• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gaśnie podczas jazdy

moakowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Od czasu do czasu( czasami raz na dwa tygodnie a czasami raz na dwa miesiące), samochód sam gaśnie podczas jazdy. Jadę normalnie i nagle silnik gaśnie, wszystkie kontrolki gasną, wspomaganie nie działa, nic nie działa. Co ciekawe, zaraz po tym odpala natychmiast i zawsze. Potem znów jeżdżę normalnie i znów mi wszystko gaśnie. Dzisiaj mi zgasł na zakręcie i bez wspomagania było ciężko. Komputer nic nie pokazuje.
Dajcie please jakieś wskazówki czego szukać, co sprawdzać, co to może być ?, bo dzisiaj trochę się przestraszyłem. Samochód na co dzień jeździ normalnie, nie wiadomo jak i czego szukać jak nie ma śladu awarii dopóki się się wydaży.
Hyundai Terrcan 2005, 2,9 Diesel, nie mam żadnych dodatkowych urządzeń, alarmów.

moakowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ok, tylko czy przy awarii pompy wtryskowej gasłaby również cała elektryka. Bo to wygląda w ten sposób,że wszystko pada, tak jakby przekręcić kluczyk i wyłączyć wszystko. Zatrzymuję samochód, przekręcam kluczyk i znowu działa. I jeżdżę bez żadnych objawów przez miesiąc, czy pompa wtryskowa nie dawałby jeszcze jakieś objawy w międzyczasie( nierówna pracy, spadek mocy).

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Moim zdaniem coś nie łączy.. Aku, masa silnika, sterownika itp itd..

moakowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Właśnie wróciłem z zczytania błędów silnika, mam dwa błędy
P1119 układ zasilania paliwem
P1120 zawór regulacji ilości paliwa

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Dziwi mnie tylko zachowanie elektryki. To że brakuje wspomagania to jeszcze rozumiem, ale gasnące zegary już są zastanawiające. One gasną całkowicie tak jakbyś wyłączył kluczyk w stacyjce?

moakowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dokładnie tak tak to wygląda, wszystko gaśnie, zero zasilania.zatrzymuje się, wyłączam stacyjkę, włączam i wszystko pięknie gada, zawsze odpala od pierwszego strzału.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
E no to prąd gdzieś gubi, bo jak by gasł silnik to kontroli powinny świecić na desce .
Ale bład paliwa bym mimo wszsytko zweryfikował czy nie ma opiłków.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Kup sobie miernik napięcia ładowania w gniazdo zapalniczki i sprawdź czy nagły skok/spadek nie występuje w czasie awarii.

moakowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ok, opiłki ważna rzecz, tak czy inaczej będę to weryfikował, tylko jak?, Filtr paliwa wymieniłem dwa tygodnie temu, jak to najlepiej sprawdzić, trzeba rozbierać pompę?

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
Jeżeli odcina zasilanie, to najpierw skup się na elektryce. Tak, jak ktoś już napisał, sprawdź stacyjkę - poszarp kablami na pracującym silniku.
Powyciągaj bezpieczniki i zobacz, czy nie mają patyny na stykach. Najlepiej na pracującym silniku, poszarp wszystkimi wiązkami, do których masz dostęp.

Do góry Bottom