• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford S-MAX 2.0 diesel140KM (2008)

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
Szukam szerszego auta tak by 3 osoby siedzące z tyłu nie miały za dużych problemów, mój wybór wstępnie padł na forda s-max rocznik 2008 silnik 2.0 diesel 140km jest też słabsza jednostka 1.8 120km czy ktoś może co nieco napisać o tym aucie? Dotychczas używałem starego focusa tdi (rocznik 2000) i śmigał idealnie jedyne co mnie drażniło to regularnie zdychający alternator (dokładnie co 25000km lub prawie co rok).

Nie chcę od razu kupować auta typu ford galaxy albo kia carnival/chrysler voyager a s-max jest na tyle szeroki by był odpowiednio komfortowy, chyba że jest coś jeszcze podobnego na rynku?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
silnik psa ok,i nie do konca bo opilkuje uklad paliwowy na dodatek wszystko na siemensie,nie tanioszka.Auto jezeli chodzi o komfort i pakownosc OK(wczoraj oddalem klientowi takiego a pojezdzilem nim troszeczke i jest spoko.).
z moich doswiadczen bolaczkami sa liczniki,PDC,i ten uklad paliwowy.
Prosze zwrocic uwage jak sie zaciaga reczny(na dzwignie)jak to wyglada po zaciagnieciu,masakra.
Ogolnie nie glupi wóz.

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
dzięki właśnie jeden już odpadł ze względu na stan silnika trochę za głośno pracował a dzwignia od ręcznego dziwnie się zachowywała... idę jeszcze oglądać KIA Carnival ale to jako ostateczność bo aż takiego wielgusa nie potrzebuję, fordów natomiast na rynku sporo więc pewnie coś znajdę zależy mi głównie na tym by moja trójka dzieciaków siedząca w fotelikach z tyłu nie tłukła się o miejsce :)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Jest to bardzo dobry wybór. Może dlatego ze uwielbiam Fordy :p W dzisiejszych czasach układy paliwowe psują się we wszystkich samochodach. Silniki PSA są bardzo dobre wg mnie. Należy tylko pamiętać o wymianie rozrządu bo bardzo często ludzie myślą, ze kupili samochód już po wymianie bo tak wskazuje licznik.
Bolączką tych silników wg mnie jest cieknący uszczelniacz na wale od strony skrzyni biegów. Do tego chłodnica klimy potrafi przepuszczać (ale to akurat w każdym aucie) no i jak to w Fordach lewy tylny zacisk hamulca ręcznego.
A... I jeszcze jedno :) Lubią wysokie obroty :p

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
wiesz dlaczego tyle fordów na rynku? bo to masakra a nie samochód, Furt h...wurt...
każdy kto naprawia auta to zaciera ręce, bo tanio nie będzie...
Robię Transity,Mondeo,Focusy,Fusion i teraz Custom
Otwieranie maski kluczykiem to jakaś masakra, dwa już rwałem w Transicie i Mondeo(przecinak i młotek)nobla bym dał temu co to wymyślił, jak auto się zapali to można popatrzeć jak płonie.
Wtryski, pompy, ogólnie układ paliwa....kosztowna impreza, ale co tam, jak kto woli, ja nie kupię Forda.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Czemu nie mam zaufania do fordow,ja cie krece jak mi ta flota nie lezy

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
A pompki w pasacie to nie padają? Olej w ropie... to tylko VW... Otwieranie maski przecinakiem? Szumek co Ty gadasz???
Lepszy MJ??? Tak samo pompa i wtryski. Do tego te łańcuchy co po 30 tys przeskakują...
A może Toyota i to zasrane D4D? Ani to sprawdzić ani to zregenerować... Do tego sprężarki jeszcze gorsze niż te co sypią opiłkami w VW.
Masz uraz do 2.0 TDCi z Mondeo MKIII. A zastanów się czy to dziwne że w samochodach z przebiegiem ponad 500kkm pada pompa albo wtryski???
I zapamiętaj Szumek bo to już któryś temat w którym to piszesz: 2.0 TDCi teraz, to 2.0 HDi. To zupełnie inny silnik niż ten po którym masz taką traume :p

