• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gasnący problem - Ford Fiesta MK3

IcaMek

Początkujący
Punktów
0
Witam.

Być może na Forum pojawił się już podobny temat, aczkolwiek ja chciałbym Wam opisać swój problem. Swoje auto, Forda Fieste kupiłem ponad 4 miesiące temu po tym jak auto stało nieużywane przez okres półtorej roku. Po zakupie wymieniłem wszystkie oleje, płyny, wymieniłem wszelkie możliwe filtry oraz dokonałem wszystkich koniecznych napraw i konserwacji. Z auta zostało również spuszczone paliwo i zalane zostało świeże. Autko po wykonaniu wszystkich czynności, ku mojemu zaskoczeniu odpaliło za pierwszym razem. Jako, że auto kupiłem do dojazdów do pracy w ciągu 2,5 miesiąca pokonałem nim 25 tyś. km. Z Fordem nie było żadnych problemów aż do sytuacji z przed dwóch tygodni. Auto zawsze od początku użytkowania przez moją osobę odpalało za pierwszym razem, lecz ostatnio podczas dojazdu do skrzyżowania, wrzuceniu na tzw. "luz" i zatrzymaniu się auto zgasło, po czym musiałem zakręcić 3 razy by odpalił - w tym czasie było czuć zapach benzyny we wnętrzu auta. Identyczna sytuacja przytrafiła mi się raz jeszcze, a wczoraj podczas wjazdu na ruchliwe skrzyżowanie i podczas zmiany biegu na drugi auto. auto podczas schodzenia z obrotów zgasło i nie mogłem odpalić go w ogóle. Podczas prób uruchomienia po raz kolejny czuć było bardzo intensywny zapach benzyny we wnętrzu auta. Miałem szczęście, bo dwóch innych kierowców wysiadło ze swoich aut po czym pchnęli moje auto i odpaliłem go na tzw. "pych". Po dojeździe do domu zajrzałem pod maskę, tam również było czuć woń benzyny, nie dopatrzyłem się jednak co może być tego przyczyną. Dodatkowo, ostatnimi czasy bardzo mocno wzrosło spalanie auta - przy silniku 1.1 50 KM auto spala aż 12 L benzyny na 100 km! Dodam, iż dzieje się tak tylko po nagrzaniu się silnika, wówczas, gdy wyłącza się "ssanie". Problemy występują tylko i wyłącznie na wolnych obrotach. Czy wiecie na czym może polegać problem w moim aucie?

Pozdrawiam.

IcaMek

Początkujący
Punktów
0

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Diagnoza elektroniczna, inna droga do usuniecia usterki bedzie droga i dluga:) Moze padla sonda, chociaz ona nie gasi silnika, moze czujnik temperatury silnika, wtedy silnik moze byc zalewany i faktycznie czuc paliwo i silnik gasnie. W obu przypadkach spalanie wzrasta znacznie. Moze byc tez padaja pompa paliwa, przy niskim cisnieniu wtryski leja a nie rozpylaja. Najpierw diagnoza elektroniczna, jesli nie wykarze usterek wymien pompe paliwa. Sproboj tez odpalic samochod na suchynm podlozu, sprawdzisz wtedy ewentualny wyciek paliwa, warto sprawdzic chociaz to watpliwa sprawa ze to jest usterka.

IcaMek

Początkujący
Punktów
0
Diagnoza elektroniczna, inna droga do usuniecia usterki bedzie droga i dluga:) Moze padla sonda, chociaz ona nie gasi silnika, moze czujnik temperatury silnika, wtedy silnik moze byc zalewany i faktycznie czuc paliwo i silnik gasnie. W obu przypadkach spalanie wzrasta znacznie. Moze byc tez padaja pompa paliwa, przy niskim cisnieniu wtryski leja a nie rozpylaja. Najpierw diagnoza elektroniczna, jesli nie wykarze usterek wymien pompe paliwa. Sproboj tez odpalic samochod na suchynm podlozu, sprawdzisz wtedy ewentualny wyciek paliwa, warto sprawdzic chociaz to watpliwa sprawa ze to jest usterka.

Świetnie! W końcu szczegółowa wypowiedź, właśnie na taką czekałem. Oczywiście wykonam zalecenia i napiszę w temacie co było rzeczywistą przyczyną. Dziękuję bardzo! :) Zostawiam "Lubię". :)

Pozdrawiam

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
No dobra-to z tą elektroniką narazie daj sobie spokój a weź dokładnie obejżyj filtr paliwa.Smrodek benzyny wskazuje na skorodowanie płaszcza filtra.

IcaMek

Początkujący
Punktów
0
No dobra-to z tą elektroniką narazie daj sobie spokój a weź dokładnie obejżyj filtr paliwa.Smrodek benzyny wskazuje na skorodowanie płaszcza filtra.

Witaj

Filtr paliwa został sprawdzony przeze mnie jako pierwszy. Wszystko jest tak jak być powinno. Niestety, ale jestem pewien, że problem nie leży po stronie płaszcza. Tak czy siak dziękuję, zostawiam "Lubię". :)

Pozdrawiam

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Dam ci wędkę, od ciebie zależy czy złapiesz rybę ;-) przyjzyj się potencjometrowi przepustnicy i jego wiazce.

Do góry Bottom