• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford 1.6 tdci 2008 c max problem z odpalaniem

norbas205

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry wszystkim,
Panowie proszę o jakieś nowe sugestie bo tracę już cierpliwość. 1.6 tdci nie odpala. Na samostart odpala bardzo ładnie. Przy kreceniu rozrusznikiem po poluzowaniu i dokreceniu nakretki przy wtryskiwaczu od wysokiego cisnienia również odpala i pracuje normalnie.
W aucie do tej pory wymieniono oba czujniki walu i walka. Wymieniony został regulator ciśnienia na pompie. Sprawdzono wtryski na Eps 200. Cisnienie na pompie przy kreceniu według forscan wynosi 270 - 280 bar. Rozrzad na znakach jak odpali pracuje bardzo ładnie ma moc nie przerywa nie dusi sie. Nie ma znaczenia czy jest cieply czy zimny. Powietrza w układzie na wezach nie widać. Rozrusznik kreci 280 obrotow.

Najbardziej zastanawia mnie dlaczego zachowuje sie w ten sposób ze po poluzowaniu nakretki gdzie teoretycznie spada cisnienie i ropa ucieka po za wtrysk i jej dokreceniu w trakcie kręcenia rozrusznikiem auto zapala.

Dobrego dnia, pozdrawiam

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
Pytanie czy po poluzowaniu nakrętki, odpala, bo "ciśnienie upuszczasz" czy może jednak powietrze.
Może na powrocie coś się dzieje, jeżeli twierdzisz, że zasilanie jest sprawne, odpinałeś powrót, żeby sprawdzić czy będzie lepiej odpalał?
No i standardowo, to że coś zostało wymienione, nie znaczy, że nie może być wadliwe.
Dysponujesz jakimiś pomiarami, jak ciśnienie narasta, jak się zmienia itp.?
Ja zawsze też podpinam tradycyjny manometr, żeby nie polegać tylko na tym, co komputer pokazuje.
No chyba, że ktoś przerabiał identyczny przypadek i poda Ci gotowe rozwiązanie.

Ostatnia edycja:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
54
Miasto
Błonie
jak odpali pracuje bardzo ładnie ma moc nie przerywa nie dusi sie. Nie ma znaczenia czy jest cieply czy zimny.
Jeśli normalnie zgasisz stacyjką i w przeciągu maksymalnie minuty ponowisz rozruch to też już nie odpali?
Najbardziej zastanawia mnie dlaczego zachowuje sie w ten sposób ze po poluzowaniu nakretki gdzie teoretycznie spada cisnienie i ropa ucieka po za wtrysk i jej dokreceniu w trakcie kręcenia rozrusznikiem auto zapala.
Być może zmniejszasz tym obciążenie na pompie HP i powodujesz wejście w synchronizację jeśli jest na granicy.

norbas205

Początkujący
Punktów
0
Pytanie czy po poluzowaniu nakrętki, odpala, bo "ciśnienie upuszczasz" czy może jednak powietrze.
Może na powrocie coś się dzieje, jeżeli twierdzisz, że zasilanie jest sprawne, odpinałeś powrót, żeby sprawdzić czy będzie lepiej odpalał?
No i standardowo, to że coś zostało wymienione, nie znaczy, że nie może być wadliwe.
Dysponujesz jakimiś pomiarami, jak ciśnienie narasta, jak się zmienia itp.?
Ja zawsze też podpinam tradycyjny manometr, żeby nie polegać tylko na tym, co komputer pokazuje.
No chyba, że ktoś przerabiał identyczny przypadek i poda Ci gotowe rozwiązanie.
Będę musiał wyposażyć sie w manometr niestety nie mam w takiej skali zeby sprawdzic manometrem wysokie ciśnienie. W programie forscan rośnie bardzo szybko przy kreceniu do 280 a zaczyna budować od 180 i po zakończeniu kręcenia spada swobodnie na te 180 185.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Tam często padały czujniki ciśnienia CR
Wymień, majątek nie kosztuje.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
Ale Ty piszesz o regulatorze ciśnienia, a kolega @Mesiek o czujniku ciśnienia, takie mam wrażenie.
Poza tym, zarówno w jednym, jak i drugim przypadku, elementy mogą być sprawne ale instalacja/sterowanie już nie.
Teoretycznie powinien być błąd wtedy no ale ... .
Powrót też sprawdzałeś?

Ostatnia edycja:

norbas205

Początkujący
Punktów
0
Panowie nie pokoi mnie jeszcze parametr FP Pompa paliwa. Przy kreceniu silnikiem na ułamek sekundy pojawia sie wartosc 28 a później trzyma 20 tak jak bez kręcenia. Jakby elektronika nie otwierała paliwa. Może wiecie który jest przekaźnik od pompy paliwa w tym silniku
Ale Ty piszesz o regulatorze ciśnienia, a kolega @Mesiek o czujniku ciśnienia, takie mam wrażenie.
Poza tym, zarówno w jednym, jak i drugim przypadku, elementy mogą być sprawne ale instalacja/sterowanie już nie.
Teoretycznie powinien być błąd wtedy no ale ... .
Powrót też sprawdzałeś?
Po odlaczeniu powrotu do banki żadnej poprawy

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
W tym roczniku, nie ma pompki wstępnej w zbiorniku, w późniejszych chyba zresztą też nie, jeśli o nią Ci chodzi.
Poza tym, z tego co piszesz, to masz problem z za dużym ciśnieniem, a nie brakiem paliwa.
Dlatego kolega Ci napisał, żebyś sprawdził czujnik, bo jeśli on będzie pokazywał, "za mało" , a będzie "za wysoko" , to regulator nie będzie działał prawidłowo.
I dlatego też w takich przypadkach przydaje się zwykły manometr.

Ostatnia edycja:

norbas205

Początkujący
Punktów
0
Jasne, jutro będę miał dostęp do tego drugiego czujnika podmienię i dam znać co i jak

Do góry Bottom