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
A pompki w pasacie to nie padają? Olej w ropie... to tylko VW... Otwieranie maski przecinakiem? Szumek co Ty gadasz???
Lepszy MJ??? Tak samo pompa i wtryski. Do tego te łańcuchy co po 30 tys przeskakują...
A może Toyota i to zasrane D4D? Ani to sprawdzić ani to zregenerować... Do tego sprężarki jeszcze gorsze niż te co sypią opiłkami w VW.
Masz uraz do 2.0 TDCi z Mondeo MKIII. A zastanów się czy to dziwne że w samochodach z przebiegiem ponad 500kkm pada pompa albo wtryski???
I zapamiętaj Szumek bo to już któryś temat w którym to piszesz: 2.0 TDCi teraz, to 2.0 HDi. To zupełnie inny silnik niż ten po którym masz taką traume :p
Ja niczego nie muszę pamiętać i nie mam żadnej traumy, śmiać się chce , bo to nie moje MK3, TRansit i Fusion to też nie Mk3, i nie chodzi tylko o silnik. Druga sprawa, to otwórz maskę jak klucz ci się kręci a mechanizm nie obraca wkładki teflonowej która uwalnia zamek. Pozostaje przecinak i młotek, mam nadzieję że ci się taki nie trafił a szkoda może byś wiedział o czym piszę.
Dzisiaj właśnie spawałem szpilki podstawy dźwigni hamulca ręcznego w Fusionie - wyrwane z karoserii, klientowi dźwignia została w ręku.
Nie zmienisz mojego zdania bo przynajmniej jeden dziennie przechodzi przez moje ręce, Furt to h...a wurt, a elektryk który robi tylko Fordy sam mi tak powiedział - więc tylko cytuję a i tak się przekonałem szybko . A silniki dlaczego HDI a nie TDCI? Jasne? Sam to napisałeś, widocznie nie jeden przejechał się na TDCI. Ale mi to lotto, dla mnie mogą mieć odrzutowe ale auto to nie tylko silnik...:p

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Zamków robiłem już kilkanaście jak nie kilkadziesiąt i nigdy nie użyłem przecinaka w Fordzie :) To samo jakby linka pękła w innym. Nic nie jest wieczne :) Co do tego Fusiona to trafiłes akurat taki egzemplarz. Zdaża się to w każdej marce.
Nie chce zmieniać Twojego zdania na temat Fordów. Po prostu ich nie oczerniaj bo nie są w cale gorsze od innych marek. Volvo i Mazda też zmieniły silniki na HDi... Też są h.... warte?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a masz jakiś patent na otwarcie maski jak kluczyk kręci się w lewo i prawo a zamek się nie otwiera?
Miałem 2 TRansity i Fusion - wszystkie rozwalałem przecinakiem, bo jak do nich podejść?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Można zdjąć atrapę, można rozwiercić, ale przeważnie odpowiednimi ruchami udaje się je otworzyć kluczykiem :) Przeważnie pomaga zapasowy, bo jest nie wyrobiony.
Pocieszę Cię :) W nowszych już nie ma otwierania z kluczyka :)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
no właśnie próbowałem i zapasowymi ale to nie problem z samym zamkiem tylko z wystającym w środku a właściwie końcu pierwszej części zamka krzyżakiem aluminiowym który wyciera teflon w zamku(w tej drugiej części)
Jak wywalę tą pierwszą część zamka na kluczyk to można otwierać maskę szerszym śrubokrętem płaskim...
A jak zdejmujesz atrapę przy zamkniętej masce? nawet jak zdejmiesz to jak otwierasz jak zamek jest zabudowany?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
W Mondeo się tak da ze zdejmujesz atrapę :) W Transicie nie wiem bo nie robiłem. Przeważnie to Focusy i Mondki.

Powiem Ci to, co mi powiedział kiedyś gość z Wileńskiej, który naprawia zamki i awaryjnie je otwiera: najważniejszy jest spokój i nastawienie :)

Może mam akurat farta, że nie trafiłem jeszcze na porządnie rozwalony zamek :)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jak bedziesz miał możliwość to podejrzyj, ja lubię właśnie popatrzeć na zaś, później wiem gdzie jest co i jak mogę.
W tych co napisałem to atrapy nie zdejmiesz, no chyba że połamiesz, bo przykręcane pod maską.
Ale rozbierz taki zamek i zobacz jak wygląda połączenie, to słaby punkt tych zamków.

Do góry Bottom