• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Garaż - rozwiązanie do zdejmowania i przechowywania namiotu dachowego

etan

Nowy
Punktów
0
Szanowni!

Jest to mój pierwszy temat, więc zacznę od przywitania - kłaniam się nisko.

Proszę o pomoc w doborze optymalnego rozwiązania do zdejmowania/zakładania namiotu dachowego oraz jego przechowywania w garażu. Posiadam namiotJames Baroud Evasion M, który w całej swojej wspaniałości jest skrajnie trudny w (de)montażu i magazynowaniu. Liczę na Wasze doświadczenie, inwencję i nieszablonowe myślenie przy próbie znalezienia optymalnego rozwiązania, które mi we wspomnianych czynnościach pomoże.

Samochód to MG HS, około 165 cm wysokości + dodatkowo 7-8 cm bagażnik bazowy. Tym samym namiot powinien być możliwy do podniesienia na wysokość minimum 180 cm.
Garaż ma około 3 m wysokości oraz 3 m szerokości. Rozwiązanie powinno umożliwiać komfortowe przejście obok samochodu w głąb garażu.
Ze względu na brak uzbrojenia w stropie, odrzucam rozwiązania oparte o mechanizmy montowane bezpośrednio w suficie, jak windy garażowe, systemy bloczków itp.
Z kolei żurawie warsztatowe jakie widziałem są relatywnie niskie oraz mają siłownik, który ogranicza długość ramienia, przez co namiot mógłby o nie wadzić (2 m długości, 1.4 m szerokości).
Rozważałem jeszcze jakieś bramownice (nie znalazłem gotowych rozwiązań) oraz koziołki (nie znalazłem wystarczająco wysokich i szerokich, żeby wygodnie wjeżdżać pod nie samochodem.
Budżet, jaki chciałbym poświęcić, to maksymalnie 1 000 zł.

Czy macie pomysły, w jaki sposób można najoptymalniej rozwiązać ten problem? Zależy mi na możliwości ściągania/zakładania namiotu w dwie osoby, z czego jedna to kobieta. Nie jest to obecnie realne - namiot jest ciężki (65) kg i ze względu na kształt oraz wysokość samochodu bardzo niewygodny w manewrowaniu. Dodatkowo chciałbym żeby nie zajmował miejsca w garażu podczas przechowywania, a więc najlepiej pozostawał nad samochodem, który będę pod nim parkował.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Jeżeli masz wytrzymały dach w garażu to może cos podwieszanego do niego. 4 linki lub łańcuchy z mocowaniami w narożnikach.

Widzę to tak: wjeżdżasz do garażu, odkręcasz nadbudówkę od samochodu i chwytasz w 4 narożnikach. Teraz każdą stronę podnosisz po trochu. Gdy jest na samej górze wyjeżdżasz autem. Możesz zostawić wiszące lub jako zabezpieczenie wymyśleć sobie jakieś poprzeczki pod sufitem na których to położysz.

etan

Nowy
Punktów
0
Jeżeli masz wytrzymały dach w garażu to może cos podwieszanego do niego. 4 linki lub łańcuchy z mocowaniami w narożnikach.
Niestety, nie chcę ryzykować takiego rozwiązania:
Ze względu na brak uzbrojenia w stropie, odrzucam rozwiązania oparte o mechanizmy montowane bezpośrednio w suficie, jak windy garażowe, systemy bloczków itp.
Nad garażem mam już garderobę, obawiam się, że ingerencja w strukturę stropu może zakończyć się tym, że problem zniknie razem z autem, namiotem i garażem...

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
473
Miasto
Józefów
Niestety, nie chcę ryzykować takiego rozwiązania:

Nad garażem mam już garderobę, obawiam się, że ingerencja w strukturę stropu może zakończyć się tym, że problem zniknie razem z autem, namiotem i garażem...
Możesz na ścianach zamontować "podpórki " na których zamocujesz belki i masz nie ruszany sufit. Do belek bloczki i masz gotowe rozwiązanie, namiot na bloczkach może se wisieć pod samym sufitem.

etan

Nowy
Punktów
0
Możesz na ścianach zamontować "podpórki " na których zamocujesz belki i masz nie ruszany sufit. Do belek bloczki i masz gotowe rozwiązanie, namiot na bloczkach może se wisieć pod samym sufitem.
Rozwiniesz proszę temat? Jakie belki mogą się tutaj sprawdzić? H? Czy coś innego masz na myśli? Jak do nich przymocować bloczki?

Przyznaję się bez bicia - tego typu roboty to nie moja dziedzina i się na tym nie znam. Pewnie będę musiał to komuś zlecić, ale staram się mniej więcej oszacować koszt i dostępność materiałów.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
473
Miasto
Józefów
Nie wiem, ja tego nie będę robił ale np takie coś
a belki drewniane, bo chyba lżejsze niż stalowe
a jeśli chodzi o podnoszenie i opuszczanie to jakieś krążki na belkach i dwa bloczki na ścianach i działa
no sorry ale nie będę Ci tego rozrysowywał niech to zrobi ktoś kto to Ci wykona
ja na szybko mysląc tak bym zrobił

etan

Nowy
Punktów
0
Nie wiem, ja tego nie będę robił ale np takie coś
a belki drewniane, bo chyba lżejsze niż stalowe
a jeśli chodzi o podnoszenie i opuszczanie to jakieś krążki na belkach i dwa bloczki na ścianach i działa
no sorry ale nie będę Ci tego rozrysowywał niech to zrobi ktoś kto to Ci wykona
ja na szybko mysląc tak bym zrobił
Jasne, nie oczekuję projektu, chciałem dokładniej wypytać o Twoją wizję. Czyli w sumie proponujesz windę garażową na bazie belek w poprzek stropu. Brzmi sensownie i wygodnie, dziękuję Ci za pomoc. Jedyny minus, to konieczność znalezienia wykonawcy, jest to typowe rozwiązanie DIY.

Ktoś ma jeszcze pomysł na coś bardziej "prosto z pudełka"?

Do góry Bottom