• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Głośno skrzypiące hamulce bębnowe

Mietek2018

Początkujący
Punktów
1
Cześć, niedawno w aucie (Fiat Grande Punto) zostały wymienione z tyłu bębny hamulcowe, a konkretnie: bębny, szczęki i sprężyny, a ze starych części zostały cylinderki i samoregulatory, które mechanik wyczyścił i stwierdził, że nie trza wymieniać. Po około dwóch tygodniach jest efekt taki jak na filmiku w linku poniżej. Skrzypi jakby słoń siadał na starą, wypierdzianą wersalkę. Wcześniej czegoś takiego nie było, oraz gdy hamulce są zimne, to dźwięk jest normalny, takie delikatne skrzypienie, że cały układ się napina. Dopiero po przejechaniu paru km i rozgrzaniu hamulców dzieje się takie nieporozumienie. Czego to może być wina?

https://streamable.com/e1ywja

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Montażu na sucho. My na warsztatach zawsze stosujemy specjalny smar montażowy do układów hamulcowych.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No co ,trza rozebrać, zobaczyć co skrzypi nasmarować to i owo ..i co , i składać.
Tak to co my tu wymyślimy bez zobaczenia na żywo.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
1 linki zardzewiale 2 mechanizm odpowiadający za rozwieranie szczęk w środku bebna 3 zła regulacja 4 sprężyny (wszystkie) możliwy zły montaż... słuchając skłaniał bym się do spr pkt 1 i 4 i ew nasmarowania całości... jeśli robił to myślący mechanik a nie użytkownik auta "bo to nic trudnego i dam se sam rade" to zwrot do niego i niech poprawi... A jak sam to jednak daj zarobić na puncie komuś kto nie oglada filmów z YT żeby coś się dowiedzieć.. oczywiście bez obrazy...

Mietek2018

Początkujący
Punktów
1
No właśnie robił to mechanik, u którego byłem z powrotem z tym problemem i stwierdził, że wszystko jest w porządku jak zajrzał do środka, że to musi się jeszcze ułożyć. Więc stwierdziłem czy nie lepiej "na oglądać się filmików na YT" i nie ogarnąć sobie tego sam jeśli chodzi o nasmarowanie

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Lepiej sam daj sobie spokój bo bębny niby proste w swojej budowie wymagają trochę wiedzy i dokładności ,a ten mechanik niech się ułoży ale w swoim łóżku.. ale skoro chcesz sam... popatrz na schematy albo zdjęcia z internetow, porównajze swoimi, poczytaj, nasmaruj... Ale nie miej pretensji jeśli nie zadziała...

Meteor01

Nowy
Punktów
0
Cześć, niedawno w aucie (Fiat Grande Punto) zostały wymienione z tyłu bębny hamulcowe, a konkretnie: bębny, szczęki i sprężyny, a ze starych części zostały cylinderki i samoregulatory, które mechanik wyczyścił i stwierdził, że nie trza wymieniać. Po około dwóch tygodniach jest efekt taki jak na filmiku w linku poniżej. Skrzypi jakby słoń siadał na starą, wypierdzianą wersalkę. Wcześniej czegoś takiego nie było, oraz gdy hamulce są zimne, to dźwięk jest normalny, takie delikatne skrzypienie, że cały układ się napina. Dopiero po przejechaniu paru km i rozgrzaniu hamulców dzieje się takie nieporozumienie. Czego to może być wina?

https://streamable.com/e1ywja

Cześć. Doszedłeś wtedy do tego co tak skrzypiało ?
Mam dokładnie takie same objawy po wymianie bębnów, mechanik zostawił tylko cylinderki, a resztę wymienił i skrzypi dokładnie tak samo jak u Ciebie. Dodatkowo podczas zatrzymywania gdy samochód już prawie się zatrzymuję słychać tyrkotanie tak choćby coś o coś się obcierało. Mechanik już zajrzał kilka razy i dalej to samo

Mietek2018

Początkujący
Punktów
1
Cześć. Doszedłeś wtedy do tego co tak skrzypiało ?
Mam dokładnie takie same objawy po wymianie bębnów, mechanik zostawił tylko cylinderki, a resztę wymienił i skrzypi dokładnie tak samo jak u Ciebie. Dodatkowo podczas zatrzymywania gdy samochód już prawie się zatrzymuję słychać tyrkotanie tak choćby coś o coś się obcierało. Mechanik już zajrzał kilka razy i dalej to samo
Nie. Raz wróciłem z tym do mechanika, rozebrał, nasmarował, stwierdził, że wszystko jest ok. A nic się nie zmieniło. Potem to olałem i auto sprzedałem.

Do góry Bottom