• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Głośna praca 1.9 tdi w niskich temperaturach

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Witam ponownie, chciałem zapytać co może być przyczyną głośnej pracy silnika przy niskich temperaturach powietrza.np jak na dworze jest powyżej np 15 stopni to jest ok, jak temperatura bliska 0 lub na minusie to głośno silnik pracuje i to niezależnie czy zimny czy rozgrzany po długiej jeździe.Najbardziej dźwięk słychać w momencie dodawania gazu, aż buda trzęsie, w letnie dni tego nie ma.Silnik 1.9 tdi AWX.Dynamika ok, spalanie też, nie kopci ,pali od razu ,żadnych błędów nie zapisał.

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
11 lat mam ten samochód i przez 10 nic takiego się nie działo, kolega ma ten sam silnik w VW z większym przebiegiem o ponad 60 tys i u niego nic takiego nie występuje.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
taaaaaa a tak szczerze z ręką na sercu, to napisz Nam co ile wymieniasz olej, filtr paliwa, powietrza...gdzie tankujesz....czy przez te 11 lat wlałeś jakąś skromną chemię do baku?
I czy sam te filtry wymieniałeś i olej zalewałeś?

No i oczywiście na jakim oleju jeździsz, jak sam go zalewasz przez te 11 lat?

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
taaaaaa a tak szczerze z ręką na sercu, to napisz Nam co ile wymieniasz olej, filtr paliwa, powietrza...gdzie tankujesz....czy przez te 11 lat wlałeś jakąś skromną chemię do baku?
I czy sam te filtry wymieniałeś i olej zalewałeś?

No i oczywiście na jakim oleju jeździsz, jak sam go zalewasz przez te 11 lat?
Strata czasu z Wami, nie chce mi się już pisać, lepiej kasztany zbierajcie do tego się nadajecie albo do tarcia chrzanu.Powodzenia amatorszczyzno.
Tylko w aso, tylko serwis i tylko oryginały :D
Ostatnio jak pisałem o problemie z szarpaniem przy puszczaniu gazu to podobne ,,rady,, dostałem tu na forum od pseudomechaników i znawców tematu , pół auta by wymienili a okazał się uszkodzony czujnik położenia pedału sprzęgła.Dzięki.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Strata czasu z Wami, nie chce mi się już pisać, lepiej kasztany zbierajcie do tego się nadajecie
(...)
pół auta by wymienili a okazał się uszkodzony czujnik położenia pedału sprzęgła.Dzięki.
Tylko powiedz mi jak zdiagnozować auto zdalnie, przez internet. Po podpięciu diagnostyki i sprawdzeniu parametrów, a nie tylko odczycie błędów, szybko by się okazało gdzie leży problem.

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Tylko powiedz mi jak zdiagnozować auto zdalnie, przez internet. Po podpięciu diagnostyki i sprawdzeniu parametrów, a nie tylko odczycie błędów, szybko by się okazało gdzie leży problem.
No od tego zacząłem ,byłem na dwóch warsztatach podpinali pod komputer diagnostyka nie tylko odczyt błędów, w czasie jazdy też sprawdzanie pod laptopem, wszystko ok.Sprawdzane od spodu na kanale, ok.Nie wymagam żeby ktoś zdjagnozował mi auto przez internet tylko może ktoś z mechaników czy też obecnych forumowiczów miał taki przypadek jak ja i to wszystko. Nie potrzebuje głupich odpowiedzi i komentarzy tylko pomocy ,podpowiedzi .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
może ktoś z mechaników czy też obecnych forumowiczów miał taki przypadek jak ja i to wszystko. Nie potrzebuje głupich odpowiedzi i komentarzy tylko pomocy ,podpowiedzi
Ośla łąko :D przyczyn może być 50.

A nagar na zaworach jest jedną z nich.

W normalnej dojarni, to najpierw wymieniają Ci dwumasę(przy okazji sprzęgło), poduszki, wtryskiwacze i dopiero zastanawiają się nad tym dlaczego samochód tak się 'trzęsie'. Ale Ty jesteś za szczwany lisior i nie dasz tak się podejść :(

Prosty heniek obstawia w internetowym Quzie że jest to nagar na zaworach...który po 20 latach mógł jakimś cudem znaleźć się tu i ówdzie...dlatego zacząłem od 'higieny' motoru. "Cymbale"
(a tak marginesem i nawiasem pisząc ewidentnie zawory) - z tego co słyszałem :D

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Ośla łąko :D przyczyn może być 50.

A nagar na zaworach jest jedną z nich.

W normalnej dojarni, to najpierw wymieniają Ci dwumasę(przy okazji sprzęgło), poduszki, wtryskiwacze i dopiero zastanawiają się nad tym dlaczego samochód tak się 'trzęsie'. Ale Ty jesteś za szczwany lisior i nie dasz tak się podejść :(

Prosty heniek obstawia w internetowym Quzie że jest to nagar na zaworach...który po 20 latach mógł jakimś cudem znaleźć się tu i ówdzie...dlatego zacząłem od 'higieny' motoru. "Cymbale"
Automatyczne połączenie postów:

(a tak marginesem i nawiasem pisząc ewidentnie zawory) - z tego co słyszałem :D
A ja pytam na tym forum ludzi ,mechaników którzy mają wiedzę na temat mechaniki a nie typa który gdzieś coś słyszał i jedynie co potrafi to pisać pierdoły na forum bo przecież nic więcej nie potrafi i nawet kluczy nie rozróżnia

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Do góry Bottom