam
Mam takie szybkie pytanie:
Jaki olej wlać do tylnego mostu w Ford Maverick, dodam, że ma automatycznie dołączany tylny napęd.
Z doświadczenia od Terracana wiem, że idzie tam specjalny olej. Niestety HGS i Autodata nie pomagają :/
Podaj dokładnie rok oraz silnik Forda to Ci powiem jaki olej jest właściwy.

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Mam mały problem.
Klient kupił Ravenol EPX 80W-90, jednak nigdzie nie mogę znaleźć czy to olej z ograniczonym poślizgiem. Ma ktoś może informacje czy taki olej podejdzie?
Pytanie drugie, co ze skrzynią, wydaje mi się, że tam też musi być z ograniczonym, klient chce wlać Ravenol VSG 75W-90, będzie to chodziło?

Kredi82

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Biała Podlaska
Ravenol EPX 80/90 nie ma normy LS więc jest niewłaściwym wyborem, tam musi być olej z Ls-em jak już pisałem wcześniej, Jeśli chodzi o manualną skrzynię biegów to 75w/90 ok, aczkolwiek przydałaby się norma forda SQM-2C-9002 AA/M2C200-C.Tutaj nie musi być Ls.

Pieniek

Nowy
Punktów
1
Wg instrukcji Ford Escape (Maverick=Escape) olej do tylnego mostu to:
Motorcraft SAE 80W-90 Premium
Link do instrukcji (strona 277):
https://www.manualslib.com/manual/624790/Ford-Escape.html?page=277#manual

Wg. wyszukiwarki podanej w drugim poście tego tematu, właściwy olej to Motul SAE 80w90
Wg. wyszkukiwarki Valvoline, propozycją jest Valvoline TDL 75W-90; link do Valvoline:
http://valvoline-eu.lubricantadvisor.com/advice.aspx?lang=pol&type=111a50770397ea1e1e6c9d4388ee79e2
To może lepiej jednak olej bez LS?

Pavveł

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
W razie potrzeby ze zwykłego oleju GL-5 do tylnych mostów można zrobić LS dolewając specjalny dodatek. Kupowałem coś takiego w Chryslerze (do Jeepów).

Olej LS można lać do mostów bez LSD, ale odwrotnie nie.

Do góry Bottom