• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Głuche stukanie w przednim zawieszeniu

wojtas_60

Uczestnik
Punktów
10
Od jakiegoś czasu pojawiły mi się głuche stuki w przednim zawieszeniu.
Przezornie udałem się na stacje obsługi,tam przejrzeli,wytrząchali ale usterki nie stwierdzili.
Podejrzewali drążek stabilizatora-wymieniłem,odboiniki gumowe-wymieniłem,końcówki drążka-wymieieniłem.Podejrzewam sam,że może to maglownica- ale jak to sprawdzić?Jak by ktoś znał jakiś prosty sposób na sprawdzenie bardzo proszę o podpowiedz (dotyczy Opel astra II 1.7dt).

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
a może to jest uszkodzone górne łoże mcpersona, bo bez demontażu często nie widać że jest wyrobione

wojtas_60

Uczestnik
Punktów
10
Faktycznie tego nie sprawdzałem,chociaż na stacji diagnostycznej
powiedział mi gościu,że z amorkami jest wszystko o.k.
Obstawiał,jak pisałem wcześniej końcówki i drążki stabilizatora.
Po ich wymianie jest lepiej ale jeszcze stuka.Cóż- w tygodniu sprawdzę
poduszki.A co myślicie o tym,że może to maglownica?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
z tego co ja wiem to maglownica może mieć luz międzyzębny objawiający się luzami przy skręcie i wtedy stuka

wojtas_60

Uczestnik
Punktów
10
Czy poduszkę da się wymienić w tzw."garażu",
czy lepiej postawić do stacji obsługi aby nie "napytać" sobie biedy?

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
nie koniecznie to musza byc poduszki od amorkow. moze to rowniez byc guma na drazku stabilizacyjnym. jest miejsce gdzie drazek jest przykrecany do karoseri lub belki metalowe ktora idzie pod silnikiem, mialem juz kilka takich przypadkow. mysle ze te gumy beda duzo tansze i do wymiany w garazu, nie pamietam jak to jest rozwiazanie w tym samochodzie i jak jest to przykrecone.

wojtas_60

Uczestnik
Punktów
10
Dzisiaj podczas mycia zauważyłem,że prawdopodobnie "poszła" poduszka przednia zawieszeni silnika.
Tak to bynajmniej wzrokowo wygląda.
W sklepie cena ok.90 zeta.demontaż wygląda na dosyć prostą sprawe,tylko zastanawiam się
czy nie potrzeba przed zdjęciem starej poduchy jakoś "podeprzeć" silnika.
Ryzyk fizyk biorę się do montażu,jak wyjdzie -napiszę.

wojtas_60

Uczestnik
Punktów
10
Wymontowałem,ale okazało się,że poducha jest w dosyć przyzwoitym stanie,
więc to nie jest to.
Jedna śruba miała spory luz i po dokręceniu wszystko wygląda jakby trochę lepiej
tzn.nie szarpie przy ruszaniu do przodu,a i stukanie jakby troszkę mniejsze.
Trzeba będzie jednak zajrzeć do gumek w amorkach,ale sam tego chyba nie zrobie.

Punktów
0
Ja tez tak mysle ze to sa łożyska mcpersona w kolumnie warto by do niech zajrzeć:)

aannddrrzzeejj

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
A ja bym jeszcze zastanowił się nad zużyciem amorków w peugeot 306 kumpel miał podobny przypadek stukało i nikt nie wiedział z kąt i w koncu wymienił amorki a miały jakieś 40% i minęło fakt że na tyle.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
E górnik aleś temat odkopał, myślę że kolega już nie będzie się zastanawiał już pół roku minęło.

aannddrrzzeejj

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
ee no może nie sprawdziłem daty. Ale też walczę z podobnym problemem w reni i czekam na przegląd.

bush

Początkujący
Punktów
0
witam.
może ktoś tu zajrzy kto miał podobny problem.
samochód opel astra g 2.0 dti. od dłuższego czasu męczą mnie głuche stuki w przednim zawieszeniu (strona od kierowcy) przy przejeżdżaniu przez prób np: w garażu lub krawężnik stuka (jak się najeżdża, jak i koło spada z krawężnika - stuka), przy jeździe po dziurawej łatanej drodze wali jakby miało się coś rozpaść i nasila się na mrozach. byłem w 4 zakładach (szarpaki, łomy w użyciu) i nikt nic nie stwierdził ale wszyscy słyszą (na postoju bujanie itp cisza - jedynie w czasie jazdy) - diagnoza wszystkich podobna,że wszystko sztywne i jeździć aż coś padnie lub ten typ tak ma.. wymienione wszystko oprócz sworznia od strony pasażera, tulei wahaczy i gum sanek... nie stuka przy przy ruszaniu, nie ściąga, luzów w kierownicy brak... prosiłbym o konkretne odpowiedzi osób, które miały podobny problem i jak udało się im go rozwiązać.
z góry dzięki za ewentualną pomoc

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Sprawdź może dokręcenie śruby od Mcpersona od góry ewentualnie sprawdzić końcówki stabilizatora.

bush

Początkujący
Punktów
0
śruba dokręcona na maksa - tydzień temu rozbierałem,żeby to wszystko samemu przejrzeć.. a końcówki stabilizatora to co masz na myśli? miejsce przykręcenia łączników? łączniki miałem tak mocno przykręcone, że złamałem klucz przy odkręcaniu..

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
A na przegubach kulistych drążków stabilizatora luzów nie ma?

bush

Początkujący
Punktów
0
powoli. w astrze jest jeden drążek, a przeguby są w łącznikach stabilizatora - wszystko sztywne. łączniki jak i większość części mam wymienioną oprócz sworznia od strony pasażera, tulei wahaczy i gum sanek

Do góry Bottom