• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Transit 2016 2,0 Ecoblu sieje błędami

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
W tym bolidzie IMG_20241202_110325.jpg niezła litania. Silnik pali na tyk, po skasowaniu pełna moc, przy normalnej jeździe wpada tryb awaryjny, , dodatkowo kontrola trakcji.
Od czego zacząć? Znacie jakiś słaby punkt tego cuda techniki, który może być winowajcą? IMG_20241202_110343.jpg

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Na podstawie błędów, to ja osobiście zacząłbym poszukiwania przy przepustnicy. Tam jest czujnik położenia 5V, a masz też błąd na obwód napięcia referencyjnego, więc...

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Na podstawie błędów, to ja osobiście zacząłbym poszukiwania przy przepustnicy. Tam jest czujnik położenia 5V, a masz też błąd na obwód napięcia referencyjnego, więc...
Dziś przekopałem masy , bo wyglądały słabo, ale nic to nie zmieniło. Z nastawnikiem turbo tu ewidentnie coś jest nie tak, bo strasznie głupieje. Rano zapaliłem, ok godziny jeździłem bez błędów, pełna moc, aż znów go odcięło. Ma też tendencje do zgaśnięcia jakbyś mu stacyjkę wyłączył, ale głównie jak sobie pyka na wolnych. Więc gdzieś taktycznie napięcia znikają. Obym się nie naszukał a okaże się sterownik . Continental jak dobrze kojarzę.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Sprawdź konektor/wtyk C139 - tam się zbiegają sygnały z pedału gazu, z którego m.in. masz błędy. Jest zaraz przy skrzynce z bezpiecznikami pod maską.

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Temat rozwiązany. Zwarcie w module pompy adblu, a że zrobione off, to możliwe że błędów wszystkich prawidłowo nie czyta.
Moduł odłączony, autko śmiga aż miło.

Do góry Bottom