• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ford mondeo 04' 2.0tdci brak wstecznego biegu

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
witam.
Na lawecie przycholowali do mnie forda mondeo z automatyczną skrzynia biegów(5 biegowa).
brak możliwości zmiany biegów cały czas zgrzyty głuche dzwięki. okazało się że brakuje oleju a dokładniej nie było go wcale. Klient kupił używkę podobno sprawną. Po wymianie okazuje sie że wszystko gra poza jednym małym wyjątkiem. Brak wstecznego biegu. niema żadnych usterek w sterownikach auto normalnie jezdzi do przodu. Płynnie zmienia biegi nie szarpie. W fordzie powiedzieli mi że na 90% jest to spowodowane taśmą wewnątrz skrzyni biegów. mocowana na nity pewnie odpadł nit zrywając taśmę..... czy ktoś miał podobny przypadek....

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
klient oddał skrzynie. kupił następną i działa. inny mechanik w mailu napisał żeby sie nie pomylić wlewając olej do skrzyni. jest tam jedna śruba nad półosią która przypomina korek wlewowo kontrolny ale to nie jest korek. wykręcenie może spowodować poluzowanie wybieraka w środku i mogą biegi nie wchodzic. ja nic takiego nie robiłem bo wszystko było pomazane farba i miałem nic nie odkręcac. po wymianie skrzyni działa jak trzeba.

Do góry Bottom