Następny krok to czyszczenie wtryskiwaczy bezpośrednio podanie chemii na układ. Dam znac jakie będą rezultaty.No można zaglądnąć, tylko trzeba na mierzyć gdzie ten czujnik jestJa sprzedałem auto także już nie pomogę w diagnostyce tego problemu.
Ktoś na innym forum sugerował jeszcze sprawdzić czystość czujnika położenia wału korbowego.
tylko nie obstawiam czujnika bo po wlaniu dodatku jest poprawa wiec idę w tym kierunku. Dodatkowo wymieniłem o-ringi na zasilaniu przed filtrem spływy z listwy i nadmiarowy pompy, i przelewy z wtrysków, efektów nie było. Na pewno rozrusznik jest do sprawdzenia bo mój był suchy bez grama smaru tylko piach, po wyczyszczeniu lepiej się kręciła.
www.fordownersclub.com
Dzięki za podpowiedz, sprawdze ten czujnik zobaczymy czy coś pomoże. Tak jak pisałeś paliwo się nie cofa, a powietrze w układnie tez nie ma dużego wpływu bo byłem przy mondeo 2.2 i również miał powietrze w układzie a był po regeneracji pompy+wtryski i nie mial problemu jak powyżej.Tutaj masz schemat:
Od strony skrzyni biegów z tego co widzę.
Automatyczne połączenie postów:
Tutaj jeszcze dwa linki z identycznym opisem problemu bez definitywnego rozwiązania także wiem, że dużo 2.2TDCI na to choruje z różnymi przebiegami.
![]()
Ford mondeo 2009 2.2 TDCI starting problem
www.talkford.com
Jedni piszą o czujniku MAF, a drudzy o filtrze paliwa i cofaniu się paliwa.![]()
2009 MK4 2.2 TDCI Titanium X Sport Starting Problems
Ok So I am new here and I have been searching the forum for an answer to this but to no avail. Apologies if this has been previously posted and answered. My Mondeo starts absolutely fine from cold and shortly after stopping. The problem I have been having is after the vehicle has been parked up f...www.fordownersclub.com
Cofanie paliwa wykluczam totalnie bo czemu po nocy nie cofa się a tylko po kilku godiznach postoju jak temp. spadnie do 20-30 stopni.