• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Mondeo MK3 2.0TDDi 115KM VP44 - nie odpala

hanomag

Początkujący
Punktów
0
Mondeo MK3 2.0TDDi 115KM 2001r. Wiem że sztrucel już, ale zadbany z małym przebiegiem, chciałbym go uruchomić.

Gdy postoji dłuższy czas na mrozie, odpali, pracuje normalnie, jeździ. Po kilku minutach gdy lekko się zagrzeje, gaśnie. Daje się odpalić dopiero po kilku kolejnych dniach na mrozie, na parę minut.

POMPA VP44 BOSCH:
Sterownik
- kiedyś był już robiony. Gdy podłączę żarówkę zamiast zaworu dawki paliwa, żarówka mruga przy kręceniu rozrusznikiem.
Zawór dawki paliwa - cyka przy podaniu zasilania przez żarówkę.
Zawór kąta wtrysku - cyka przy podaniu napięcia. Pobiera około 1,2A prądu.

Pompka pomocnicza - była zmieniana w zeszłym roku na zamiennik SKV. Słychać ją, po zdjęciu przewodu z filtra, widać że podaje paliwo. Nie mam czym zmierzyć ciśnienia.

Filtr paliwa - pierwsze co sprawdziłem. Filtr był do połowy pusty. Wymieniłem na nowy z Febiego. Po kilku razach jak udało się odpalić auto na parę minut na nowym filtrze, sprawdzałem - nowy filtr jest pełny.

Wtryskiwacze - Gdy udało się odpalić, nasłuchiwałem stetoskopem. Wydają się być ok. Gdy odpowietrzałem paliwo po wymianie filtra, z nakrętki na pierwszym filtrze paliwo leciało strumieniem bez ciśnienia. Na pozostałych tryskało pod ciśnieniem. Wymieniłem pierwszy wtryskiwacz i o dziwo auto odpaliło chociaż nie było przemarzniętne, ale również tylko na kilka minut. Kolejna podmiana wtryskiwacza dała taki sam efekt - odpalił, ale na jakieś 10 minut. Obecnie jak luzuję nakrętki wtryskiwaczy, mam wrażenie że już na każdym z nich trochę za słabo tryska paliwo.

Czujnik położenia wału korbowego - podmieniony

Podejrzewam jeszcze czujnik położenia w pompie VP44, ale nie wiem jak go sprawdzić. Zastanawia mnie dlaczego paliwo nie tryska mocniej na poluzowanych nakrętkach wtryskiwaczy. No i pompka pomocnicza SKV. Niby działa, ale ponoć różnie bywa z zamiennikami tych pompek.

Błędy zczytanem Delphim. Chyba bez znaczenia:
P0100 - Obwód przepływu masy powietrza
P1563 - Modul pompy wtryskowej zadanie zatrzymania silnika
P1664 - Sterownik pompy wtryskowej - uszkodzenie
C1301 - Przekroczenie czasu reakcji systemu ABS
P0015 - Regulacja polozenia walka rozrzadu po stronie wydechu - za mocno opózniony (Bank 1)
C2316 - Nieznany kod usterki
C2453 - Nieznany kod usterki
P0335 - Obwód czujnika A pozycji wału korbowego
B1602 - Immobilizer PATS - nieprawidlowy format kodu z transpondera w kluczu
C1303 - Lewy przedni zaczep - usterka w obwodzie
P3596 - Nieznany kod usterki
P0200 - Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza
P007F - nieznany

Błędy po skasowaniu pojawiają się losowo. Nie wszystkie wracają.

Proszę o sugestie.

hanomag

Początkujący
Punktów
0
To raczej autosugestia.
Dzięki. Na drugim sterowniku z wyzerowanym immo, odpalił i jeździ już ponad tydzień. Zmyliła mnie wcześniej mrugająca żarówka podłączona na wyjściu sterownika.

Mam nowy problem do zrobienia. Na zimnym wypuszcza chmurę białego dymu, przestaje kopcić po rozgrzaniu. Na ciepłym ciężko odpala.

Czy położenie czujnika halla na pompie może dawać takie objawy? Przy montażu pompy, zamontowałem go "na oko" po środku.
Planuję jeszcze spróbować:
1. Podmienić podkładki pod wtryskiwaczami. 1 i 2 wtrysk wyciągałem, założyłem na starych podkładkach.
2. Przejrzę dolot, był rozbierany, może mam nieszczelność.

Do góry Bottom