• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

FORTE - Środki do "NAPRAWY" bezinwazyjnej wtrysków diesla i benzyny

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
O! Uczeń przerasta mistrza, czy też mistrz uczy się od uczennicy... :D:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hmmm ja tam się nie znam i nic nie wiem .........

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
A propo pilnie potrzebuje oringi przelewów hdi Siemens. Pomoże ktoś szukam po necie ale jest cała listwa w IC też cały kpl

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
U nas w sklepie sa rożniste oringi do wyboru do koloru ....

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Ja tam je piore w ultradzwiekowej
W sytuacji, gdy wtryskiwacz jest tak zanieczyszczony, że nie przechodzi przez niego paliwo, to tak samo nie będzie przechodził środek Forte, czy jakiś inny. Wtedy należy zastosować myjkę. Jednak w takim wypadku trzeba wyjmować wtryski, które nie za bardzo mają ochotę wychodzić z głowicy. Poza tym przy czyszczeniu myjką, załatwiamy temat wtryskiwaczy a pozostałe"bebeszki" pozostawiamy brudne: pompy, regulatory cisnienia, komory spalania, rowki i pierścienie uszczelniające, katalizator, sondy lambda, które to podzespoły sa również czyste po terapii Forte. Te podzespoły sa oczyszczane tak jakby przy okazji wtryskiwaczy. Nigdy nie robiliśmy porównań która metoda lepiej oczyszcza . Jednak nam wystarcza wiedza, że w niezliczonych ilościach aut wtryskiwacze po czyszczeniu pracują, trwale lepiej.

Ja użyłem, co prawda nie środek forte ale liquid molly i teraz muszę wymieniać wszystkie zaworki bo leją tak że nie można odpalić.
Przed czyszczeniem przelewał ok 50ml na 3 min a teraz 120ml. Nie polecam żadnych środków do czyszczenia z własnego doświadczenia :)
Pozdrawiam
Kolego, ja bym się zastanowił dlaczego po czyszczeniu trzeba było wymienić zaworki. Może dlatego, że były zużyte i zanieczyszczone? Jeżeli tak było, to czy pracowały przed czyszczeniem optymalnie? Niestety , może się tak zdarzyć, że zużyte mechanicznie części czy to wtryskiwaczy czy silnika, po ich oczyszczeniu będą pracowały gorzej lub wogóle ale uważam to nie jest powód, żeby tolerować złą pracę silnika, tylko dla tego że boimy się zdiagnozować prawdziwą usterkę. Inna kwestia to przedstawienie tematu klientowi. Jeżeli mu nie wyjaśnimy jakie mogą być konsekwencje czyszczenia, to słusznie bedzie miał do nas pretensję. Jednak zawsze pamiętajmy przedstawić temat żetelnie tzn. jakie sa alternatywy. Zwykle te alternatyw to dla klienta, na dzień dobry duuuuużo więcej z portfela niż przy wybraniu metody z czyszczeniem i nawet jak coś nie pójdzie po naszej myśli i trzeba będzie daną część wymienić, to zamontujemy ją do czystego silnika a nie do brudnego.

Do góry Bottom