• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

górne mocowanie amortyzatora - diagnoza

stefanex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Grójec
Czy to poprawne podejście, auto to suzuki splash:

Jedną ręką trzymam mocowanie amorka a drugą bujam samochodem góra-dół. Z jednej strony jest wyczuwalne delikatne uderzenie, naprawdę minimalne. Czy to poprawny sposób na zbadanie łożyska amortyzatora?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Unieś auto i zobacz czy amor z kołem da się do góry unieść. Wtedy będzie widać czy jest luz na poduszce. Bujając auto sprawdzisz stabilizator.

stefanex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Grójec
Dobrze to widać na starych VW typu golf III. Koło razem z kolumna mcphersona chodzi góra dół na uniesionym pojeździe.

...przy wywalonym łożysku amortyzatora oczywiście?
przy sprawnym nie ma prawa być takiego efektu?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Przy wywalonej poduszce. Wywalone łożysko najczęściej powoduje "skręcanie" i "przeskakiwanie" sprężyny.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
i czasami robi się miejscowo opór przy skręcie kół

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
To uderzenie to prawdopodobnie wybity łącznik stabilizatora. Powinien słyszalny również podczas jazdy na drobnych nierównosciach.

stefanex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Grójec
To uderzenie to prawdopodobnie wybity łącznik stabilizatora. Powinien słyszalny również podczas jazdy na drobnych nierównosciach.

No cośtam słychać, nie powiem.
Jest przerwana guma przy jednym końcu łącznika - znakiem tego do wymiany.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Przełóż rękę podczas bujania to się upewnisz

kuba891

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Witajcie, jestem tu nowy więc Wybaczcie ,że piszę tutaj. Jakieś z 2 miesiące temu wymieniałem amortyzatory przód w seat altea 1.6 , również sworzeń wahacza, łącznik stabilizatora itd . Nie wymieniałem tylko końcówki drążka bo stwierdzilem że nie jest w najgorszym stanie a nie chciałem odrazu jechać na zbieżność. Ostatnio wymieniłem końcówki drążka pojechałem na zbieżność i Pan mi mówi że samochód jakby nie wraca .że niby mam -3 z tyłu ( chodzi o zbieżność)i to też może dlatego albo łożyska/poduszka amortyzatora ,jak wymieniałem amortyzatory to wydawały mi się że są ok. Czasami jest taki dzwiek puknięcia przy skręcaniu. Mogłem za mocno je dokręcić? Żałuję że chciałem zaoszczędzić te 200 zł bo mogłem nowe założyć. I jeszcze pytanie jeżeli to faktycznie łożysk amortyzatora ile by taka wymiana kosztowała? Bez części np. Seat altea 1.6 2005r

Do góry Bottom