• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford S-Max 2.2TDCI 2008 - słabo odpala po 8h tylko latem

Artur95

Początkujący
Punktów
0
Czyli co auto oddac do elektryka i niech działa, ja juz tez wymieniłem rozrusznik, przepustnice i dalej pojawia się ten problem, mogę powiedzieć że rzadziej ale również i zimą.

zilotbg

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam, posiadam ten sam problem z rozruchem silnika, ale jak kolega @lukasz_vip zauważył problem jest w zakresie temperatur 20-30C. Obserwowałem tą usterkę i obstawiam wtryski, które podczas procesu stygniecia w tym zakresie temperatury blokują się, lub zacinaja. Zastosowałem dodatek do paliwa LM (koszt 54 zł) i jest znaczącą poprawa i usterka nie jest tak częsta jak przed dodaniem ale wystepuje. Na chwile obecna zastosowałem mocniejszą chemie do zbiornika i czekam na efekty :) Następny krok to czyszczenie wtryskiwaczy bezpośrednio podanie chemii na układ. Dam znac jakie będą rezultaty.
Pozdrawiam.

lukasz_vip

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Lubliniec
Ja sprzedałem auto także już nie pomogę w diagnostyce tego problemu.
Ktoś na innym forum sugerował jeszcze sprawdzić czystość czujnika położenia wału korbowego.

zilotbg

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ja sprzedałem auto także już nie pomogę w diagnostyce tego problemu.
Ktoś na innym forum sugerował jeszcze sprawdzić czystość czujnika położenia wału korbowego.
No można zaglądnąć, tylko trzeba na mierzyć gdzie ten czujnik jest :) tylko nie obstawiam czujnika bo po wlaniu dodatku jest poprawa wiec idę w tym kierunku. Dodatkowo wymieniłem o-ringi na zasilaniu przed filtrem spływy z listwy i nadmiarowy pompy, i przelewy z wtrysków, efektów nie było. Na pewno rozrusznik jest do sprawdzenia bo mój był suchy bez grama smaru tylko piach, po wyczyszczeniu lepiej się kręciła.

lukasz_vip

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Lubliniec
Tutaj masz schemat:
Od strony skrzyni biegów z tego co widzę.
Automatyczne połączenie postów:

Tutaj jeszcze dwa linki z identycznym opisem problemu bez definitywnego rozwiązania także wiem, że dużo 2.2TDCI na to choruje z różnymi przebiegami.
Jedni piszą o czujniku MAF, a drudzy o filtrze paliwa i cofaniu się paliwa.
Cofanie paliwa wykluczam totalnie bo czemu po nocy nie cofa się a tylko po kilku godiznach postoju jak temp. spadnie do 20-30 stopni.

Ostatnia edycja:

zilotbg

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Tutaj masz schemat:
Od strony skrzyni biegów z tego co widzę.
Automatyczne połączenie postów:

Tutaj jeszcze dwa linki z identycznym opisem problemu bez definitywnego rozwiązania także wiem, że dużo 2.2TDCI na to choruje z różnymi przebiegami.
Jedni piszą o czujniku MAF, a drudzy o filtrze paliwa i cofaniu się paliwa.
Cofanie paliwa wykluczam totalnie bo czemu po nocy nie cofa się a tylko po kilku godiznach postoju jak temp. spadnie do 20-30 stopni.
Dzięki za podpowiedz, sprawdze ten czujnik zobaczymy czy coś pomoże. Tak jak pisałeś paliwo się nie cofa, a powietrze w układnie tez nie ma dużego wpływu bo byłem przy mondeo 2.2 i również miał powietrze w układzie a był po regeneracji pompy+wtryski i nie mial problemu jak powyżej.

Do góry Bottom