• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Powershift MPS6 DCT450 Mondeo MK4 sporadycznie zgrzyta 3/4 bieg, brak błędów skrzyni

Dariusz7105

Początkujący
Punktów
1
W gwarancji napisane jest że w przypadku reklamacji mam dostarczyć skrzynię.
Poza tym firma ta jest na zadupiu(koniec wioski pod Lesznem) 100km ode mnie. Unikają kontaktu(nie odbierają telefonu) i pewnie teraz myślą jak się wyłgać.
Skrzynia już drugi dzień działa ok, więc nikomu nie jestem w stani pokazać objawu tak na zawołanie.
Jedynie błędu nie kasowałem.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
A informowales ich o tej zmianie softu? Z doświadczenia - nawet o to mogą się rzucać i robić problemy z gwarancją. Czyli mam rozumieć, że gwarancja jest, skrzynia zgrzyta, rzuca błędami, a Ty masz jeździć i obserwować dopóki nie skończy Ci się gwarancja? Albo płacisz za coś i dostajesz towar pełnowartościowy albo dostajesz coś z niewiadomą usterką i czekasz, aż się rozdupcy, a gwarancja skończy. Filmiki nagrywaj i męcz dziadów, bo według mnie ta skrzynia się rozsypie.

Dariusz7105

Początkujący
Punktów
1
To nie była zmiana softu- to oryginalny fordowski soft taki jak był. Skrzynia zgrzyta co jakiś czas. Jechałem nad morze zgrzytnęła raz czy dwa, przez 20000km nie było błędów. - Kazali jeździć czekać - jak pojawił się błąd dwa dni temu - przestali odbierać telefony

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Ale jeśli była podjęta próba wgrania softu to gwarantuje Ci, że będą się tym próbowali zasłaniać. Nawet jeśli był on dokładnie taki sam. Pisałeś im o tym? Masz w ogóle jakiś dowód zakupu tej skrzyni? No to jeśli przestali odbierać to pora zintensyfikowac próby kontaktu i realizacji gwarancji, bo ze skrzynią coś ewidentnie nie gra.

Dariusz7105

Początkujący
Punktów
1
Nie poznają softu, nic to nie zmieniło w zachowaniu skrzyni.
Mam gwarancję i dowód wpłaty - w sumie chyba powinni dać paragon no ale jest KP z ich pieczątką
Mam nagrane wcześniejsze rozmowy telefoniczne .
Powiedziałem we wrześniu że niepokoją mnie te sporadyczne dźwięki i boję się żeby coś się nie wydarzyło zaraz po gwarancji.
Odpowiedzieli że skoro nie ma błędów , a usterka bardzo sporadyczna to jeździć jak się pojawią błędy będziemy działać.

Jak się pojawił błąd kazali przesłać zdjęcia gwarancji pewnie by sprawdzić pieczątki warsztatu montującego i specyfikacje zalanego oleju.
Pieczątka jest mojego warsztatu.
Oni na pewno szukają punktu zaczepienia do oddalenia gwarancji

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
To czemu nie napiszesz reklamacji oficjalnej z tytułu rękojmi? Jak kupiłeś jako klient detaliczny to później rzecznik ochrony kupujących Ci pomoże w sporze z nimi ale najpierw coś musisz mieć na papierze że próbowałeś odchodzić swoich praw...

Dariusz7105

Początkujący
Punktów
1
Bo obawiam się że ciężko będzie pokazać komukolwiek np. rzeczoznawcy czy gwarantowi problem. Gdyby cały czas było ewidentnie coś nie tak. Czasem 2-3 tygodnie nie słyszałem tego zgrzytu. Teraz po 20000km pojawił się tryb awaryjny skrzyni został jeden bieg a następnego znowu wszystko git

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
sterownik elektryczny wariuje , softy tu nic nie pomoga , te skrzynie nawet po 5000 km potrafily do ASO wracac z usterkami. nowszy jest juz na tyle popraiony ze jest tych problemow troche mniej.

Dariusz7105

Początkujący
Punktów
1
Już myślałem że jak został jeden bieg to będzie ewidentnie, a on znowu dobrze jezdzi

Dariusz7105

Początkujący
Punktów
1
Tydzień temu miałem tylko 1dynkę, po 2-3 godzinach postoju była tylko 4 , po nocy wszystko wróciło do normy. Wszystkie biegi są, zmiany biegów są łagodne , przy normalnej spokojnej jeździe prawie nie wyczuwalne. Od tamtego wtorku 300 km zrobione, mija prawie tydzień poza jednym delikatnym zgrzytem jest idealnie. Jakby ktoś się przejechał stwierdziłby że się czepiam. Jedynie błąd w pamięci sterownika przypomina że coś się działo. Niestety nie wiem w czym problem i kiedy wróci.

Do góry Bottom